Foto: Privātais arhīvs
"Man ir kūka! Katra nākamā, ko uzmeistaroju, ir arvien labāka, bet šī ir vislabākā! Ar "Selgas" cepumiņiem, ar "Laimas" piparkūkām un dzērveņu zapti," tā savas kārdinošās piparkūku siera kūkas recepti piesaka Elīna Krišjāne Gustsone.

Cepšanai tiek izmantota apaļa kūku forma 20 cm diametrā, bet, ja kūku grib lielāku, nevis augstāku, tad izmanto 24 cm diametra veidni.

11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

150 g"Laimas" apaļās piparkūkas dekoram150 gcepumi "Selga"120 gsviests500 gbezpiedevu krēmsiers140 gcukurs8 gkukurūzas vai kartupeļu ciete1 TKvaniļas ekstrakts175 mlskābs krējums3 olas dzērveņu vai brūkleņu ievārījums1 laims, miziņa un sula

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni sakarsē līdz 150 grādiem. Cepamo formu noklāj ar cepamo papīru. Formas maliņas no iekšpuses nosmērē ar sviestu.

2

Sasmalcina cepumus pamatnei. Pievieno izkausētu sviestu. Rūpīgi visu samaisa un masu ber formā. Kārtīgi nopresē ar pirkstiem vai karoti. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atdzesēties.

3

Lielā bļodā saputo krēmsieru, līdz tas ir krēmīgs un viendabīgs. Pievieno cukuru, cieti, vaniļas ekstraktu. Iemaisa skābo krējumu. Masā iekuļ olas un beigās pievieno laima sulu un rīvētu laima miziņu.

4

Uz atdzesētās cepumu pamatnes liek skābu ievārījumu. Piemēram, brūkleņu vai dzērveņu. Ja ir iespējams atrast veikalos, tad var izmantot apelsīnu miziņu želeju. Pāri lej krēmsiera masu un liek krāsnī cepties aptuveni vienu stundu.

5

Kūku pēc cepšanas uzreiz nedrīkst ņemt ārā no cepeškrāsns. Lai tā tur vēl "dzīvojas" apmēram 2 stundas. Un pēc tam vēlams kūkai vēl vismaz pāris stundas pastāvēt ledusskapī.

6

Dekorē ar piparkūkām.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!