Foto: Shutterstock
Vai siltajiem jūnija vakariem, kad var sēdēt zem oranži rietošām debesīm gaišos vakaros un iekosties sulīgā un saldā zemenē, esi gatavs? Šķiet, nupat sagaidījām maiju ar auksto zupu un rabarbermaizēm, kad klāt jau jūnijs – ar pašsietu ķimeņu sieru, lustēm pie Jāņu ugunskura un braucieniem uz Nakts tirgu, lai medītu Latvijā audzētos sezonālos gardumus.

Cerot, ka jūnijs mūs lutinās ar tveici, par ļaunu nenāks atcerēties par kāda zibenīgi pagatavojama saldējuma recepti vai smelties iedvesmu atvēsinošam kokteilim, kas veldzēs karstumā kā lielus, tā mazus. Tāpat jāsteidz apgūt labākās šašliku marināžu receptes, lai dārza ballītēs pārsteigtu ēdājus – te noteikti var iedvesmoties no kāda šefpavāra. Arī kraukšķīgo gurķīšu laiks turpinās un nu varam žigli iesālīt pirmos Latvijas gurķus, lai kāri notiesātu.

Par jūnija garšu domājot, joprojām peldamies zemeņu un rabarberu debesmannās, taču jāatceras – rabarberus ēdam vēl tikai līdz saulgriežiem, jo to sezona strauji tuvojas beigām. Bet tas neliedz sasaldēt un noglabāt rabarberu gabaliņus ziemai, lai arī novembra vidū varētu izcept kādu rabarberu plātsmaizi. Par plātsmaizēm runājot – šomēnes vēl noteikti jāsteidz pagatavot kāda salda un kārdinoša rabarberu un zemeņu plātsmaize, kūka vai pīrāgs. Liec uz siltā našķa gabaliņa krietnu karoti plombīra saldējuma – garšos dievīgi!

"Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktorei Vitai Daukstei-Gobai jūnijs solās būt varen gards mēnesis: "Jūnijs man ir īpašs – svētku mēnesis, kas jau pašā sākumā tiek atzīmēts ar kūkām un citiem našķiem, jo dzimšanas dienas taču nav iedomājamas bez saldumiem, vai ne tā? Svētkos allaž galdā ceļu kādu no savām kūkām – atsvaidzinoši gardo citronu kūku bez cepšanas, balto šokolādes siera kūku, kurai nav pievienota ne kripatiņa želatīna.

Neatņemama svētku sastāvdaļa ir arī kārtainie pupiņu salāti ar grauzdiņiem, kas mūsmājās ir īsts favorīts, jo ir tik iecienīti, ka visi pirms svētkiem prasa: "Vita, vai tu uztaisīsi grauzdiņu salātus?" Turklāt Līgo svētkos šie salāti kā reiz būs izcils svētku galda ēdiens, kas pazudīs vienā acumirklī – to varu garantēt!"

Vitas jūnija garša slēpjas arī mammas gatavotajā ķimeņu siera ritulī, kas tiek celts galdā ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienā. Arī pirmo paša dārza zemeņu ražu viņa gaida ar nepacietību: "Zemeņu laikā mūsmājās iecienīts deserts ir debešķīgi gardais biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci, šokolādes kūka ar zemenēm un krēmsieru, atsvaidzinošais saldējuma kokteilis ar zemenēm, kā arī klasika – zemenes trauciņā ar saldējumu vai putukrējuma rozēm."

Tāpat nevajadzētu aizmirst par vasarīgām vakariņu idejām – palutini sevi un mīļos ar kādu sildošu bulgura maltīti, paša gatavotu liellopa gaļas burgeru vai gardajiem "panzanella" salātiem. Un līdz ar skolēnu vasaras brīvlaika sākumu jāņem no pūra ārā labākās plāno pankūku, pončiku un biezpiena plācenīšu jeb sirņiku receptes, lai bērniem brīvdienas iesāktos īpaši gardi. Lai garšīgs jūnijs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!