Foto: Shutterstock
Baklažāns ir nedaudz eksotisks, bet arī gana iecienīts produkts, kurš arvien biežāk nonāk uz mūsu virtuvēs un iekaro arvien lielāku cienītāju loku.

1. Baklažāni pieder pie Nakteņu dzimtas - tās pašas, no kuras nāk arī tomāti un kartupeļi.

2. Patiesībā pēc botāniskās klasifikācijas baklažāns nemaz nav dārzenis, bet gan oga (tāpat kā tomāts).

3. Baklažāna sēkliņas satur nikotīnu - tās atrodas baklažāna vidus daļā, ir ēdamas, un mēdz būt ar izteikti rūgtu garšu.

4. Baklažāns ir tuvs tabakas auga radinieks, tomēr no šī fakta nevajadzētu baidīties, jo ir jāapēd 20 kilogrami baklažānu, lai uzņemtu tik daudz nikotīna, cik satur viena cigarete!

5. Baklažāni sastāv no 95 procentiem ūdens.

6. Dažādās valstīs baklažānus dēvē dažādos nosaukumos - tā, piemēram, Apvienotajā Karalistē un Francijā tos sauc par “aubergine”, bet ASV, Austrālijā un Kanādā par “eggplant” jeb olu augu. Savukārt tulkojumā no itāļu valodas “melanzane” baklažāns nozīmē “trakais ābols”. 

7. Pasaules vadošās baklažānu audzētāju valstis ir Itālija, Turcija, Ēģipte, Ķīna un Japāna.

8. Indijā ziņas par baklažānu atrodamas jau 2000 gadu senos vēstures pierakstos, turklāt sanskritā to dēvē 30 dažādos vārdos. 

9. Ir ziņas, ka Ķīnā 5.gadsimtā ķīniešu sievietes, kas vēlējas sekot līdzi tā laika modei, no baklažāna mizām gatavota īpašu uzlējumu, ko izmantoja zobu pulēšanai, lai iegūtu “skaisti pelēku nokrāsu”.

10. Baklažānam nāk līdzi mīts par tā rūgto garšu, tomēr mūsdienu šķirņu baklažāni nav ne rūgti, ne sīvi un īpaša apstrāde pirms gatavošanas vairs nav nepieciešama.

Baklažānu un paprikas pastēte

Foto: Shutterstock
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem

Foto: Shutterstock
Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Baklažāni rīvmaizē

Foto: Shutterstock
Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock
Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Ratatouille jeb dārzeņu sautējums franču gaumē

Foto: Shutterstock
Ratatouille - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.

Lasīt vairāk

Baklažānu krēmzupa

Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!