Kartupeļu omlete spāņu gaumē 'tortilla de patatas'
Foto: Shutterstock
2.6667 3
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
 
olīveļļa cepšanai
olīveļļa cepšanai
3-4
3-4 lieli kartupeļi
lieli kartupeļi
1
1 liels sīpols
liels sīpols
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
6-8
6-8 olas
olas
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Brokastis
  • Launags
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Ikdienas maltītei
  • Kartupeļu ēdieni
  • Omletes un olu ēdieni
  • Spāņu nacionālā virtuve
  • Spāņi, gluži tāpat kā latvieši, ir lieli kartupeļmīļi un ir iemanījušies tupeņus iecept pat omletē. Tradicionāli "tortilla de patatas" tiek pasniegta atdzesēta līdz istabas temperatūrai un pēc tam sagriezta gabalos kā kūka, liekot to uz grauzdētas maizes šķēles un pārlejot ar olīveļļu vai kādu mērci, piemēram "salsa brava".

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Šo vienkāršo kartupeļu omleti var uzskatīt par spāņu "tapas" (uzkodas, kas tiek pasniegtas pie vīna glāzes) vecmāmiņu, skaidro "Philosokitchen".

    Uzzini, kā gatavojama pamatrecepte no trīs sastāvdaļām, lai vēlāk pagatavotu arī citas spāņu omletes variācijas, piemēram, papildinot produktu sarakstu ar vītinātu šķiņķi, čorizo desu vai veģetārajā versijā – ar spinātiem, sieru vai paprikas kubiņiem.

    Kartupeļus nomizo, noskalo un nosausina. Ja nepieciešams, sagriež tos uz pusēm vai ceturtdaļās un sagriež aptuveni 3 mm biezās šķēlītēs. Sīpolu nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Olas iesit lielā bļodā.

    Kārtīgi uzkarsē pannā labi daudz (aptuveni 500 ml) olīveļļas un liek cepties sīpolus. Pēc minūtes pievieno kartupeļu ripiņas. Cep tos uz vidējas liesmas aptuveni 20 minūtes, līdz kartupeļi kļuvuši zeltaini.

    Apceptos kartupeļus un sīpolus izsmeļ no pannas, liek bļodā pie olām un pievieno sāli un samaisa, bet nekuļ. Nokāsto eļļu spāņi neizlej, bet salej aizskrūvējamā burkā vai citā traukā un pēc nepieciešamības atkal izmanto omletes gatavošanai pat 5-6 reizes.

    Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi vai foliju un "atpūtina" 15-20 minūtes, ļaujot masai sabiezēt. Kad laiks pagājis, ja vēlies pievienot, šķiņķi, spinātus, sieru vai citas piedevas, šīs ir īstais brīdis, kad tās iemaisīt omletes masā.

    Sakarsē pannu ar pretpiedeguma pārklājumu. Lej masu pannā un uz lielas liesmas cep aptuveni minūti, tad samazina karstumu un cep vēl divas minūtes. Tad omleti apgriež, izgāžot uz šķīvja, ieslidina atpakaļ pannā un cep vēl minūti uz lielas liesmas, tad samazina karstumu un turpina cepšanu 2-3 minūtes.

    Izgāž omleti uz šķīvja. Tā vienlīdz labi garšos gan silta, gan istabas temperatūrā, gan atdzesēta ledusskapī un sagriezta šķēles.

    Noskatoties šo video, vari izsekot spāņu omletes tapšanai soli pa solim.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form