Foto: DELFI
Ikviens mīl labu lazanju, vai ne? Lūk, klasiska recepte vienam no visvairāk mīlētajiem ēdieniem pasaulē. Nav šaubu, ka lielisks komforta ēdiens ir mājās gatavota lazanja, tāpēc varam garantēt, ka ģimene un draugi jebkurā laikā (pat brokastīs) pulcēsies pie galda, lai baudītu maltīti. Neslēpšu, man patiesi nācās saņemt zvanu no draudzenes agrā rīta stundā ar tekstu, ka viņa tieši tagad domā par manis gatavoto lazanju...
120Minūtes
22Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
lazanjas plāksnes GAĻAS MĒRCEI:500 gliellopa maltā gaļa2 gab.sīpoli4 gab.burkāni3 gab.ķiploku daiviņas sviests3 ĒKtomātu pasta2 gab.tomāti savā sulā (divas budžas) sāls pipari1 ĒKkaltēts baziliks BEŠAMEL MĒRCEI:50 gsviests3 ĒKmilti800 mlpiens naža galsmuskatrieksts malti melnie pipari sāls PAPILDUS:500 gsiers3 gab.tomāti

Sagatavošana

1

Burkānus nomizo un sarīvē. Sakapā ķiplokus un sīpolus.

2

Pannā uz vidējas uguns sviestā apcep sīpolus kopā ar ķiplokiem. Kad tie kļuvuši caurspīdīgi, pievieno rīvētos burkānus (vari arī izmēģināt un klāt pievienot seleriju kātus).

3

Kad burkāni apcepušies, pievieno liellopa malto gaļu un visu kopā nedaudz pasautē, līdz gaļa ir pilnībā apcepusies.

4

Šai masai pievieno garšvielas (sāls, pipari, protams, vari arī izmantot maltās gaļas garšvielu), pielej klāt divas bundžiņas tomātus savā sulā un tomātu pastu. Uzliek pannai vāku un uz vidējas uguns ļauj sutināties aptuveni 15-20 minūtes.

5

Gatavo Bešamela mērci: katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu, pamazām pievieno miltus, nepārtraukti maisot, lai tie gluži kā sacepas un kļūst zeltaini brūni.

6

Pēc tam palēnām lej klāt pienu un intensīvi maisa, lai neveidotos kunkuļi. Masai vajadzētu līdzināties majonēzes konsistencei. Ļauj pienam sakarst, taču atceries – mērci nevāra, bet gan tikai karsē. Šai mērcei pēc garšas pievieno piparus, sāli un arī muskatriekstu, tāpat vari pievienot svaigus kapātus zaļumus.

7

Cepamajā traukā kārto lazanju: vispirms trauka apakšu noklāj ar gaļas masu, pa virsu kārto lazanjas plāksnes, bagātīgi pārber ar rīvēto sieru un visu pārlej ar balto mērci. Šādā secībā turpini "būvēt" lazanju, līdz trauks pilns.

8

Virsējo lazanjas plākšņu kārtu noslēdz ar sieru un Bešamela mērci, pretējā gadījumā nenosegtie makaroni sakaltīs. Ja tomēr šķiet, ka mērce bijusi par maz, traukā lej nedaudz piena.

9

Pa virsu kārto tomātu šķēles.

10

Trauku liek cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā 20-30 minūtes.

11

Ļauj nedaudz atdzist, tad griež gabalos un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!