Krupņiks – grūbu zupa ar gaļu un sēnēm poļu gaumē
Foto: Shutterstock
3.5000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
150 g
150 g grūbas
grūbas
500 g
500 g cūkas ribiņas
cūkas ribiņas
4
4 vistas kājas
vistas kājas
2
2 lauru lapas
lauru lapas
1
1 sīpols, pārgriezts uz pusēm
sīpols, pārgriezts uz pusēm
5-6
5-6 smaržīgie pipari
smaržīgie pipari
 
sviests cepšanai
sviests cepšanai
1
1 burkāns, sarīvēts
burkāns, sarīvēts
pēc garšas
pēc garšas sāls un malti melnie pipari
sāls un malti melnie pipari
1 ĒK
1 ĒK paprikas pulveris vai pasta
paprikas pulveris vai pasta
2 saujas
2 saujas sēnes, sagrieztas šķēlēs
sēnes, sagrieztas šķēlēs
4
4 kartupeļi, sagriezti kubiņos
kartupeļi, sagriezti kubiņos
2
2 selerijas kāti vai gabaliņš saknes, sagriezti gabaliņos
selerijas kāti vai gabaliņš saknes, sagriezti gabaliņos
  • Ārstnieciskais uzturs
  • Gaļas zupas
  • Sēņu zupas
  • Ikdienas maltītei
  • Poļu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Krupņiks ("krupnik") ir tradicionāla poļu zupa. Garda, sātīga un bieza – tā ir īsts ziemas komforta ēdiens. Šo zupu gatavo uz gaļas buljona bāzes, pievienojot sviestā apceptus dārzeņus, svaigas vai kaltētas sēnes un saujiņu grūbu.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Grūbas pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina 2–3 stundas pirms zupas vārīšanas, tad nolej ūdeni un noskalo grūbas vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs.

    Gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra. Putas nosmeļ, pievieno lauru lapas, smaržīgos piparus un sīpolu, kas ar griezuma pusēm uz leju iepriekš apbrūnināts uz sausas pannas. Vāra buljonu aptuveni 2 stundas uz nelielas liesmas.

    Kamēr vārās buljons, pannā izkausētā sviestā apcep burkānus un selerijas kātus/sakni. Pēc tam panna apcep sēnes. Svaigas sēnes var aizstāt ar kaltētām, tās iepriekš izmērcējot.

    No katla ar putu karoti "izzvejo" gaļu, sīpolu, lauru lapas un piparus. Gaļu atdala no kauliem, sasmalcina un liek atpakaļ katlā. Pievieno uzbriedinātās grūbas apceptās garšsaknes, sēnes, kartupeļus, paprikas pulveri, sāli, piparus un vāra, līdz grūbas ir mīkstas.

    Krupņiku pasniedz ar skābu krējumu un kapātiem zaļumiem.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form