Baltais borščs poļu gaumē
Foto: Shutterstock
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

Baltais borščs (Barszcz biały) ir poļu tradicionalā zupa, ko var gatavot gan uz rudzu maizes ierauga bāzes, līdzīgi kā poļu žureku, gan arī skābā krējuma, rūgušpiena vai citu skābpiena produktu piedevu. Polijā baltais borščs ir neatņemama Lieldienu mielasta sastāvdaļa. Šai zupai ir daudz recepšu variāciju, un tās sastāvdaļu sarakstu vari pēc saviem ieskatiem papildināt arī ar kartupeļiem, skābētiem kāpostiem un sālītām, kaltētām vai marinētām sēnēm.

Vāra buljonu. Katlā liek liellopa gaļu, pārlej ar 2 l ūdens un vāra. Kad parādās putas, noputo. Tad pievieno sāli, cepeškrāsnī vai uz sausas pannas apbrūninātas garšsaknes un turpina vārīt uz nelielas liesmas aptuveni 1,5-2 stundas. Aptuveni 20 minūtes pirms vārīšanas beigām katlā ieliek kupātus.

Nokāš buljonu, lej to atpakaļ katlā, pievieno ripiņās sagrieztus kupātus un no kauliem atdalītu, sasmalcinātu liellopa gaļu. Liek buljonā arī pannā apceptus cauraudzīša kubiņus un kūpinātās desas ripiņas.

Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, lauru lapas, piparus, majorānu, mārrutkus un citronu sulu vai etiķi. Vāra apmēram 5 minūtes.

Sajauc krējumu ar ūdeni un miltiem. Iemaisa zupā un uzvāra līdz pirmajam burbulim.

Pasniedz ar cieti vārītām olām un kapātiem zaļumiem.

Lai labi garšo!

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form