Foto: Shutterstock
Kas tad tur tāds ir – pagatavot kartupeli? Daudziem varētu rasties tieši šāds jautājums, jo ierasti tupeņus pagatavojam pavisam vienkārši: nemizotus vai mizotus ieberam verdošā ūdenī, uz cepešplāts vai pannā, un gatavs! Tomēr nē, lai cik gards šis naktenis būtu, vēl gardāki tupeņi ir tad, ja pārvērtušies līdz nepazīšanai – tāpēc sien priekšautu, ņem mizojamo nazīti un uz virtuvi pamēģināt ko jaunu!

Ja īpaša ņemšanās nav prātā, visvienkāršākais veids, kā transformēt kartupeli – iegriezt veselu smalkās šķēlītēs šķērsām (bet ne līdz galam!), lai krāsnī cepot tas atvērtos gluži kā vēdeklītis. Tiem, kas mīl ēdienus "divi vienā", iesakām pamēģināt karbonādes mundierī, kur gaļas gabaliņus cieši ieskauj rīvēti un kraukšķīgi kartupeļi. Atliks vien piegriezt klāt kādus svaigos dārzeņu salātus un labi paēdis būsi atliku likām.


Idejas kartupeļu transformēšanai var aizņemties arī no tuvāku un tālāku tautu virtuvēm. Piemēram, pagatavojot no lietuviešiem nākušo kuģeli (dēvēts arī par kugeli, kūgeli, vai kūģeli) vai kartupeļu desas "vedarai". Nesarežģītu ēdienu piekritēji būs sajūsmā par omleti spāņu gaumē, kuras pagatavošanai pietiks ar vienu pannu. Bet ja brīvdienās laika daudz, virtuvē izpausties var, pagatavojot kartupeļu ruleti, "kotletes", un klimpiņas itāliešu gaumē jeb ņoki.

Tā kā daudzu interesantu kartupeļu ēdienu receptēs nepieciešams tos vārītus samīcīt un pat pagatavot biezenī, noderēs augstāk izceltais špikeris, kurā iztirzātas dažādām maltītēm noderīgākās kartupeļu šķirnes. Der arī atcerēties, ka kartupeļus samīca vai saspiež ar stampiņu un nekādā gadījumā to nedara ar rokas blenderi – tā var izveidoties cietam klīsterim līdzīgas konsistences masa.


Iekārdinājām? Lūk, 17 idejas no "Tasty" recepšu krājumiem, kā garšīgi pārvērst tupeņus līdz nepazīšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!