Foto: Shutterstock
Dzelteni baltais sakņu pārītis nepelnīti mīņājas aiz virtuves sliekšņa. Veriet durvis plaši vaļā – gan kālim, gan rācenim pa spēkam lieli un gardi varoņdarbi katlā, bļodā un uz pannas.

Kas ir šīs rudens saknes, kam bieži nostaigājam garām tirgū un veikalā? Un pavasarī, pērkot sēklas, bieži neizvēlamies tās iekaisīt zemē? Taču vajag, ai kā vajag! Kālis un rācenis ir tādi lieli, milzīgi un izturīgi ziemas redīsi, lai piedod visi dārzkopji un agronomi! Taču nepareizi ar nebūs, kā redīss, tā kālis ir no krustziežu dzimtas.

Foto: Shutterstock

Kā tie atšķiras? Kālis ir liels, ovāli apaļš, tērpies zaļa vai dzeltena toņa mizā, nereti "uzštātējot" sarkanīgu uzvalku. Mīkstums parasti dzeltens vai balts. Garšā jaušams sīvums.
Foto: Shutterstock

Savukārt rācenis ir apaļais un omulīgais brālis, parasti tāds zems un plakans, bet gadās arī kāds druknāks un garāks. Saknes daļa, kas paslēpta zemē, parasti ir dzeltena vai balta, bet rāceņa "pleciņi", kas dabūjuši sauli, mēdz iekrāsoties arī zaļi vai lillā. Sīvums garšā jaušams, bet ne tik izteikti kā kālim. Nereti tieši rāceni iesaka kā alternatīvu kartupeļiem. Vienkārši izvārīt sālsūdenī vai sacept.
Foto: Shutterstock

Ko iesākt, ja esat "sainfluencēti" ar šiem saules krāsas ziemas redīsiem, esat sapirkuši un mājās pārnesuši? Pirmkārt, nomizot, sagriezt stienīšos vai šķēlītēs un pirmo sakni nokraukšķināt tāpat vien, bez piedevām, vārdu sakot, iepazīties un padomāt, kur likt nākamo – cepeškrāsnī vai katlā.

Un likt kāļus un rāceņus var kā vienā, tā otrā. Akurāti sagriezti, izvārtīti eļļā un kopā ar citiem rudens dārzājiem sabērti uz cepešpannas, kur tie gatavojas, līdz virtuve kārdinoši smaržo un saknes mīkstas.

Foto: Shutterstock

Garām nevar nošaut, ja abus kolosālos radiniekus ieliksiet zupa vai sautējumā. Ne tikai labi izskatās, bet lieliski garšo un sīvums pārvērties vārdos nenosaucamā garšvielā. Vienkārši sautēts kālis garšo pilnīgi citādi kā svaigs! Arī zupu izvēle ir plaša – no biezzupām līdz sātīgām gaļas zupām vai bagātīgām veģetārajām versijām.

Salmiņos sagriezti, fritēti vai vienkārši pannā izcepti rāceņi un kāļi ir lieliski gan kā uzkoda, gan piedeva.

Un salāti, neaizmirsīsim salātus! Sarīvētas saknes apvienojumā ar krējumu, eļļu, garšvielām un citiem dārzeņiem ir izcila ideja!

Vai jau esat ceļā pēc krustziežu dzimtas pārstāvjiem? Rācenis un kālis gatavi nokļūt jūsu katlos, pannās un šķīvjos. Lai satikšanās noritētu veiksmīgi, te dažas idejas no "Tasty.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!