Foto: Shutterstock
Poļu iecienītā kūka "Karpatka" ieguvusi savu nosaukumu, pateicoties izskatam – nevienmērīgie plaucētās mīklas pauguri, kas apbērti ar pūdercukuru, līdzinās Karpatu kalnu sniegotajām virsotnēm. Ja tev garšo eklēri ar vārītā krēma pildījumu, tad šī grēcīgi gardā kūka pavisam noteikti būs tavā gaumē.
15Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

pūdercukurs pārkaisīšanai pēc garšasogas MĪKLAI:250 mlūdens150 gsviests130 gmilti5 olas1 šķipsnasāls0.25 TKcepamais pulveris KRĒMAM:4 glāzespiens250 gmīksts sviests250 gcukurs170 gmilti5 olu dzeltenumi

Sagatavošana

1

Gatavo plaucēto mīklu. Miltus izsijā. Katliņā lej ūdeni, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un karsē, līdz sviests ir izkusis.

2

Noņem katlu no plīts, pa porcijām pievieno miltus, iemaisot tos ar koka karoti. Liek katlu atpakaļ uz plīts, masu 2-3 minūtes karsē, aktīvi maisot, līdz izveidojas blīva mīkla, kas nelīp pie katla malām.

3

Pārliek mīklu bļodā un atdzesē, lai tā nav pārāk karsta. Tad pa vienai pievieno un iekuļ olas. Pievieno un iekuļ sāli un cepamo pulveri. Mīklu sadala divās daļās.

4

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Ietauko un izkaisa ar miltiem plāti vai kūkas formu. Vienu daļu mīklas liek uz plāts vai formā un izlīdzina. Cep 25-30 minūtes. Tieši tāpat izcep otru pusi mīklas. Abas izceptās mīklas plāksnes vai ripas atdzesē.

5

Gatavo vārīto krēmu. Olu dzeltenumus atdala no olu baltumiem. Katliņā lej trīs glāzes piena, pievieno cukuru un karsē, ik pa laikam apmaisot.

6

Atlikušo pienu ar mikseri sakuļ ar olu dzeltenumiem, vaniļas cukuru un miltiem, līdz masa ir viendabīga, bez kunkuļiem.

7

Kad piens uzkarsis, tajā ātri iemaisa olu dzeltenumu masu un, maisot karsē uz nelielas liesmas, līdz pudiņš sabiezē, piesargoties, lai tas nepiedeg. Katliņu noņem no plīts un masu atdzesē.

8

Mīkstu sviestu liek bļodā un sakuļ ar mikseri. Sviestam pa daļām pievieno un iekuļ sagatavoto un atdzesēto pudiņa masu.

9

Formē kūku. To kārto tortes formā ar noņemamu malu vai atbilstoša lieluma taisnstūrveida veidnē ar augstām malām, lai krēms sastingtu, neiztekot gar malām.

10

Formā vai veidnē liek vienu mīklas plāksni, to biezā kārtā pārziež ar visu sagatavoto krēmu. Ja vēlas, krēmu var papildināt ar svaigām ogām vai skābena ievārījuma kārtu. Virsū krēmam liek otro mīklas plāksni un viegli piespiež.

11

Kūku liek ledusskapī uz pāris stundām vai visu nakti. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!