Ugunīgā vīriešu zapte
Foto: DELFI
0 0
Sarežģītība: viegli
Loading...
Sastāvdaļas
2 kg
2 kg tomāti
tomāti
1 kg
1 kg paprika (sarkana un dzeltena)
paprika (sarkana un dzeltena)
0,5 kg
0,5 kg sīpoli
sīpoli
0,5 gab.
0,5 gab. selerija ar visu sakni
selerija ar visu sakni
1 gab.
1 gab. pētersīlis ar visu sakni
pētersīlis ar visu sakni
2 gab.
2 gab. čili pipars (sarkanais vai zaļais)
čili pipars (sarkanais vai zaļais)
3 gab.
3 gab. ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
3 gab.
3 gab. bazilika lapiņas
bazilika lapiņas
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
1,5 TK
1,5 TK etiķis
etiķis
  • Ass un pikants ēdiens
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Ievārījumi, džemi un marmelādes
  • Salāti ziemai
  • Pasaules Virtuve
  • Lai nebūtu pārpratumu: ugunīgā zapte – nevis ugunīgo vīriešu zapte. Lai gan dažs vīrietis, to nobaudot, kļuvis tīri ugunīgs, tas arī fakts. Tomēr man jāteic, ka šī zapte garšo arī ugunīgām sievietēm, pie kurām es dziļi sirdī sevi noteikti pieskaitu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Šīs zaptes recepte man ir galvā gadiem, produkti ir vieni un tie paši gadiem, arī aptuveno gramāžu un proporcijas mēģinu ievērot. Un tomēr varu apgalvot, ka ne reizi nav izdevies uzvārīt divas vienādas zaptes. Ne reizi.

    Ir bijuši gadi, kad zapte bijusi par maigu un par saldu, un nav skaidrs, kas noticis ar čilli un ķiplokiem, tie ir kaut kādā mistiskā veidā izgarojuši, neatstājot par sevi ne mazāko nojausmu. Ir bijušas reizes, kad zapti ēduši tikai ugunsrijēji un ugunsdzēsēji. Bet ir arī reizes, kad tā izdodas tieši tāda, kā man patīk, vienlaikus maiga un stipra, garšām kaislīgi atveroties, vienā vārdā – ugunīga.

    Kāpēc katrreiz sanāk mazliet citādāk, es nezinu. Domāju, ka tas atkarīgs ne tik daudz no dārzeņiem, cik no personiskās ellīguma pakāpes, iemīlēšanās statusa, sajūsmas par dzīvi vai tieši otrādi un citām lietām. Katrā ziņā skaidrs, ka šādu viru vārīšana ir diezgan raganīga padarīšana, tāpēc labāk, lai ragana ir labā omā un visā Visumā viss ir kārtībā, kad top šī zapte.

    Sagriež papriku mazos gabaliņos.

    Sakapā sīpolus, bez raudāšanas.

    Kad jau, tad jau, sīki sakapā arī ķiploka daiviņas.

    Sarīvē selerijas sakni, zaļo daļu sagriež.

    Sarīvē pētersīļa sakni, zaļo daļu sakapā, noliek atsevišķi. Kad jau tad jau, sakapā bazilika lapiņas, lai stāv kopā ar pētrsīļa zaļumiem.

    Noblanšē tomātus, novelk tiem ādu pār acīm un sagriež nelielos gabalos.

    Iztīra čili no sēklām, sīki sagriež. (Uzreiz pēc tam atceras nomazgāt rokas!)

    Visu liek lielā katlā vai bļodā (izņemot pētrsīļa un bazilika sakapātās lapiņas), samaisa un pusstundu ļauj tomātiem mazliet sasuloties un garšām sakosties.

    Sāk vārīt nelielā karstumā, pa laikam apmaisot, vāra apmēram 30-40 minūtes.

    Ugunīgā vīriešu zapte
    Foto: DELFI

    Pieliek sāli, samaisa. Pielej etiķi, pieber sagrieztos zaļumus, pāris minūtes pavāra, gatavs!

    Karstu lej tīri izmazgātās un ar karstu ūdeni izplaucētās burkās, aizvāko. No receptē minētā daudzuma sanāk tieši tik, cik bildē redzams.

    Lai sanāk ellīgi garšīgi!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Ziemas krājumi
    0
    Selerija
    0
    Baziliks
    0
    Čili
    0
    Etiķis
    0
    Ķiploki
    0
    Paprika
    0
    Pētersīļi
    0
    Sāls
    0
    Sīpoli
    0
    Tomāti
    0
    Ass un pikants ēdiens
    0
    Ēdieni veģetāriešiem
    43596551
    Ievārījumi, džemi un marmelādes
    43596551
    Salāti ziemai
    0
    Konservēšana
    0
    Vārīšana
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form