Soli pa solim: leģendārā ķēniņkūka jeb portugāļu Ziemassvētku kārums 'Bolo Rei'
Foto: Shutterstock
0 0
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
900 g
900 g milti
milti
11 g
11 g “Dr.Oetker” sausais raugs
“Dr.Oetker” sausais raugs
150 ml
150 ml remdens ūdens
remdens ūdens
1 šķipsna
1 šķipsna sāls
sāls
1
1 smalki sarīvēta apelsīna miziņa
smalki sarīvēta apelsīna miziņa
1
1 smalki sarīvēta citrona miziņa
smalki sarīvēta citrona miziņa
4
4 olas
olas
200 g
200 g kausēts sviests
kausēts sviests
200 ml
200 ml portvīns (der arī Marsala vai šerijs)
portvīns (der arī Marsala vai šerijs)
100 g
100 g rozīnes
rozīnes
130 g
130 g žāvētas aprikozes
žāvētas aprikozes
50 g
50 g žāvētas dzērvenes
žāvētas dzērvenes
220 g
220 g augļu sukādes
augļu sukādes
160 g
160 g dažādi rieksti
dažādi rieksti
 
ola vai olas dzeltenums pārziešanai
ola vai olas dzeltenums pārziešanai
Dekorēšanai:
 
rieksti
rieksti
 
cukuroti augļi
cukuroti augļi
 
pūdercukurs
pūdercukurs
 
Laiks būt radošam
Laiks būt radošam
  • Portugāļu nacionālā virtuve
  • Kēksi
  • Tortes un kūkas
  • Ziemassvētku receptes
  • Gluži kā mēs nevaram iedomāties Ziemassvētku laiku bez mandarīniem un piparkūkām, tā Portugālē šis laiks nav iedomājams bez "Bolo Rei" jeb ķēniņkūkas. Sukādēm un riekstiem pildītā, reibinoša citrusaugļu aromāta apvītā kūka visās mājās tiek ēsta no Ziemassvētkiem līdz pat Zvaigznes dienai, kas tiek svinēta 6. janvārī un Portugālē tiek dēvēta par "Dia de Reis" jeb Ķēniņu dienu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Kā vēsta leģenda, ķēniņkūka simbolizē trīs Austrumu ķēniņu dāvanas Jēzus bērniņam: kārdinošā garoziņa – zeltu, sukādes un rieksti – mirres, bet "Bolo Rei" debešķīgais aromāts – vīraku.

    Kūkas recepte uz Portugāli 19. gadsimtā esot atceļojusi no Francijas, kur šis debešķīgi gardais kārums bijis cieņā jau kopš Saules karaļa jeb Luija XIV valdīšanas laikiem 17. gadsimtā.

    Pirmā vieta, kur Portugālē "Bolo Rei" tikusi cepta un tirgota ir "Confeitaria Nacional" jeb 1829. gadā atklātā Nacionālā konditoreja – vieta, kur noteikti jāiegriežas katram gardēdim, apmeklējot Lisabonu, atklāj kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma, kura vairākus gadus dzīvojusi Portugālē, tādēļ šīs valsts virtuve un kulinārās tradīcijas viņai ir tuvas un pazīstamas.

    Interesants ir fakts, ka portugāļi kūkā parasti iecep kaltētu cūku pupu, kas ir pamats tradīcijas turpināšanai, proti, – tam, kurš dabū kūkas gabalu ar pupu, nākamgad kūka ir "jāuzsauc" visai kompānijai. Tāpat arī portugāļi kūkā mēdzot iecept laimestu – mazu porcelāna figūriņu, parasti ķēniņa simbolu, kas atradējam sola nest veiksmi.

    "No šī produktu daudzuma sanāk viena ļoti liela vai divas mazākas kūkas. Ar vienu "mazo" kūku pilnīgi pietiek, lai uzcienātu 15-20 cilvēkus. Gribu vēl piebilst, ka kūka nav no slapjajām, tā ideāli sader ar tēju vai kafiju," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

    Palielā bļodā ieber raugu, sajauc ar ūdeni un piemaisa klāt 250 gramus miltu. Ja nav iespējams visus miltus iemaisīt, pielej vēl mazliet ūdens. Bļodu apsedz ar dvielīti un atstāj uz stundu uzrūgt.

    Sagriež sīkāk aprikozes un riekstus. Bļodiņā saber visus augļus un riekstus, aplej ar 200 ml Porto vai cita stiprinātā vīna.

    Kad pagājusi stunda un raugs sācis darboties, mīklai klāt pieber atlikušos 650 g miltu, cukuru, pieliek sāli, citrona un apelsīna miziņu. Pielej klāt visu šķidrumu no augļiem, kas nav uzsūcies, un sākam mīcīt mīklu. To var darīt gan ar roku, gan mikseri ar mīklas uzgaļiem, gan jebkuru citu uzparikti, kas paredzētam šādam nolūkam.

    Mīcot pievieno olas, bet pa vienai, ne visas uzreiz. Beigās iemīca kausēto sviestu, tikai jāatceras, ka tas nedrīkst būt pārāk silts!

    Kad mīkla ir kārtīgi izmīcīta, pievieno izmērcētos augļus un riekstus. Kārtīgi iemīca, nolīdzina virsmu, viegli apkaisa ar miltiem, apsedz ar drāniņu un atkal atstāj uzrūgt. Tas prasīs kādu pusotru stundu, atkarībā no temperatūras telpā.

    Uzkarsē krāsni līdz 180°C.

    Veido vienu vai divas kūkas. Jāsaka gan uzreiz, ka vienai kūka būs nepieciešama ļoti liela panna, jo es dalu mīklu divās daļās un vienas kūkas diametrs man sanāk ap 28 cm. Uzklāj uz pannas cepamo papīru un uzliek mīklu. Atrod vidus punktu un izveido tur palielu caurumu tā, lai kūka izskatās pēc Adventes vainaga. Atstāj uz 30 minūtēm uzrūgt.

    Apsmērē ar olu visu kūkas virsmu un dekorē ar cukurotajiem augļiem, riekstiem un pūdercukuru. Portugāļi dekorēšanai mēdz izmantot lielas cukuroto augļu plāksnes zaļā, sarkanā un dzeltenā krāsā. Arī pie mums tādas var nopirkt – ir manītas Centrāltirgus piedāvājumā.

    Cep kūku aptuveni 45 minūtes.

    Lai gards, ka nenoēsties!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Lasi vēl
     
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.