Foto: Shutterstock
Zinot, cik uzturvielām bagāts un veselībai nozīmīgs ir avokado, ielūkojāmies avokado audzēšanas vēsturē un mūsdienu metodēs, kā arī izpētījām, vai avokado var izaudzēt arī mūsu platuma grādos.

1. Avokado ārpus Latvijas robežām sen vairs nav eksotisks produkts - pieaugot etnisko ēdienu izplatībai, šis Dienvidamerikas kontinentā iecienītais produkts tagad plaši tiek lietots arī ASV un Eiropā. Tā, piemēram, ASV 2012.gadā kopā tika apēsti 1.6 miljardi šo zaļo un veselīgo bumbuļu.

2. Vai zināji, ka avokado patiesībā ir auglis? Uzturā tos parasti izmantojam kā dārzeņus, bet tehniski tie ir uzskatāmi par augļiem. Tādēļ nevajadzētu baidīties avokado izmantot desertu gatavošanā kopā ar mango, granātāboliem un bumbieriem.

3. Avokado parasti nobriest vēl atrasdamies kokā, bet nogatavojas tikai pēc novākšanas. Interesantākais fakts - avokado bez bojājumiem kokā ar atrasties līdz pat 18 mēnešiem.

4. Avokado tiek audzēti silta klimata reģionos, jo tie ļoti mīl sauli - ar vietējiem avokado var mieloties Kalifornijas, Karību salu iedzīvotāji, kur tie audzēta īpaša šķirne, kas atšķiras no mums pazīstamās.

5. Visi avokado tiek novākti ar rokām - tas izskaidro salīdzinoši augsto šī augļa cenu. Tāpat lielas izmaksas sastāda arī laistīšana, jo sausā augsnē avokado koki nīkuļo. Koki ir augsti, tādēļ ne kurš katrs ir ar mieru vākšanas darbu uzņemties - ar īpašu nūju avokado tiek noņemts no zara un pārcelts uz savākšanai domātu auduma somu. 

6. ASV tradicionālā avokado sezona ilgst no aprīļa līdz septembrim. Koki parasti uzzied reizi gadā (parasti februārī), otrreizēja ziedēšana tiek novērota reti. Toties Meksikā avokado tiek audzēti piecos dažādos reģionos, kur valda pieci dažādi klimati - līdz ar to ražas laiki ir pilnīgi atšķirīgi. 

7. Vai zināji, ka vairumtirgotāji var pasūtināt dažādas gatavības avokado? Iespējams iegādāties pavisam mīkstus avokado, kas piemēroti guakamoles gatavošanai, nedaudz stingrākus - griešana šķēlēs maizītēm vai pievienošanai salātos, kā arī pavisam stingrus nogatavināšanai mājās. Ja vēlies paātrināt jau iegādāta avokado gatavošanās procesu, ieliec to papīra maisiņā kopā ar banānu vai ābolu. 

8. Kā pateikt, kad avokado ir gatavs ēšanai? Jāsāk ar krāsas noteikšanu, tad jāpaspiež miziņa, rokā turot visu augli. Spaidīšana ar pirkstu galiem augli var savainot un atstāt tajā neglītus bojājumus.

9. Vispopulārākais visā pasaulē audzētais avokado koks ir ar nosaukumu "Hass". Šis koks tika atklāts pastnieka Rūdolfa Hassa mājās Kalifornijā pagājušā gadsimta 30.gados. Attapīgais pastnieks to 1935.gadā patentēja, un joprojām visām pasaulē augošie avokado ražotāji ir šī "ciltstēva" pēcteči ar izsekojamiem radu rakstiem. 

10. Vai Latvijā var izaudzēt ražojošu avokado koku? Kā raksta "Latvijas Avīze", Latvijā avokado var būt vienīgi telpaugs, dārzā to var turēt tikai vasarā. Pirms izlikšanas ārā augs pakāpeniski jāpieradina pie saules (ja to neizdara, vienas dienas laikā apdeg lapas), vasaras sākumā un rudenī jāsargā no salnām. Saulainā vietā tāds piejaucēts augs jūtīsies labi un var sagādāt patīkamu pārsteigumu savam kopējam, uzziedot ar sīkiem, zaļgandzelteniem ziediņiem. No tiem gan neattīstīsies neviens auglis, jo avokado īpatnējā ziedēšanas sistēma piemērota tikai tropu un subtropu apgabaliem. Latvijas vasara būtu par īsu pat tad, ja visus trīs mēnešus ik dienu spīdētu silta saulīte.

Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado

Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar olu

Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Avokado, laša un olas salāti

Foto: Shutterstock
Avokado - laša un olas salāti viesībām un svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!