Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI
Sarežģītība: vidēji

Kad organisms piespiež mainīt ikdienas paradumus un pārskatīt savu ēdienkarti, īpaši saldumu gatavošanā nepieciešams iedarbināt radošo domāšanu. Tādēļ eksperimentālā ceļā Līvas Immermanes virtuvē tapusi recepte, kas būs noderīga tiem, kuri uzturā nelieto vai nedrīkst lietot olas, miltus un piena produktus.

Kūkas pagatavošanas laiks: 1 stunda.

Kūka būs gatava ēšanai pēc vienas dienas, bet nepacietīgākie varēs to ēst jau uzreiz.

Kūkas sagatavošana jāsāk ar pildījumu, jo sēklām nepieciešams nedaudz piebriest. Kokosriekstu pienu ielej bļodā, samaisa viendabīgā masā (lai maisīšana būtu vienkāršāka, var izmantot rokas blenderi), tam pievieno cukuru un sēklas (magoņu un sezama), ko ar karoti iemaisa kokosriekstu pienā.

Pagatavo olu aizvietotāju, maltām linsēklām pievienojot ūdeni tā, lai veidojas vidēji bieza masa (uz 2 ĒK maltu linsēklu es parasti pievienoju aptuveni 6-8 ĒK ūdens). Atstāj piebriest. Kad linsēklas būs piebriedušas, tās veidos līmīgu masu.

Izkausē margarīnu. To var darīt gan katliņā, gan bļodā, gan karstā ūdens peldē, gan bez tās – kā ērtāk.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Izkausētajam margarīnam pievieno melno šokolādi.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Izkausē melno šokolādi, pievieno kakao, cukuru, vanilīna cukuru, cepamo pulveri un samaisa viendabīgā masā.

Masai pievieno uzbriedušās linsēklas un miltus.

Masai pievieno tik daudz miltu, lai tā būtu viegli veidojama.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Iegūto mīklu ieklāj kūkas formā, sadursta ar dakšiņu (lai tā izceptos viendabīgi) un liek cepties iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā 20 minūtes. Kad pamatne izcepusies, to atdzesē aptuveni 10-20 minūtes.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI
Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Kamēr pamatne dziest, katliņā vai bļodā ieber želatīnu (ja vēlas, lai kūka ir vegāna, aizstāj želatīnu ar tādu pašu daudzumu agaragara pulvera), pievieno tam ūdeni un uzbriedina.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Kamēr želatīns briest, pagatavo pildījumu. Kokosriekstu piena un sēklu masai pievieno ābolu biezeni, rūpīgi samaisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Izkausē uzbriedušo želatīnu un pievieno pildījuma masai. NB! Kausējot želatīnu, to nedrīkst uzvārīt, citādi tas savas funkcijas nepildīs un iegūtā masa nesacietēs.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Iegūto masu ielej formā virs gatavās pamatnes, liek ledusskapī atdzist un sacietēt.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Kamēr pildījums dziest un cietē, pagatavo virskārtu. Bļodā ieber zemenes, pievieno cukuru un sablendē viendabīgā masā.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Uzbriedina želatīnu (ja vēlas, lai kūka ir vegāna, izmanto tādu pašu daudzumu agaragara pulvera). Uzbriedušo želatīnu izkausē un pievieno sablendētajām zemenēm tikai tad, gan kūkas pildījums ir sacietējis un uz tā iespējams uzliet kūkas virskārtu. Kad visi iepriekš minētie nosacījumi izpildīti, kūkai uzlej virskārtu, liek ledusskapī atdzist un sacietēt. Notur ledusskapī aptuveni dienu, lai kūka savelkas.

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Lūk, rezultāts! Lai labi garšo!

Soli pa solim: bezglutēna vegāniskā kokosriekstu piena un zemeņu kūka
Foto: DELFI

Iesūtījusi: Līva

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form