Foto: Shutterstock
Pēc lielajām lietavām zaļumi nu ir īpaši sulīgi un sakuplojuši ar divkāršu jaudu, tādēļ ir īstais brīdis tos ieburkot ziemas krājumiem. "Tasty" apcirkņos atradām receptes septiņām bez karsēšanas un liekām klapatām pagatavojamām zaļumu mērcēm no dažādu pasaules valstu kulinārajām tradīcijām.

Populārākā no tām ir bazilika pesto, bez kura nav iedomājama Itālijas virtuve. Sulīgs baziliks un svaigs ķiplociņš. Pikants cietais siers un labas kvalitātes olīveļļa. Šāda kombinācija ir klasisks pamats pašu gatavotam pesto, ko var latviskot, baziliku aizstājot ar šobrīd sezonā aktuālajiem ķiploku ziedkātiem.

Savukārt gremolata ir pavisam vienkārši pagatavojama pētersīļu mērce, ko Itālijā ierasts izmantot gaļas un zivju ēdienu aizdaram. Olīveļļā ceptas reņģes vai, piemēram, grilēti vistu šķiņķīši, pārslacīti ar atsvaidzinošo, aromātisko gremolatu, garšos vēl debešķīgāk. Klasiskā variantā gremolatu gatavo no pētersīļiem, papildinot ar citronu sulu, miziņu, sāli, ķiplokiem un olīveļļu. Visas sastāvdaļas var vai nu izmalt caur gaļas mašīnu, vai arī sablendēt viendabīgā masā.

Kanāriju salu virtuvēs iecienītās koriandra mērces "mojo de cilantro" pagatavošana neprasīs daudz laika un īpašas iemaņas, jo produktus iepriekš nav nepieciešams termiski apstrādāt, skaidro portāls "The Spruce". Šo mērci tradicionāli pasniedz kā piedevu "papas arrugadas" – maziem kartupelīšiem ar sāls kristāliņiem klātu, krunkainu miziņu, kas ir tradicionāls Kanāriju salu virtuves ēdiens, ko parasti bauda kā uzkodu pirms maltītes vai pasniedz kā piedevu ar zivs vai gaļas ēdieniem. Šis ir arī ātrs un maciņam draudzīgs veids, kā, izvārot lielu katlu kartupelīšu un veikli pagatavojot svaigo mērci, pacienāt lielāku baru ciemiņu.

Foto: Shutterstock

Spāņiem varam pateikties arī par "salsa verde" recepti. Garšaugiem bagātīga zaļā mērce lieliski garšos kopā ar cieti novārītām olām un mīkstu maizīti. To var pasniegt arī ar salātiem, izmantot tortilju vai tako pildījuma pārslacīšanai.

Savukārt mērce ar neparasto nosaukumu "čimičuri" Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērcīte ir teju unikāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

Visas recepšu kolekcijā atrodamās zaļumu mērces vari baudīt uzreiz vai sasaldēt ziemai – burciņās vai kubiņos (kā to paveikt, stāstījām šajā padomrakstā.)

Zaļumu mērces vari pievienot ne tikai kā piedevu gaļai, makaroniem, salātiem vai vārītiem kartupeļiem – te atradīsi daudz un dažādas radošas idejas, ko gardēži ir atzinuši par labām esam un izmanto ikvienas maltītes uzlabošanai.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!