Foto: Shutterstock
Sveicam Darba svētkos – klāt 1. maijs! Ko maijs garšīgu atnesīs? Kad ārā manāmi viss satrakojies, koši zaļi izplaukušas ne vien bērzu lapiņas, bet arī skābenes un citi dobēs mītošie gardumi, laiks beidzot, beidzot uzsākt siltumnīcas un dārza vaktēšanu. Ja sava dārziņa nav, tad jāviesojas biežāk tirgū, jo nu tik pilnvērtīgi sāksies vietējo audzētāju labumu laiks!

Šī mēneša sākumā esam lutināti ne vien ar vairākām brīvdienām, bet labu iemeslu patriotiskai kopābūšanai ar ģimeni, draugiem, kaimiņiem un citiem tuvajiem. 4. maijā svinēsim Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu, sēžoties pie svētku galda, kas izklāts ar baltu galdautu, lai vienotos garšīgā un svinīgā mirklī. Ko likt galdā? Protams, ka gardu kūku! Vai tā būtu kārtīga lauku biskvīta torte, smalkmaizītes, medus kūka vai sarkanā samta kūka Latvijas karoga krāsās, svarīgi to atzīmēt godam.

Par svētkiem runājot, šomēnes jāsasparojas bērniem, lai maija otrajā svētdienā sveiktu arī mammas. Arī ar kūku, protams, bet mans aicinājums ir sarūpēt mammai to, kas viņai tiešām, tiešām no sirds garšo. Un svarīgākais – nelaist virtuvei ne tuvumā!

Maijs beidzot ir brīdis, kad no zemes izstiepsies garie rabarberu kāti, tirgū un veikalos – Latvijā audzēti sparģeļi. Ticams, ka kādā brīdī mūs piemeklēs kāds maija saulītes siltumvilnis, lai taptu liels grāpis aukstās zupas. Un kur nu bez grilēšanas! Mūsu ģimenē šašliks nav tas primārais, jo izvēlamies vispirms kādu zivi, ko noķēris mans tētis, bet pēc tam – uz grila cepti kartupeļi vai kāds steiks.

Zaļumus no savu tuvāko cilvēku siltumnīcām šomēnes ķers DELFI žurnālu satura redaktore Dita Vinovska. "Svaigas salātlapiņas, rukola, spināti, pirmie redīsiņi... Ceru, ka līdz maija beigām jau būšu šos labumus kārtīgi saēdusies," viņa stāsta. Vēl Dita šobrīd uz savas palodzes audzē baziliku un ir cerību pilna, ka jau tūlīt gaidāma raža – tad viņa sevi lutinās ar vasarīgām maizītēm. "Tās pagatavo šādi: apgrauzdē ciabatu (es parasti sagriežu biezās šķēlēs), aplej ar olīveļļu, nedaudz uzkaisa sāli, virsū liek mocarellas sieru, tomātiņus un bazilika lapiņas. Šīs maizītes man uzbur vasaras sajūtu, tāpēc parasti ar tām mielojos maijā un vasaras sākumā, nevis tomātu laikā," atklāj Dita.

"Pirmie rabarberi un skābeņu zupa – šķietami skābs, bet tomēr ļoti garšīgs ir maijs mūsmājās. Un, protams, atklājam grilēšanas sezonu. Lai gan katru gadu iemēģinām aizvien jaunus gaļas marinēšanas variantus, tomēr iecienītākais ir un paliek vīnā marinētais šašliks ar svaigiem zaļumiem," par savu maija garšu stāsta DELFI žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa.

Fitnesa trenerei un Latvijā ietekmīgākajai ēdiena satura veidotājai Norai Svecei maijs saistās ar Grieķijas zemenēm un iešanu uz tirgu pēc pirmās vietējās dārzeņu ražas: "Mazie gurķīši, salātlapas un citi labumi, kas maijā jau sāk parādīties tantuku plauktiņos. Protams, siltais laiks saistās arī ar grila sezonu, kad mana cepeškrāsns dodas atvaļinājumā, jo grilējam ārkārtīgi bieži. Pārsvarā viss ir vienkārši – grilēti dārzeņi un gaļa vai zivis."

Un ko maijā gatavosi tu? Ja vēl esi iedvesmas meklējumos, ielūkojies zemāk, tur atradīsi pa kādai receptei, kas noteikti jāizmēģina šomēnes. Lai gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!