Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Laiks izņemt no saldētavas vasarā noglabātos rabarberus un likt lietā garšīgā trauslas mīklas tartē! Nepieciešama būs sviesta mīkla, salds krēms, rabarberi un mazliet pacietības. Tarte garšos lieliski kā silta, tā pilnībā atdzesēta.
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 grabarberi1 citrona sula125 gpūdercukurs175 gmilti50 gpūdercukurs100 gsviests1 olas dzeltenums daži pilieni vaniļas ekstrakts300 mlsaldais krējums3 olas50 gpūdercukurs daži pilieni vaniļas ekstrakts 35x12cm liela tartes cepamā forma keramikas zirņi

Sagatavošana

1

Rabarberus sagriež gabaliņos, kas ir tartes cepamās formas platumā.

2

Nelielā katliņā vai dziļā pannā ielej 300 mililitrus ūdens, pievieno svaigi spiestu citronu sulu un pūdercukuru. Sastāvdaļas karsē uz mērenas liesmas, līdz cukurs izkusis, pēc tam šķidrumam ļauj sākt vārīties.

3

Cukura šķidrumam pievieno rabarberu gabaliņus, ļauj šķidrumam atkal sākt burbuļot un pēc tam visu pasautē vienu minūti.

4

Katliņu vai pannu pēc tam noņem no plīts, pārlej šķidrumu ar rabarberiem stikla vai plastmasas traukā (galvenais, lai nebūtu metāla) un pilnībā atdzesē, ieliekot ledusskapī uz pāris stundām vai pat visu nakti.

5

Gatavo mīklu. Miltus saber virtuves kombainā, pievieno šķipsniņu sāls, pūdercukuru un sviestu. Visu samaisa viendabīgā masā, lai tā atgādinātu drupaču mīklu. Pēc tam pievieno olas dzeltenumu un vaniļas ekstraktu, vēlreiz visu apmaisa virtuves kombainā un izņem laukā. Ar rokām izveido mīklas bumbu.

6

Padoms: ja mājās nav virtuves kombaina, mīklu var maisīt arī ar karoti un drupināt ar rokām, lai iegūtu vajadzīgo mīklas biezumu. Tas gan prasīs ilgāku laiku, bet rezultāts būs tikpat gards.

7

Mīklu ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī atdzist uz 30 minūtēm. Ja mīkla kļuvusi pārāk cieta, to notur 10–20 minūtes istabas temperatūrā.

8

Uz virsmas, kas apbārstīta ar miltiem, mīklu izrullē plānu un tik lielā laukumā, lai varētu nosegt garo tartes formu.

9

Mīklu pēc tam rūpīgi uzklāj uz formas. Ar pirkstiem rūpīgi iespiež iekšā, un ar nazi nogriež lieko mīklu, kas nokarājas pāri maliņām.

10

Mīklas pamatni sadursta ar dakšiņu un formu ieliek ledusskapī, lai mīkla atdziest aptuveni 30 minūtes.

11

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, krāsnī atstāj arī cepeškrāsns pannu, lai tā uzkarstu.
Virs tartes formas uzliek cepampapīra sloksni. Pa virsu saber keramikas zirņus.

12

Padoms: ja nav keramisko zirņu, to vietā var izmantot arī sausas pupiņas, pelēkos zirņus vai, piemēram, rīsus.

13

Formu liek cepeškrāsnī un cep 15–17 minūtes. Pēc tam izņem no cepeškrāsns, noņem keramiskos zirņus un cepampapīru, un liek atpakaļ krāsnī cepties. Tartes mīklu cep vēl 5–7 minūtes, līdz tā ir zeltaini brūnā krāsā. Kad gatava, izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

14

Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 150 grādiem.

15

Gatavo pildījumu: saldo krējumu ielej nelielā katliņā, iekuļ tajā olas, pūdercukuru un vaniļas ekstraktu. Šķidrumu viegli uzkarsē.

16

Pēc tam saldā krējuma masu nokāš caur sietu un ielej tartes formā virs mīklas. Tarti liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep 20–30 minūtes, līdz pildījums viegli sastindzis. Izņem no cepeškrāsns.

17

Tartei ļauj atdzist aptuveni 15 minūtes, tad izņem no cepamās formas.

18

Rabarberu stiebriņus izņem no cukurotā šķidruma un izkārto virs krēma uz tartes.

19

Pāri palikušo cukura un rabarberu sulas šķidrumu uzkarsē, līdz izveidojusies bieza, sīrupam līdzīga masa. To pēc tam ar karoti uzlej virs rabarberiem uz tartes.

20

Gatavo tarti pasniedz siltu vai atdzesētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!