Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Foto: Shutterstock
3.5000 10
8 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
2
2 cukīni (dzeltens un zaļš)
cukīni (dzeltens un zaļš)
2
2 baklažāni
baklažāni
6
6 tomāti
tomāti
2 ĒK
2 ĒK olīveļļa
olīveļļa
1 TK
1 TK rīvēti ķiploki
rīvēti ķiploki
1 TK
1 TK timiāna lapiņas
timiāna lapiņas
šķipsna
šķipsna sāls
sāls
šķipsna
šķipsna melnie pipari
melnie pipari
Tomātu mērcei
1
1 sīpols
sīpols
1 ĒK
1 ĒK rīvēti ķiploki
rīvēti ķiploki
2
2 burkāni
burkāni
2
2 seleriju kāti
seleriju kāti
2
2 paprikas (dzeltena un sarkana)
paprikas (dzeltena un sarkana)
1
1 čili pipars
čili pipars
2 ĒK
2 ĒK eļļa
eļļa
1 ĒK
1 ĒK sviests
sviests
800 g
800 g konservēti tomāti (smalcināti)
konservēti tomāti (smalcināti)
2
2 timiāna zariņi
timiāna zariņi
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas melnie pipari
melnie pipari
6
6 bazilika lapiņas
bazilika lapiņas
  • Dārzeņu ēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ikdienas maltītei
  • Ziemassvētku receptes
  • Viegla vasaras maltīte
  • Ēdieni vegāniem
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Gatavo mērci. Smalki sagriež sīpolu, sarīvē ķiploku, nelielos gabaliņos sagriež burkānus, selerijas, paprikas, čili pipariņu.

    Sakarsē lielu pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, tad pievieno burkānus, selerijas, paprikas un čili gabaliņus, visus cep, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti, apmēram 10 minūtes. Tad pievieno ķiploku un karsē vēl 1 minūti. Pēc tam pievieno konservētos tomātus, timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Nogriež minimālu karstumu un sautē mērci 20 minūtes.

    Tikmēr liek karsēties cepeškrāsni uz 140ºC. Sagriež plānās šķēlēs ratatuja dārzeņus - cukīni, baklažānus un tomātus. Ēdiens būs īpaši glīts, ja izvēlētie dārzeņi, sagriezti šķēlēs, būs apmēram vienādā diametrā.

    Kad mērce gatava, to liek blenderī, pievieno bazilika lapiņas un sablendē vienmērīgu mērci. To liek dziļā cepešpannā, pa virsu pamīšus kārto ratatuja dārzeņu šķēles: baklažāns, cukīni zaļš, tomāts, cukīni dzeltens, baklažāns…

    Nelielā bļodiņā lej eļļu, kurā iejauc sarīvētu ķiploku un timiāna lapiņas. Dārzeņus apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, aplslacina ar sagatavoto olīveļļu. Pannu ar dārzeņiem apsedz ar foliju un liek siltā cepeškrāsnī un cep, līdz tie mīksti, apmēram 2 stundas.

    Pēc 2 - 2,5 stundām dārzeņiem noņem foliju, pagriež spēcīgāku uguni, paaugstinot temperatūru līdz 175ºC, un turpina cept apmēram 45 minūtes, līdz dārzeņi glīti karamelizējušies.

    Pasniedz.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form