Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Foto: Shutterstock
4.5000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.

Izsijā miltus kopā ar sāli un cukuru. Pievieno tiem aukstu, mazos gabaliņos sagrieztu vai sarīvētu sviestu un veido drupačām līdzīgu konsistenci. Nelielā bļodiņā vai krūzītē sakul olas dzeltenumu ar pienu un tad pievieno to drupačām.

Ar rokām mīci mīklu, līdz tā kļuvusi viendabīga un vairs nelīp pie rokām. Vislabāk mīklu gatavot uz tīras galda virsmas, bet var to darīt arī lielākā bļodā. Ietin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 15-20 minūtēm.

Vienkāršotai versijai smilšu mīklas pamatnes gatavošanu var aizstāt ar cepumu pamatni - sasmalcini paciņu smilšu cepumus, samaisi ar 60 gramiem izkausētu sviestu, izlīdzini pa pamatni un nedaudz apcep tāpat kā smilšu mīklu.

Kamēr mīkla nogatavojas, gatavo olu baltumu. Tīrā, obligāti sausā stikla bļodā liec olu baltumus un ātrā miksera režīmā puto tos. Kad olu baltums jau nedaudz saputojies, pamazām, pa ēdamkarotei pievieno cukuru. Īsi pirms beigām pievieno arī vaniļas cukuru un šķipsnu sāli. Puto tik ilgi, līdz olu baltums ir tik stingrs, ka tas nelīst no bļodas ārā, ja to apgriež otrādi.

Sakarsē krāsni 200 oC grādus karstu.

Kūkas veidnē vienmērīgi ieklāj mīklu, sadursti to ar dakšiņu vai ieklāj cepamo papīru un izbārsti keramiskos zirņus. Liec mīklu cepties 5-7 minūtes, līdz tā ir viegli apcepusies un vēl bāla.

Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam. Padomus un pamācību, kā to pagatavot, var iepazīt šeit.

Izņem mīklu, uzsmērē tai pa virsu citronu krēmu un tam pa virsu izkārto saputoto olu baltumu. Ja vēlies oriģinālāku noformējumu, olu baltumu masu var iepildīt konditorejas maisā un izspiest no tā elegantas pikas.

Liec kūku cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes, līdz olbaltums ir viegli apbrūnējis. Svarīgi nepārcept olu baltumu, citādi tas būs ciets un pa vidu tas zaudēs zīdaino, zefīram līdzīgo konsistenci.

Pasniedz atdzesētu.

Ieteikums!

Šo recepti var gatavot arī mazās tartalešu (tartelettes) formiņās vai izmantot mafinu formas - tad tās būs kā mazas kūciņas.

Citronu krēmu var apslacīt pēc kūkas cepšanas arī pāri olu baltumam - tad noformējums būs krāšņāks arī vēl nesagrieztai kūkai. Var pāri pārkaisīt arī smalki sarīvētu citronu miziņu.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form