Foto: DELFI
Vasaras vidus aktualitāte – gailenes, kas mijiedarbībā ar tikko no krūma rautām upenēm rada fantastisku garšu! Šķietami nesavienojamas lietas spēj pārsteigt un radīt jaunu garšas baudījumu.

"Es un 13 mani draugi šo vasaru pavadījām ceļā. Gribējām iepazīt Latviju. Caur vēderu. Un tieši tad tas notika. Es iemīlējos tā, ka gandrīz vai galvu pazaudēju. Iemīlējos Latvijā," tā apgāda "Valters un Rapa" 2007. gadā izdotās pavārgrāmatas "Sirmā Latvija" ievadā raksta pavārs Mārtiņš Sirmais. Uz vāka redzams vēl sirmot nesākušais šefpavārs ar kefīra ūsām. Pilnīgi iemīlējies un laimīgs. Tolaik Sirmais bija visur: televīzijā, žurnālos, pasākumos. Viņš bija kā rīta rasā noplūkts cukurzirnis un meža zemeņu smilga vienā – svaigs un gards! Viņu dēvēja par kulta pavāru, par latviešu Džeimiju Oliveru, un viņa improvizētās receptes mēģināja atdarināt daudzi! Recepte "pēc Mārtiņa Sirmā" skaitījās īpaša kvalitāte. Intervijās gan Mārtiņš pats uzsvēra, ka nemaz nejūtas izcils pavārs, drīzāk kā šovmenis ar pavāra iemaņām. Lai vai kā tur arī nebūtu, pavadot laiku laukos, ieraudzīju šo grāmatu un bija skaidrs, ka tā būs nākamā manā izaicinājumā gatavot pēc grāmatas.

Grāmata nodēvēta par sajūtu pavārgrāmatu, un tas pilnībā atbilst patiesībai, jo daudzas receptes ir jātaisa uz sajūtu. Mārtiņš pasviež ideju, bet ēdiens līdz uzvarošām beigām jāsagatavo pašam.

Un ideju ir ļoti daudz un varenas: cūku pupas ar krējumu, bietes melnajā balzamā, burkānu buberts, sīpolu zupa ar trusi, ezera vēži ar zaķkāpostiem, karstās avenes ar āboliņu. Tā varētu turpināt bezgalīgi.

Foto: DELFI

Mana izvēle ir atbilstoša sezonai – sojas mērcē marinētas gailenes ar upenēm. Visas sastāvdaļas man ir, nekas klāt nav jāpērk, tad tik uz priekšu!

Receptē sastāvdaļām mērvienības dažādas – kā grami, tā saujas, bet dažām to nav nemaz. Atceramies, ka tā ir sajūtu pavārgrāmata. Receptē esmu norādījusi daudzumu, ko pievienoju es. No sastāvdaļu saraksta pazuduši kartupeļi, kas pēkšņi receptē parādās gatavošanas gaitā! Sajūtu pavārgrāmata! Ak, jel, es saprotu Mārtiņu, man arī bieži tā gadās un labi, ka ir kolēģi, kas pārlasa pirms publicēšanas! Taču gatavošana jau laikam ir tāda liela improvizācija. Taču pēc šīs grāmatas nevajadzētu gatavot, ja dara to pirmo reizi.

To, vai kartupeļi zaļi, vārīti, ripiņās vai salmiņos sagriezti, grāmata arī noklusē. Arī bilde daudz ko nepastāsta. Talkā saucu vecāko dēlu, kam gatavot patīk, lai viņš iztulko un iesaka, ko pavārs domājis. Kopā izspriežam, ka taisīs jaunos kartupeļus plānās šķēlītēs. Savukārt jaunākajam dēlam šī ir kļuvusi par mīļāko pavārgrāmatu, jo "tur visu ēd ārā! Un virtuve ir ārā! Tā ir liela piknika grāmata!" Viņš ir sajūsmā par ēdienu fotogrāfijām un pasniegšanas veidu, kas krietni atšķiras no bērnudārzā un mājās redzētā. Viņš rāda uz oglēm uzliktas kāpostu lapas, kas kalpo par šķīvjiem, un dažādus dārzeņus ar sēnēm tur iekšā un ir gatavs tādus gatavot un piedevām vēl ēst! Šī grāmata varētu būt kā palīgs vecākiem, kas grib, lai bērns ēd daudzveidīgi. Viss atkarīgs no pasniegšanas veida!

30Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
2 saujasmazas gailenītes2 saujasjaunie kartupelīši50 mlsojas mērce50 gsviests50 glabi kūstošs siers1 gab.sīpols saujasīpolloki saujaupenes

Sagatavošana

1

Jaunos kartupeļus noskalo un sagriež ļoti plānās šķēlītēs.

2

Gailenes pārlej ar sojas mērci.

3

Sīpolu sašķēlē pusgredzenos. Sīpollokus sagriež slīpos gredzenos.

4

Lokus un sīpolus iemaisa gailenēs. Pievieno kartupeļus un visu samaisa.

5

Pannā izkausē sviestu un liek cepties sēņu – kartupeļu – sīpolu maisījumu. Ja gatavo uz grila vai cepeškrāsnī, tad maisījumu liek uz sekla, karstumizturīga trauka un apliek ar sviesta pikučiem.

6

Cep 15 minūtes, līdz kartupeļi gatavi.

7

Dažas minūtes pirms gatavības uzber upenes un izmaisa.

8

Kad gatavs, pārrīvē ar labi kūstošo sieru (šajā receptē tas ir čeders).

9

Pasniedz karstu!

Foto: DELFI

Ja jau sajūtu pavārgrāmata, tad improvizēt nolemju arī es – gatavot nevis uz grila vai cepeškrāsnī , bet pannā.

Kāds rezultāts? Varen sātīgs! Mans lielākais garšas prieks ir upenes, kas nav manas mīļākās ogas, bet šeit tās ir vienkārši perfektas. Labākā gaileņu un kartupeļu garšviela! Nopietni! Pamēģiniet. Es gan tās neliku virsū pēc pagatavošanas, bet pāris minūtes pirms tās, ļaujot pasautēties. Un kartupeļus šķēlētu uz mandolīnas rīves, lai plānāki, vai sagrieztu salmiņos.

Lieliska recepte gaileņu laikam, kad ierastā gaileņu mērce apnikusi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!