Foto: Shutterstock

Māmiņas tiek sveiktas pavasarī, tēti – rudenī, kad septembra otrajā svētdienā tiek atzīmēta Tēva diena. Bučs un kūkas tiek abiem! Ja bučas izdodas vienmēr, tad kūkas vērts izvēlēties tādas, kas nav jācep – tās parasti izdodas ar garantiju!

Laikā, kad biju maza, Tēva dienu neatzīmēja. Savu tēti sveicu vārda un dzimšanas dienā. Atceros arī savu pirmo mēģinājumu viņam uzcept kūku, ne tikai pasniegt zīmējumu. Ja nemaldos, tad recepti atradu laikrakstā “Pionieris” vai kādā citā bērniem veltītā preses izdevumā. Kūka saucās “Ātrā kefīra kūka”, kur galvenās sastāvdaļas bija kefīrs un upeņu ievārījums. Receptē tika apgalvots, ka šī ir pati vienkāršākā kūka un sanāks arī iesācējam. Es sevi par tādu uzskatīju un ķēros klāt, neļaujot nevienam palīdzēt un izdzenot visus no virtuves. Vai kūka sanāca? Nē! Es biju aizmirsusi miltus. Pannā pludoja kefīra – upeņu pudiņķīselis! Un pludoja arī mana seja no asarām. Tētis gan teica, ka tā ir labākā dāvana, ko saņēmis, bet es pretim kliedzu, lai nemelo!

Cepumu debesskrāpji

Pēc pieredzes varu teikt, ka tēti jāsveic ar cepumu kūkām – tas izdodas vienmēr, pat iesācējam. Vajag tikai daudz cepumu, kaut ko smērējamu – ievārījumu, svaigo sieru, biezpienu, ābolu biezeni – un tik uz priekšu! Lai top cepumu debesskrāpji! Galvenais tiem ļaut atpūsties vismaz vienu nakti. Starp cepumiem smērēt var visu, kas garšo pašiem un tētim – pat biezpiena sieriņš tur iederas!

Cepumu vietā lieliski var izmantot arī galetes, lavašu vai pankūkas.

Necep! Saldē!

Vēl viena iesācēju droša recepte ir cepeškrāsns vietā izmantot saldētavu, proti , pagatavot saldēto kūku. Atkal jau jānodarbojas ar arhitektūru – cepumi – krēms – cepumi – krēms un ogas pa virsu! Krēma pagatavošanai vajadzēs mikseri, tādēļ ieteicama pieredzējušāka pavāra līdzdalība, piemēram, mammas.

Uzmanību – želatīns! Vajadzēs palīgus!

Nākamais līmenis ir dažādas neceptās jogurta un siera kūkas, kur vajag maģisko kūkas formas uzturētāju – želatīnu, kas, kā zināms, ir viens kaprīzs kundziņš, kas dažkārt neklausa pat pieaugušajiem, tādēļ tas uzveicams komandā. Visādi citādi arī šīs kūkas ir vienkārši un ātri pagatavojamas – drupinātu cepumu vai žāvētu augļu-riekstu pamatne, saputota masa kopā ar želatīnu un aidā!

Ja tētis ir vegāns vai viņam ir piena vai miltu nepanesamība, tad talkā jāņem rieksti, žāvēti augļi un avokado, kas samaisīts kopā ar stēvijas sīrupu, un kokosa sviestu dos vēlamo rezultātu. Kokosa sviests pēc ievietošanas ledusskapī paveiks to pašu ko želatīns.

Zefīru burgeri un mīlestība pēc garšas

Taču, kur teikts, ka Tēva dienā vajag tieši kūku? Ir taču daudz citu gardu našķu! Var pagatavot zefīra burgerus, pa vidu zefīram saliekot augļus, ogas un cepumus. Var pagatavot gardo esi, kur, piemēram, arbūzā sasprausti iesmiņi, bet uz tiem uzdurti gardumi, kas garšo tētim.

Tieši ar tādiem pašiem panākumiem var pagatavot saldus kārtojumus stikla glāzē vai bļodā. Un neaizmirsīsim tādu ģeniālu recepti kā saldā šokolādes desa, kas ne brīdi nav nokāpusi no slavas pjedestāla kā ātri un viegli pagatavojams našķis.

Galvenā sastāvdaļa jebkurā gadījumā ir un būs mīlestība, tāpēc Tēva dienas kūkas un kārumi jau pirmsākumos nolemti veiksmei!

Lai saldi un gardi krāvumi un kūkas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!