Foto: Shutterstock
Tradicionālo angļu Ziemassvētku kēksu var cept dažas dienas vai pat mēnesi pirms likšanas galdā. Savlaicīgās cepšanas iemesls ir Ziemassvētku kēksa nobriedināšana un piesūcināšana ar nelielu brendija piedevu. Pat tad, ja izvēlas bezalkoholisko kēksa versiju, to arī cep laicīgi, jo pašam gatavošanas procesam nepieciešams laiks, kā arī kēkss lieliski glabājas un dod iespēju saimniecei sagatavoties svētkiem bez steigas.

Kopumā izmanto 1300 gramus žāvētu augļu un sukāžu, ko var sajaukt arī
citās proporcijās, nekā norādīts receptē.

960Minūtes
17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

AUGĻI BRIEDINĀŠANAI:450 ggaišās rozīnes250 gtumšās rozīnes120 gupenes150 gaprikozes200 gķirši130 gcitrusu sukādes150 mlbrendijs1 apelsīns MĪKLAI:250 gsviests (istabas temperatūrā)200 gtumšais muskovado cukurs5 olas200 grieksti300 gmilti AROMATIZĒŠANAI:2 ĒKbrendijs (pēc izvēles)

Sagatavošana

1

Augļus liek lielā bļodā, pāri lej brendiju, pievieno smalki rīvētu miziņu un sulu no viena apelsīna. Izmaisa un atstāj pa nakti mērcēties.

2

Nākamajā dienā liek karsēties cepeškrāsni uz 150°C. Sagatavo izjaucamo kūku cepamo formu, to ietaukojot un izklājot ar cepamo papīru.

3

Laicīgi sagatavo arī cepamā papīra disku kēksa apļa lielumā, lai būtu ar ko nosegt kēksa virsmu, ja tā sāk pārāk intensīvi nobrūnēt.

4

Gatavo mīklu. Bļodā liek mīkstu sviestu, pievieno cukuru un ar mikseri sakuļ gaisīgās putās. Pēc tam pievieno olas (visas uzreiz) un vēlreiz sakuļ. Sviesta un olu maisījumam pievieno mērcētos augļus, ielejot arī visas augļu sulas, ja tādas vēl palikušas bļodā. Izmaisa.

5

Augļiem pievieno izvēlētos riekstus (piemēram, lazdu riekstus, pekanriekstus, valriekstus, Makadāmijas riekstus u.c.) un vēlreiz izmaisa. Pievieno miltus un samaisa mīklu, līdz milti savienojušies ar augļiem.

6

Mīklu ieliek cepamajā formā un ar karoti vai lāpstiņu cieši piespiež, nogludinot līdzenu virsmu. Tā kā kūka tiks cepta 3-4 stundas, cepamās formas sānus papildus aptin ar dubultā salocītu cepamo papīru un apsien ar aukliņu, lai turētos kopā.

7

Liek formu karstā cepeškrāsnī un cep 3-4 stundas, līdz, iespraužot koka skaliņu, tas laukā iznāk sauss. Kēksu pēc cepšanas atdzesē un tikai tad pasniedz. Pirms pasniegšanas to var rotāt dažādos veidos - ar pūdercukuru, ar baltā cukura masu, noklājot ar to kēksu no visām pusēm.

8

Kēksu var cept krietni pirms pasniegšanas - pat divus un trīs mēnešus pirms Ziemassvētkiem. Tad to ietin cepamajā papīrā un pēc tam folijā un glabā vēsumā, liekot noslēdzamā traukā. Pirms satīšanas to var mitrināt arī ar brendiju: ar smalku koka skaliņu sadursta virsmu un aplaista ar divām ēdamkarotēm brendija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!