Foto: DELFI
Kā visātrāk un drošāk sajusties kā šefpavāram? Gatavot pēc bērniem paredzētās pavārgrāmatas! Viss priekšā uzrakstīts un uzzīmēts! Savukārt, kad jāizvēlas no drošajām receptēm visdrošākā, tad vislabāk sākt ar salātiem un sviestmaizēm.

Pirms 20 gadiem izdotā "Pasaules tautu pavārgrāmata bērniem" manā grāmatplauktā ir sirsnīgi nolasīta. Lielajam dēlam tā ļoti patika, dažkārt tika lasīta vakara pasaciņas vietā. Līdztekus receptēm tur var atrast arī dažādus stāstus par ēšanas paradumiem dažādās valstīs, par leģendāriem ēdieniem, iepazīstināšana ar pasaules augļiem un dārzeņiem. Katrai grāmatā iekļautajai valstij ir 1- 2 receptes . Tur ir gan meksikāņu gvakamole, gan Karību reģiona mango saldēdiens. Tāpat var atrast recepti spāņu paeljai un spageti boloņiešu gaumē. Tur ir gan dāņu sviestmaizes, gan Austrālijas lamingtoni – kokosriekstu-šokolādes kūciņas, kas nosauktas valstsvīra vārdā.

Grāmata savu aktualitāti nav zaudējusi arī pēc diviem gadu desmitiem. Mazais dēls arī šķirsta, "lasa" un plāno ēdienkarti. Grāmata ir izcils ideju ģenerators un palīdz bērniem nogaršot to, ko citādi viņi pat nemēģinātu. Taču, kā neēdīsi, ja pats esi gatavojis!

Foto: DELFI

Tiesa, vecākiem jābūt gataviem pieslēgties uz gatavošanu! Vismaz līdz brīdim, kad bērns pats sāk lasīt. Patiesībā lasīšanu visvairāk vajag sastāvdaļu izlasīšanai, jo pats pagatavošanas process ir soli pa solim uzzīmēts.

Pavārgrāmata bērniem ir legāls veids, kā pieaugušajiem sajusties kā šefpavāriem!

Vismaz manā pieredzē neviena no šīm receptēm nav pievīlusi – tiesa, vajadzēs virtuves svarus, jo ļoti daudzās receptes sastāvdaļas ir norādītas gramos. Vēl kā mērvienība plaši izmantotas arī karotes – kā ēdamkarotes, tā tējkarotes.

Izaicinājuma recepti ļauju izvēlēties bērniem. Tiesa, ir arī noteikums – nedrīkst izvēlēties itāļu virtuvi, kas vasarā tāpat ir ļoti klātesoša. Slavenie 2P – pasta un pica – ir top ēdiens arī mūsmājās.
Dēls izvēlās Franciju, māsa ir tajā vecumā, ka viņai vajag visu, ko brālim. Dēlam plānā ābolkūka, bet, ņemot vērā, ka dārzā vēl nav ābolkūkas cienīgu ābolu, līgani pārejam pie Nicas salātiem. Pirms gatavošanas izlasām par Francijas tirgiem, un jaunais cilvēks dodas misijā uz veikalu – kopā ar tēvu atrast trūkstošās sastāvdaļas: anšovus, tunci, olīvas un pārejās sastāvdaļas, kas neaug dārzā vai nav pieliekamajā.

Aizkustinoši, kā mazs ķipars ar misijas apziņu sejā meklē anšovus! Un uzzina, kas tie anšovi vispār tādi ir! Grāmata, kas ir ne tikai pavārgrāmata, bet arī radoša rotaļa!

Šajā receptē visaktuālākais palīdzēšanas darbs ir olu lobīšana, un ir vilšanās, ka vajadzīgas tikai divas.

40Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
450 gjaunie kartupeļi2 gab.olas115 gzaļās franču pupiņas100 ganšovi500 gtomāti1 gab.romiešu salātu galviņa3 ĒKolīveļļa1 TKvīna etiķis TKfranču sinepes400 gkonservēts tuncis50 gmelnās olīves bez kauliņiem pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Kartupeļiem noberzē un nokasa miziņu, bet drīkst arī atstāt, ja tā plāna un ēdājiem nav iebildumu.

2

Kartupeļus izvāra (apmēram 15 minūtes), nokāš un ļauj atdzist.

3

Izvāra olas ( 7-10 minūtes), atdzesē aukstā ūdenī un noloba čaumalas.

4

Pākšu pupiņas noskalo un nogriež galus, liek vārīties verdošā ūdenī 5 minūtes. Ja nav svaigu pupiņu, tad ar tādiem pašiem panākumiem var izmantot saldētās.

5

Tomātus (vislabāk izvēlēties ķirštomātiņus) sagriež četrās daļās. Ja nav ķirštomātiņu, tad tomātu sagriež nelielos gabalos. Kartupeļus sagriež četrās daļās vai šķēlēs. Anšovus gareniski pārgriež uz pusēm.

6

Salātu lapas nomazgā, nosusina un saplucina. Ber bļodas apakšā.

7

Uz salātu lapām liek kartupeļus. Notecina tunci un liek uz kartupeļiem. Pamīšus liek pupiņas, tomātus un anšovus.

8

Olas sagriež daivās un kārto uz salātiem.

9

Pagatavo mērci. Ņem mazu, tukšu burciņu, piemēram sinepju burciņu, lej iekšā eļļu, vīna etiķi, pievieno sinepes, sāli un piparu. Visu rūpīgi sakrata un pārlej pāri salātiem.

10

Noslēgumā pievieno olīvas.

Rezultāts? Svaigs un sātīgs! Pilnīga Nica Vidzemes meža vidū! Šādi salāti ir lielisks rīta ēdiens karstā laikā, jo ilgi saglabā sātu dienas garumā, vienlaicīgi neradot smaguma sajūtu.

Kā salātus vērtē jaunie šefpavāri? Divgadnieks ēd gardu muti visu, izņemot olas, bet četrgadnieks paziņo, ka grib maizīti ar tomātu. Visu sastāvdaļu sajaukšana bļodā viņam tomēr nepatīk!

Man šajā receptē pietrūka citrona nots, bet to viegli labot, salātus pārslakot ar svaigi spiestu citrona sulu.

Lai izdodas noķert Francijas dienvidu sajūtu Latvijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!