Foto: Shutterstock
Marokas virtuves lepnums un neaizstājams palīgs tadžinu gatavošanā ir konservēti citroni. Taču ne tikai tadžinā tie ir izmantojami! Konservēta citrona miziņām ir plašs pielietojums, sākot no cepumiem, beidzot ar salātiem, bet mīkstums izcili noder zupām.

Citrons ir liels demokrāts. Tas pieejams visu gadu arī pie mums, vietā, kur citroni neaug brīvā dabā. Latviešiem gēnos ir iekodēta ne tikai sēņošana, bet arī burkās bāšana. Kādēļ gan to neizdarīt arī ar citroniem? Šī citronu bagātināšana ar sāli un iestūķēšana burkā nāk no Marokas virtuves, kur pēcāk šo augļu miziņas izmanto kā garšvielu kā saldos, tā sāļos ēdienos.

Nedrīkst aizmirst, ka arī Ziemassvētki ir tepat aiz stūra. Ja gribi, lai apdāvināmais savu dāvanu var raut vaļā jau svētku vakariņās vai, sagaidot Jauno gadu, tad sāc jau tagad, jo citroniem vajadzēs vismaz astoņas nedēļas, lai iegūtu pareizo stiprumu un aromātu.

2160Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

15 gab.citroni200 gjūras sāls2 gab.kanēļa standziņas1 TKkoriandra sēklas

Sagatavošana

1

10 citronus nomazgā un nosusina. Katru citronu sagriež četrās daļās, bet tā, lai citrona daiviņas vēl turas uz pamatnes.

Foto: Shutterstock
2

Katru citronu dāsni sapilda un sabārsta ar sāli.

3

Liek lielā un vislabāk platā burkā (tā, lai satilpst 10 citroni, vai arī dala pa mazākām burkām).

4

Pārber ar garšaugiem, kanēļa standziņu salauž mazākos gabaliņos. Koriandru var aizstāt ar fenheļa sēklām, pipariem vai anīsa zvaigzni. Garšvielu pievienošana ir improvizācija.

5

Aizvāko un tur ledusskapī trīs dienas.

6

No 5 citroniem izspiež sulu.

7

Burkā esošos citronus piespiež ar stampu un pārlej ar izspiesto citrona sulu. Ja burka nav pilna, ņem vēl sulu, līdz burkā esišie citroni pilnībā pārklāti ar svaigo citronu sulu.

8

Burku aizvāko. Sāk lietot ne ātrāk kā pēc astoņām nedēļām. Šādi iekonservēti citroni glabājas līdz pat diviem gadiem.


Noderīgi!

Citronu konservēšanai nepieciešams sāls un citroni. Garšvielu pievienošana ir tikai lielisks papildinājums. Tās var pievienot, bet var arī nepievienot. Ja ir vēlme eksperimentēt, var papildināt ar dažādiem garšaugiem, piemēram, čili. Taču šos eksperimentus labāk veikt mazos tilpumos, lai varētu notestēt. Ja garšas kvalitāte apmierina, tad var gatavot lielāku daudzumu.

Foto: Shutterstock

Ļoti svarīgi, lai burka, kur liek likti citroni ir sterila.

Izmantojamā daļa ir tieši citrona mizas, bet arī mīkstumu var pievienot dažādās pākšaugu zupās un sautējumos.

Ar citrona mizas pievienošanu nevajag pārspīlēt, jo tā ir ļoti jaudīga un aromātiska. Pietiks ar mazu gabaliņu.

Ja gribas eksperimentēt, ar vienlīdz labiem panākumiem pēc šīs metodes var konservēt arī laimus un apelsīnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!