Foto: DELFI
Ar biskvīta kūkām, šķiet, grūti pārsteigt. Jāatzīst, arī man pašai biskvīta kūkas nešķiet tās gardākās, priekšroku dodu ''mitrākām'' kūkām, taču šī, manas mammas gatavotā interpretācija, patīkami pārsteidza. Tieši tāpēc mammas vārdā padalos ar recepti, kas izceļas gan ar dažādajām kārtām, gan neparasto ogu krēmu.
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
4 gab.olas dzeltenumi4 gab.olas baltumi4 ĒKcukurs4 ĒKkviešu milti80 gūdens200 gcukurs4 gab.olu baltumi šķipsnasāls4 gab.olu dzeltenumi4 ĒKcukurs šķipsnavaniļas cukurs3 ĒKkviešu milti200 gpiens200 gsviests500 gblendētas ogas (zemenes, avenes, upenes u.c.)

Sagatavošana

1

Gatavo biskvītu. Bļodiņā saputo olu dzeltenumus ar cukuru gaišās putās. Atsevišķi saputo olu baltumu līdz stingrām putām. Dzeltenumu masā iecilā miltus un vieglām kustībām iemaisi. Pēc tam pa karotei iecilā klāt olu baltumu. Gatavo mīklu izlīdzini kūkas veidnē 26 centimetru diametrā, kur ieklāts cepamais papīrs. Cep 200 grādos 15-20 minūtes, līdz biskvīts izcepies gaiši brūns. Atdzesē.

2

Gatavo zefīra kārtu. Mazā katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un uz vidējas liesmas karsē, līdz masa sabiezējusi un parādās burbuļi. Sīrupu noņem no uguns. Bļodā puto olu baltumus ar sāli, līdz masa ir stingra. Tad smalkā strūklā lej klāt sīrupu un nepārtraukti puto, lai tas viendabīgi iemaisās un masa iegūst apjomu un kļūst stingra. Putot vajadzētu vēl vismaz piecas minūtes, lai olbaltums būtu stingrs. Uz cepamā papīra no olbaltuma veido apli, tikpat lielu kā biskvīts. Pirms tam var kūkas veidni uzlikt uz papīra un uzzīmēt formu, lai nekļūdītos ar izmēru. Izlīdzināto olbaltumu liec cepeškrāsnī un kaltē stundu 100 grādu temperatūrā. Pēc tam zefīra kārtu atdzesē. Tā nebūs tik stingra kā bezē, bet mīkstāka un zefīra konsistencei līdzīga.

3

Gatavo ogu krēmu. Saputo olu dzeltenumu ar cukuru un vaniļas cukuru gaisīgās putās. Pievieno miltus un iemaisi. Katliņā uzkarsē pienu un iemaisi olu masā. Bļodiņu ar iegūto masu liec ūdens peldē un karsē, nepārtraukti maisot, līdz masa sabiezē. Atstāj malā nedaudz padzist, pa to laiku sviestu istabas temperatūrā saputo un tad pamazām pievieno karsēto krēmu un turpini putot viendabīgā krēmā. Beigās pievieno sablendētās ogas. No sākuma šķitīs, ka ogu daudzums ir krietni par daudz, tomēr recepte ir pārbaudīta, un krēms nemaz nekļūs pārāk šķidrs, bet joprojām krēmīgs, iekrāsojies skaistā krāsā un ar patīkamu ogu garšu.

4

Tagad atliek salikt kopā pagatavotās sastāvdaļas un darināt kūku. Vispirms sagriez uz pusēm atdzesēto biskvītu, apsmērē to ar ogu krēmu. Vienu ar krēmu apsmērētu biskvīta kārtu liec uz kūkas servējamā šķīvja, tai virsū liec zefīra kārtu, tad atkal apsmērētu biskvīta kārtu un virspusi atkal bagātīgi apzied ar krēmu. Ņem vērā, ka uz zefīra nebūs viegli uzsmērēt ogu krēmu, tāpēc to bagātīgi smērē uz biskvīta. Pietaupi krēmu arī kūkas malām.

Foto: DELFI
5

Dekorē kūku ar ēdamajiem pavasara ziediem. Ēdami ir visi ziedi, ko var ievākt tējām, piemēram, raspodiņu un upeņu lapas, gaiļpiesīšus, raspodiņu ziedus, skaisti izskatīsies arī ābeļziedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!