Foto: Shutterstock
Sviesta jeb pākšu pupiņas, gan dzeltenās, gan zaļās, ir īsts superprodukts. Tās paēdina garšīgi un sātīgi, tās var ēst vienkārši vārītas, tās var cept, sautēt, sutināt, likt zupās, mērcēs, sautējumos un sacepumos, pievienot salātiem. Sviesta pupiņu galvenā misija ir pabarot. Un to viņas dara ar pašcieņu, mierīgi un garšīgi.

Pupiņu pākstis, novārītas kopā ar burkānu ripiņām, kādu ķiploka daiviņu un garšvielām, lieliski garšo karstas. Ēdamas gan kā piedeva, gan vienas pašas – vienkārši, garšīgi un sātīgi. Sviesta pupiņas mājās reizēm īpaši var novērtēt pirmsalgas dienās un tajos brīžos, kad cilvēks saņemas vājēt – kaloriju pupiņās pamaz, īpaši zaļajās, šķiedrvielu un sātīguma – pa pilnam!

Foto: Shutterstock

Ja mājās (labāk ledusskapī, ja neapēd uzreiz pēc vārīšanas) ir bļoda ar novārītām pupiņām, cilvēks badā tiešām nepaliks. Gardumgards paēdiens ir arī sviestā saceptas pupiņu pākstis –un viss! Nenoēsties!

Foto: Shutterstock

Taču vispār sviesta pupiņas uz solo gājieniem speciāli neraujas – tās ir lieliskas komandas spēlētājas un gatavas kļūst par labu pamatu un gardu balastu visdažādākajos ēdienos, sākot jau ar brokastu omleti. Arī vistas gaļai tās ir kā radītas – vārītas pupiņas apcepot kopā ar vistas gaļas gabaliņiem, ātri un vienkārši tiekam pie veselīgām, gardām pusdienām vai vakariņām.

Foto: Shutterstock

Protams, nav tā, ka sviesta pupiņas neprastu iznesties arī smalkākās kompānijās, piemēram, blakus grilētam lasim vai jūras ķemmītēm – ar pašcieņu sviesta pupiņām viss ir kārtībā, viņas zina savu vērtību.

Arī rudenīgos sautējumos un sacepumos sviesta pupiņas ir lieliskas. Tās dod satvaru, pievienojas garšām un krāsām un palīdz tapt krēmīgam un sātīgam sacepumam cepeškrāsnī vai krāsainam, aromātiskam un lieliskam visvisādu dārzeņu sacepumam vienkārši pannā. Pašas būdamas šķietami vienkāršas un bez pretenzijām, sviesta pupiņas uzlabo ikviena ēdiena garšu, palielina ikviena ēdiena sātīgumu un izdara to, ko labam, godīgam dārzenim jāizdara: tās veselīgi un garšīgi, bez liekiem specefektiem vienkārši pabaro ikvienu gan pirmsalgas, gan pēcalgas dienās. Tādas ir sviesta pupiņas – gandrīz vai varētu teikt, ka tās ir kā maize dārzeņu izskatā. (Ak, atvainojiet, kartupeļi, protams, aiz jums.)

Foto: Shutterstock

Ir vērts, ir vērts sasaldēt pupiņas ziemai un salikt ledusskapja saldētavās, ja vien vieta vēl atļauj. Neticu, ka saldēto pupiņu cena veikalos turēsies pie gravitācijas likumiem un nelēks visām citām cenām līdzi – nu tak tie veikala ledusskapji ēdīs arvien dārgāku elektrību!

Sauciet mani kaut par pasaules sviesta pupiņu slepenās brālības neapmaksāto influenceri, ja gribat, bet es ticu, ka sviesta pupiņas dažā labā rudens vai ziemas dienā izglābs kādu pasauli, piemēram, manējo. Vai jūsējo. Bet gardi un mierīgi baudīt sviesta pupiņu ēdienus var arī uzreiz, nekādu pasaules galu negaidot. Garšīgs, sātīgs paēdiens mierīgam vakaram. Ir labi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!