Gardums no bērnības: bukstiņbiezputra ar cauraudzīti
Foto: DELFI
0 0
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
250 g
250 g miežu putraimi
miežu putraimi
2 gab.
2 gab. kartupeļi
kartupeļi
2 gab.
2 gab. sīpoli
sīpoli
500 ml
500 ml piens
piens
 
kūpināts cūkgaļas cauraudzītis
kūpināts cūkgaļas cauraudzītis
 
sāls (pēc garšas)
sāls (pēc garšas)
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Ikdienas maltītei
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Putras un biezputras
  • Kad apnīk visi mūsdienīgie ēdieni – dažādie voki, pastas, ātrās uzkodas, burgeri (nu varētu tik turpināt un turpināt!), tad jāķeras klāt senajiem ēdieniem, piemēram, bukstiņbiezputrai tādai kā bērnībā, ko vecmāmiņa gatavoja. Un tad ir laiks oficiāli piekarināt sev kurzemnieces ordeni, jo viens ellīgi labs kurzemnieku paēdiens tev būs izdevies!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Kāpēc kurzemnieces ordeni? Nosaukums nācis, visticamāk, no kurzemniekiem, jo bukstināt nozīmē arī bukāt, bukņīt, sist, dauzīt, grūstīt, ar spriguli kult labību u. tml. Citos Latvijas novados šo biezputru sauc citādāk (to noteikti zinās citu novadu ļaudis), bet, receptes un aprakstus salīdzinot, jāsaka atklāti tikai Ziemeļkurzemē saimnieces pratušas šo biezputru novest līdz meistardarbam.

    Miežu putraimus noskalo aukstā ūdenī. Var izmantot arī grūbas, bet jāatceras, ka tās gatavosies ilgāku laiku. Ja vēlas putru izveidot modīgāku un ātrāku, tad var izmantot arī pērļu grūbas. Taču autentiskā garša ir tieši putraimiem!

    Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos, liek vārīties puslitrā ūdens. Vāra aptuveni 10 minūtes, līdz tie ir pusgatavi.

    Pievieno putraimus un uz lēnas uguns vāra, visu laiku maisot ar koka karoti. Ar uzsvaru ar lielo koka karoti! Tā ir gluži kā garšviela!

    Kad ūdens novārījies, pievieno pienu un tāpat, uz lēnas uguns maisot, vāra, līdz izveidojas putras konsistence. Pēc garšas putrai pievieno sāli.

    Sakapā sīpolus un sagriež mazos kubiņos kūpinātu cūkas cauraudzīti. Cep sīpolus kopā ar gaļu, līdz gaļa apbrūninās un sīpols kļūst caurspīdīgs. Ja grib "pastiept" šo mērcīti var pievienot arī krējumu, tad izveidosies mērces konsistence.

    Putru pasniedz kopā ar sacepto gaļiņu vai mērcīti, klāt piegriežot skābēto gurķi un piedzerot kefīru vai rūgušpienu. Var arī speķmērcīti neēst, bet ēst putru ar karoti skābā krējuma. Uz krējuma var uzkaisīt smalki sagrieztus pētersīļus, dillītes vai persilādi. Mmmm!

    Lai labi garšo! Šīs ir absolūts komforta ēdiens!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.