Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Kafija, kas pēdejos gados ir īsta interneta zvaigzne, ātri un vienkārši pagatavojama mājās. Vajadzēs kafiju un apelsīnus. Tieši tik vienkārši! Dīvaina kombinācija? Kā tas garšo? Nepamēģināsi - neuzzināsi!

"Delfi" fotoredaktors Kārlis Dambrāns prot pat visskumjāko salātlapu nofotogrāfēt tā, ka tā kļūst par iekārojamāko uzkodu, un izsalkušam viņa ēdiena foto labāk neskatīties – var ar siekalām aizrīties.

Viņš pats apgalvo, ka virtuvē nemēdz bieži rosīties. "Saldēti pelmeņi un pannā ceptas karstmaizes, esmu uzcepis arī siera kūku," tā savu mājas virtuves šefpavāra karjeru raksturo Kārlis. Taču dažkārt ir tā, ka viņš ierauga recepti un saprot, ka jāpamēģina. Tā notika arī ar kafiju, kas bagātināta ar apelsīnu sulu.

Kārlis dalās pieredzē: "Viss sākās ar "Tiktoku". Mūsdienās jau viss sākas ar to! Tas bija pirms kāda pusgada. Varbūt pirms gada. Vai diviem. Kas to šajā laikā vairs atceras. Taču tas bija kārtējais – "es ieraudzīju, man bija jāpamēģina, un es biju šokā " video. Tas čalis, kurš tur mēģināja to kafiju gatavot, beidza video uz pozitīvas nots. Tas man lika saausīties un pierakstīt telefona piezīmēs – izmēģināt kafiju ar apelsīnu sulu. Beidzot klāt bija tā diena! Bija gana silts, lai gribētos no rīta krāmēties ar "sarežģītām brokastīm".

Kā jau visi “Īsti Vīri “ es nedomāju lasīt nekādas receptes. Tur taču nekādas receptes nevar būt! Svaigi spiesta apelsīnu sula un espreso. Tas arī viss.
Kārlis Dambrāns

Man nav citrusu sulu spiedes, bet ir tā parastā, universālā, kur var sulot burkānus un ananāsus. Ar to jau bieži esmu taisījis apelsīnu sulu. Parasti piešaujot kādu burkānu un ingvera gabaliņu. Kafijai man ir vecā labā mokas kanniņa. Es galīgi neesmu kafijas snobs, bet man patīk pašam kafiju samalt un vārīt savu espreso. Saprotams, ka der arī kafija no smalkajiem kafijas automātiem. Gan jau der arī vienkārši krūzītē "iejaukta" kafija, bet espreso, būs izteiktāka garša.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Recepte, tātad, ir tieši tik vienkārša – izspiež apelsīnu sulu, uzvāra espreso un to otro uzlej tam pirmajam. Tas arī viss. Dzer un bauda. Šo sajaukumu var taisīt gan siltu, gan aukstu. Vasarā jau vairāk piestāv aukstais, bet man personīgi labāk patīk siltais. Ja gribas auksto, tad vienkārši glāzē vispirms saliek ledus gabaliņus un kafiju mazliet padzesē pirms liet sulā. Ielejot glāzē abas vienības, tās ļoti smuki izkārtojas divos līmeņos – sula apakšā, kafija augšā. Un pašā augšā sulas putiņas, kas smuki noslēpj kafijas krāsu. Dzert var pa slāņiem vai vienkārši visu sajaucot kopā."

10Minūtes
2Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

pēc garšasespreso pēc garšassvaigi spiesta apelsīna sula

Sagatavošana

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
1

Uzvāra espreso!

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
2

Izspiež apelsīnu sulu!

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
3

Espreso lej glāzē, kur jau priekšā apelsīnu sula.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
4

Ja vēlas, dzērienu var bagātināt ar ledu un sīrupu. Tas atkarigs no kafijas dzeršanas paradumiem un vēlmēm.


Kāds ir Kārļa verdikts par "Tiktokā " noskatīto rīta dzērienu?


"Sākumā izklausās diezgan briesmīgi, bet patiesībā... Garša ir tieši tāda kā kafijai ar apelsīnu sulu. Tur nekas nesaveļas, nekas nekļūst pretīgs vai skābs vai vēl nez kāds. Tā vienkārši ir apelsīnu sula ar kafiju, un abas šīs garšas var brīvi izjust.

Iemalko un jūti: kafija. Iemalko vēlreiz: apelsīnu sula. Tas šķiet dīvaini, bet patiesībā – ļoti normāls rīta padzēriens.
Kārlis Dambrāns

Es nevaru teikt, ka tas ir kas īpaši īpašs. Es nealkstu to taisīt katru rītu. Ne tāpēc, ka tas garšotu dīvaini. Vienkārši kafija ar sulu. Reizi mēnesī kādā garākā brīvdienas rītā noteikti uztaisīšu. Tāds uzmundrinošs rīta "longdrinks"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!