Foto: Shutterstock
Nekas tā neliecina par vasaras sākumu kā mazsālīta gurķīša svaigais un priecīgais kraukšķis. Viegli nosmaržo pēc ķiplociņa un dillēm, un vasara ir klāt! Kā var būt kaut kas tik garšīgs?! Vai tas vispār ir legāli?

Mazsālīti gurķīši ir viens no mūsu gastronomiskajiem dārgumiem. Skaidrs, ka pirmie pazūd tāpat – knapi rītu sagaidot! Vēlāk, tad jau var ēst ar kotletēm un jaunajiem kartupeļiem, bet skaidrs jau, kas ir pasaulē labākais vasaras sākuma ēdiens. Jaunie kartupelīši ar pirmo gaileņu mērci un mazsālītiem gurķīšiem. Lūk, tā ir manta! Tā ir laime!

Ja turpinās līt, kā tagad, tad līdz pirmajām gailenēm nemaz ilgi nebūs jāgaida, un arī mazsālītie gurķīši iekļausies gandrīz ikoniskajā latviešu vasaras pusdienu komplektā. Bet tikmēr – vai tad kāds spēj sagaidīt tās sēnes? Tagad! To sāļi ķiplokaino kraukšķi gribas tagad! Un, kaut arī paša recepte katram liekas labākā, recepšu un knifiņu nekad nevar būt par daudz. Dalāmies ar brīnišķīgām, gadu gadiem pārbaudītām receptēm, kas ir īsti dārgumi!

Vijas Kilblokas recepte viltīgajā burkā

Izdevniecības "Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilbloka savā "'Facebook" kontā dalās ar šādu stāstu, kuru ar atļauju un siekalu pilnu muti pastāstām tālāk.

"Jaunākais no mazdēliem uzstājīgi lūdz nopirkt tos marinētos RIMI gurķīšus, kas esot bijuši garšīgākie pasaulē, bet ātri izēdušies. Labi, bērns grib, bērnam būs. Eju uz "rimčiku" pēc vienas gurķu burciņas, tad – otras. Nē, nu tie nekādi neesot īstie gurķi, jo tie garšīgie bijuši lielākā burkā, es tos esot bijusi nolikusi ledusskapī augšējā plauktā, jā, un uzraksts RIMI pilnīgi noteikti esot bijis uz burkas.

Tad man beidzot nāk apskaidrība, ka runa ir par mazsālītajiem gurķīšiem, kurus es mīlu ietaisīt tilpuma ziņā ļoti parocīgā burkā, uz kuras patiešām ir saglabājusies RIMI BASIC marinēto gurķu etiķete. Saprotu, ka pirms metos strādāt ar jaunās paaudzes kritisko domāšanu, jāskrien uz tirgu pēc svaigiem gurķīšiem un jāpiepilda tā viltīgā burka atkal. Starp citu, šī pusotrlitrīgā burka ir ideāla, tai ir platāks kakliņš, lai vieglāk gurķus izmakšķerēt, un tā ir pietiekami zema, lai to varētu ielikt ledusskapī. Turklāt taisāmā porcija nesanāk ne par lielu, ne par mazu.

Foto: Vija Klilbloka

Gurķus taisu ļoti ātri un vienkārši. Parasti tas notiek vakarā, lai ietaisītā 1,5 l burka lieki nevienu nekārdinātu, bet no rīta jau varētu našķoties. Gurķiem klāt lieku upeņu lapas (ziemā - zariņus), diļļu kātiņus, vairākas sīki sagrieztas ķiploku daiviņas, deserta karoti sāls un cukura. Sāli un cukuru iepriekš jāizšķīdina ūdenī, citādi gurķu apakšiņas būs sāļākas nekā augšiņas (ja liek gurķus vertikāli, burkā vairāk saiet). Gurķus apleju ar verdošu ūdeni, lai tie pa nakti jau ir gatavi (aukstā ūdenī process būs ilgāks). Otrā dienā gurķu burku lieku ledusskapī, lai gurķi saglabā savu kraukšķīgo mazsālīgumu). Viss!"

Foto: Vija Kilbloka

Rakstnieces Maijas Podhodņevas mazsālītie ašie no dienvidiem

Mana recepte no dienvidiem ir "mazsālītie ašie sausajā marinādē". Ņem zip lock maisiņu vai jebkādu polietilēna kuļķenīti, ko varēs aizsiet. Vajadzēs 1 tējkaroti cukura un 1 tējkaroti sāls, tas būs uz kādu 0,5 kg vai 0,7 kg jauno gurķēnu. Vēl kārtīga bunte diļļu un 3-5 ķiploka daiviņas. Sāli un cukuru, kā arī ķiplokus var likt vairāk, ja ir vēlme.

Gurķus sagriež uz pusēm vai četrās daļās, ja lielāki. Sakapā dilles, ķiplokus. Visas sastāvdaļas saber maisiņā, taisa ciet, ļoti kārtīgi sakrata un atstāj ledusskapī uz nakti. No rīta tā arī ar visu kuļķeni ņem līdzi, kad brauc zaļumos. Ja liek uz galda – sakrājušos lieko šķidrumu var noliet nost. Vispār šajā receptē svarīgākais, lai maisiņš nav caurs, viss pārējais tik un tā sanāks labi.

Foto: Shutterstock

Māksliniece Anita Masaļska no pārjūras: ēdami pēc pāris stundām!

Stāstu. Mazus gurķīšus nomazgā, nogriež mazliet abus galus, saliek politeliēna (cik briesmīgi, vai ne?) maisiņā un klāt pieliek dilles, ķiplokdaiviņas un sāli. Sapurina aizvērto maisiņu un liek ledusskapī. Pēc min 20-30 atkal sapurina... Ēdami pēc pāris stundām. Labie!

Foto: Shutterstock

Rakstnieces Monikas Zīles mazsālītie: gan vasarai, gan ziemai

Gurķiem nogriež galus un uz dažām stundām iemērc aukstā ūdenī, lai iegūst tvirtumu. Pēc tam sakārto piemērotā grāpī, pamīšus liekot dilles (vislabāk, jau ziedošas), ķiploku šķēles, upeņu lapas un driskās sapluinītu mārrutka zaļumu. Uzvāra sālījumu: uz 1 litru 2 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkarote cukura, lauru lapa, melnie pipari. Karstu pārlej gurķiem, uzliek nelielu slogu, lai sālījums labi apņem. Vakarā iesālot, no rīta ēdami. Jāglabā ledusskapī, lai ātri neieskābst.

Ja vēlas tādus mazsālītos uzglabāt ilgāk un pat ziemai, tad pēc mazsālīšanās nolej šķidrumu (bez čabām!), uzvāra un vēlreiz uzlej gurķiem atdzesētu (tas svarīgi!). Šādi pārlietus gurķus labi aizvākotā traukā glabā vēsumā.

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgi, viena par otru kraukšķīgākas receptes. Un "Tasty" ir vēl. Lai garšīga vasara!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!