Foto: Shutterstock

Brūklenes ir kā iesildītājgrupa dzērvenēm un rudenim. Parādoties mežā brūklenēm, ir skaidrs – rudens ir klāt bez variantiem. Atliek ar to samierināties un paņemt visu, ko tas sniedz. Piemēram, brūklenes, ko savārīt zaptēs, iecept kūkās vai pārvērst karstos un aukstos dzērienos.

Mazas sīkaliņas, ar ko piebērts viss mežs. Ogas, ko salasa paralēli rudens sēnēm, jo neatstās tak mežā mazās sārtvaidzītes! Absolūts piemērs tam, ka mazs cinītis gāž lielu vezumu. Brūklene ir tāds mazais meža Dāvids, kas gar zemi nogāzīs jebkuru ēdienu, kas nāks priekšā.

Foto: Shutterstock

Brūklene bija arī populārs govju vārds līdzās visiem upju vārdiem, kas garantēja piena tecēšanu tikpat bagātīgu kā upes straumi. Kāpēc daudzas brūnaļas nēsāja un nēsā Brūklenes vārdu? Tas esot likts sarkanbrūnām govīm, bet domājams, ka ar šo vārdu tika iekodēts arī sīkstums un izturība. Govju, kam dots Avenes vai Zemenes vārds, kas arī taču sārtas, ir krietni mazāk par Brūklenēm.


Brūkleņu ieburkošana

Foto: Shutterstock

Lai brūkleņu bauda būtu visa gada garumā tās vajag iesaldēt un ieburkot. Saldētava, kā zināms nāk talkā tad, kad nav laika vārīt vai pieliekamajā jau pilns ar zaptēm un marinējumiem. Saldētas brūklenes, starp citu, ir zaudējušas savu sīvumu, ko nereti cenšas noskalot un novārīt nost! Win-win, tā teikt!

Brūklenes burkās vajag ieburkot dažādos veidos – kā klasiskajā latviešu garšas kombinācijā "brūklene+ābols", tā svešzemju čatnijā ar garšvielu un čili piedevu. Brūkleni var pārvērst gan pikantā mērcē, gan sapārot ar iebiezināto pienu un iegūt maigu ņammu, ko leksēt karotēm vien pa taisno no burkas.


Gaļas sabiedrotais

Foto: Shutterstock

Mazā, bet stiprā brūklene ir kā radīta dejai ar gaļu. Tā lieliski valsē gan ar jēlu gaļu, to iemarinējot, gan rakstā dejo ar ceptu gaļu, papildinot to ar mērci vai čatniju. Brūklene, lai arī maza, bet dikti ņipra.

Siera piedeva

Foto: Shutterstock

Brūkleņu ievārījums, mērce vai čatnijs un siers. Izcila savienība! Perfekti šādam nolūkam der mīkstie sieri – kamambērs vai brī, bet nevajag smādēt arī grilsierus. Brūklenei patīk draudzēties ar sieriem un šī draudzība ir abpusēja. Ko iegūst ēdājs? Absolūtu baudu!


Īpašā garšviela

Foto: Shutterstock


Brūkleņu mērci droši var ierindot arī garšvielu sadaļā. Viena karote un ēdiens iegūst raksturu un jaunas garšas nianses. Vienalga, vai tas būtu burgers vai auzu pārslu deserts.

Pankūkas un kūkas

Foto: Shutterstock

Kādas pankūkas tad īsti ēdamas ar brūkleņu ievārījumu? Uzdodot šādu jautājumu var sanākt klope starp saldajiem un sāļajiem. Saldie teiks, ka plānās pankūkas, biezpiena plācenīši, ķirbju pankūkas, bet sāļie kliegs, ka tā ir zaimošana un brūklenes drīkst ēst tikai ar kartupeļu vai gaļas pankūkām. Kā ir pareizi? Tā kā garšo!

Foto: Shutterstock

Tāpat nedrīkst aizmirst visa veida plātsmaizes, kūkas, kūciņas un kēksiņus. Cept tikai ar brūklenēm vai miksēt kopā ar citiem augļiem un ogām? Viss atkarīgs, cik kreptīgu kūku kārojas. Tikai no brūklenēm gatavota būs ļoti intensīva, tāpēc, to pasniedzot, jāpadomā par papildu piedevām, piemēram saldējumu vai putukrējumu. Taču, ja brūklenes pievieno pa nelielai saujai, tās lieliski izceļ pamatsastāvdaļu, piemēram biezpienu, vārīto krēmu vai ābolus.

Šķidrās sārtvaidzes


Foto: Shutterstock

Brūklenes stāv rindā un gatavas pārtapt gan uzlējumos un liķieris, gan limonādēs un sīrupos, karstos kokteiļos un tējās! Izspiestas sulā, svaigas vai kaltētas – vienmēr gatavas uzlabot katru dzērienu!

Lai mums visiem rudenī netrūkst brūkleņu un to jaudas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!