Foto: Shutterstock

Lavašs ir tas produkts, ko vērts turēt virtuvē, jo tas spēj izglābt ne vienu vien maltīti. Tas vienlīdz labi garšo kā sāļs, tā salds, kā silts, tā auksts. Lavašs ir kā apēdama tūta, kur salikt visu, ko sirds kāro, un remdēt izsalkumu!

Apaļā, neraudzētā maize, kas populāra Kaukāzā un Tuvajos Austrumos, parūpējusies, ka ir populāra arī pie mums. Armēnijā vārds "lavašs" nozīmē labs ēdiens. Nevar armēņiem nepiekrist – lavašs tiešām ir labs! Īpaši tādēļ, ka tas ļoti viegli ļaujas tapt izmantots dažādās receptēs.

Apaļie, derviša svārkiem vai lakata formai līdzīgie plāceņi ir atvērti teju jebkuram piedāvājumam! Mazas elegantas uzkodas ar lasi – o, jā! Karsts kebabs ar asu mērci – protams! Ātra kūka ala Napoleons vai Esterhāzī kūka – lavašs to tik vien gaida!

Smērējam un rullējam!


Lavaša rullīši ir groziņvakaru un piknika klasika. Folijā satītas desas, kas stāv ledusskapī un gaida savu uznācienu, liek domāt par svētkiem!

Šīm uzkodām bez lavaša, vajadzēs smērvielu un pildījumu. Par smēriņu vislabāk kalpo krēmsiers, kam pa virsu sabirst gurķi, lasis, kūpinājumi, garšvielas, sēnes – faktiski viss, ko sirds un vēders kāro, un, ko ticība, maks un ledusskapis atļauj.

Šim lavaša izmantošanas veidam svarīgs ir nobriešanas laiks. Tas vislabāk smeķē, ja tam ļauj pāris stundas atpūties ledusskapī. Tad ar asu nazi sagriežam suši izmēros, un svētki var sākties!

Tinam tūtā un piepildām!

Foto: Shutterstock

Lavašs droši var dēvēt arī par kebabu iecienītāko mēteli, jo lavašs ir tas, kas satur kopā gaļu, mērci un salātus. To, vai netiks nosmulētas ēdāju drēbes, lielā mērā ir atkarīgs no lavaša satīšanas un ēdāja meistarības. Saprotams, ka lavaša tūtā var iepildīt ne tikai kebabu – pamēģini arī iecienītos salātus vai zivi ar frī kartupeļiem!


Būvējam kūkas!

Foto: Shutterstock

Lavašs ir kā radīts, lai katrs, kam sakārojas "Napoleona" kūka, bet nekārojas cept neskatāmās mīklas kārtas, varētu iegūt kāroto! Ja ir vēlme kūku padarīt kraukšķīgāju, tad pirms sviesta un vārītā krēma smērēšanas ieliec lavašu nedaudz apgrauzdēties. Starp lavaša kārtām var likt arī saldu biezpienu, bagātināt ar ogām un citiem kārumiem.

Cepam picas!

Foto: Shutterstock

Lavaša maize ir perfekta arī, lai kļūtu par picu pamatni. Šādi gatavota pica patiks tiem, kuri dievina plānu garoziņu un daudz, daudz siera.

Plāceņu laiks

Foto: Shutterstock

Ar taukvielām bagātināta panna, viens lavaša aplis, bagātīgs siera un zaļumu pildījums, otrs aplis, vāku virsū, apcepam vienu pusi, apcepam otru pusi un gardumgardais plācenis gatavs!

Mafinu un tartes pamatnes


Foto: Shutterstock


Sagriežot lavašu kvadrātos, to var izmantot arī kā pamatu mafiniem un tartēm. Atliek vien piepildīt un likt cepties!

.Lai dzīvo lavašs un iespējas, ko tas sniedz!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!