Krupņiks – grūbu zupa ar gaļu un sēnēm poļu gaumē
Foto: Shutterstock
3.5000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

Krupņiks ("krupnik") ir tradicionāla poļu zupa. Garda, sātīga un bieza – tā ir īsts ziemas komforta ēdiens. Šo zupu gatavo uz gaļas buljona bāzes, pievienojot sviestā apceptus dārzeņus, svaigas vai kaltētas sēnes un saujiņu grūbu.

Grūbas pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina 2–3 stundas pirms zupas vārīšanas, tad nolej ūdeni un noskalo grūbas vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs.

Gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra. Putas nosmeļ, pievieno lauru lapas, smaržīgos piparus un sīpolu, kas ar griezuma pusēm uz leju iepriekš apbrūnināts uz sausas pannas. Vāra buljonu aptuveni 2 stundas uz nelielas liesmas.

Kamēr vārās buljons, pannā izkausētā sviestā apcep burkānus un selerijas kātus/sakni. Pēc tam panna apcep sēnes. Svaigas sēnes var aizstāt ar kaltētām, tās iepriekš izmērcējot.

No katla ar putu karoti "izzvejo" gaļu, sīpolu, lauru lapas un piparus. Gaļu atdala no kauliem, sasmalcina un liek atpakaļ katlā. Pievieno uzbriedinātās grūbas apceptās garšsaknes, sēnes, kartupeļus, paprikas pulveri, sāli, piparus un vāra, līdz grūbas ir mīkstas.

Krupņiku pasniedz ar skābu krējumu un kapātiem zaļumiem.

Lai labi garšo!

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form