Foto: Shutterstock

Risoto ir izsmalcināts ēdiens, ko pagatavot patiesībā ir viegli un ļoti ātri, bet efekts – kā restorānā. Risoto bieži gatavojam ar sēnēm, bet – tikai ne šoreiz! Sparģeļu laikā grēks nepamēģināt sparģeļu risoto, piemēram, šo recepti no "ThePetiteCook". Krēmīgs, viegls, ļoti garšīgs ēdiens pavasarīgām pusdienām vai vakariņām – gatavs 20 minūtēs!

20Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
450 gsparģeļi350 grisoto rīsi1 gab.šalotes sīpols100 gsviests100 gsauss baltvīns1 gab.citrons350 mlbuljons150 gParmezāna siers pēc garšassvaigi malti melnie pipari

Sagatavošana

1

Sparģeļus blanšē verdošā ūdenī trīs minūtes. Izņem no ūdens, sagriež nelielos kumosa lieluma gabaliņos.

2

Lielā pannā vai katlā sakarsē ēdamkaroti sviesta, pievieno sparģeļus un sagrieztus šalotes sīpolus un, uzmanīgi maisot, apcep divas minūtes augstā temperatūrā.

3

Sparģeļus ar sīpoliem no pannas ieliek bļodā, noliek uz brīdi malā. Samazina temperatūru. Ieber pannā rīsus un gruazdē tos minūti, nepārtraukti maisot. Pievieno vīnu un ļauj tam iztvaikot.

4

Pievieno visam nedaudz buljona un maisa, līdz rīsi to ir uzsūkuši. Turpina pamazām pievienot visu paredzēto buljonu, lēni visu vārot apmēram 15 minūtes – rīsiem jābūt gandrīz gataviem, bet pilnīgi mīkstiem.

5

Pievieno rīsiem vārītos sparģeļus un šalotes sīpolus, viegli iecilā un turpina vārīt divas minūtes.

6

Noņem pannu no uguns un ļauj rīsiem atpūsties divas trīs minūtes. Pievieno aukstu sviestu un parmezāna sieru un kārtīgi samaisa, lai visas sastāvdaļas apvienotos.

7

Pasniedz uzreiz. Pārkaisa ar svaigi maltiem melnajiem pipariem, rotā ar smalki grieztām citrona miziņām – tās izcili papildina risoto garšu. Pāri var sarīvēt nedaudz Parmezāna siera. Risoto piestāv sauss auksts baltvīns: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay.

Foto: Shutterstock

Vērtīgi zināt, gatavojot risoto


Rīsus nav jāmazgā, jo tā zudīs ciete, kas piešķirt risoto maigo krēmveida tekstūru.

Buljonam noteikti jābūt siltam. Auksts buljons visu atdzesē, apstādinot un sabojājot rīsu gatavošanos.

Buljons jāpievieno pakāpeniski, vārot risoto uz lēnas uguns.

Risoto ne mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības, tas bieži jāsamaisa – ik pēc 30 sekundēm. Laiku pa laikam ieteicams pannu ar vienu roku arī nedaudz sakratīt, ar otru roku maisot.

Foto: Shutterstock

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!