Foto: Shutterstock

Baltais borščs (Barszcz biały) ir poļu tradicionalā zupa, ko var gatavot gan uz rudzu maizes ierauga bāzes, līdzīgi kā poļu žureku, gan arī skābā krējuma, rūgušpiena vai citu skābpiena produktu piedevu. Polijā baltais borščs ir neatņemama Lieldienu mielasta sastāvdaļa. Šai zupai ir daudz recepšu variāciju, un tās sastāvdaļu sarakstu vari pēc saviem ieskatiem papildināt arī ar kartupeļiem, skābētiem kāpostiem un sālītām, kaltētām vai marinētām sēnēm.

21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

BULJONAM:300 gliellopa gaļa ar kauliem sīpols1 burkāns1 gabals selerijas saknes1 TKsāls ZUPAI:200 gkūpināta cūkgaļas krūtiņa5 kupāti300 gkūpinātas desas, piemēram, mednieku desiņas3 ķiploka daiviņas2 lauru lapas5 smaržīgie pipari10 melnie pipari1 ĒKmajorāns3 ĒKmārrutki2 ĒKcitronu sula vai etiķis IEBIEZINĀŠANAI:1 ĒKkviešu milti100 mlskābs krējums3 ĒKūdens

Sagatavošana

1

Vāra buljonu. Katlā liek liellopa gaļu, pārlej ar 2 l ūdens un vāra. Kad parādās putas, noputo. Tad pievieno sāli, cepeškrāsnī vai uz sausas pannas apbrūninātas garšsaknes un turpina vārīt uz nelielas liesmas aptuveni 1,5-2 stundas. Aptuveni 20 minūtes pirms vārīšanas beigām katlā ieliek kupātus.

2

Nokāš buljonu, lej to atpakaļ katlā, pievieno ripiņās sagrieztus kupātus un no kauliem atdalītu, sasmalcinātu liellopa gaļu. Liek buljonā arī pannā apceptus cauraudzīša kubiņus un kūpinātās desas ripiņas.

3

Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, lauru lapas, piparus, majorānu, mārrutkus un citronu sulu vai etiķi. Vāra apmēram 5 minūtes.

4

Sajauc krējumu ar ūdeni un miltiem. Iemaisa zupā un uzvāra līdz pirmajam burbulim.

5

Pasniedz ar cieti vārītām olām un kapātiem zaļumiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!