Foto: Publicitātes attēls
Abavas ģimenes vīna darītava ir vadošā Latvijas vīna darītava, kuru 2010.gadā izveidoja un attīstīja Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimene. Abavas dzērieni top no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, un Barkānu mērķis ir padarīt tos par daļu no Latvijas svētku svinībām. Sešu gadu laikā Abavas vīni un stiprie dzērieni ir ieguvuši augstus novērtējumus gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tos pasniedz vadošajos Latvijas restorānos un bieži tiek lieti glāzēs nozīmīgās valsts pieņemšanās.

Netālu no Sabiles, Abavas upes ielejas nogāzē, aug ģimenes vīna darītavas lepnums – viens no lielākajiem vīnogu dārziem Latvijā.

Iedvesma un vēlme iekopt vīna dārzu un izveidot vīna darītavu Latvijā Mārtiņam un Lienei radās 2007. gada rudenī, apceļojot Itālijas mazās vīna darītavas Toskānā. Sākotnējais plāns fokusējās tikai uz vīnogu audzēšanu un vīnogu vīna darīšanu Latvijā. Taču apzinoties to, ka ceļš uz kvalitatīvu Latvijas vīnogu vīnu var būt garš un izaicinājumiem bagāts, Abavas dzērieni pamatā tiek darināti no Latvijas āboliem, upenēm, aronijām un arī rabarberiem.


Tieši "Rabarberu dzirkstvīns" ir dzēriens kurš visvairāk pārsteidz izsmalcinātus vīnu pazinējus un guvis viennozīmīgu pozitīvu atzinību ekspertu lokā. Šī gada pasaules lielākajā pārtikas izstādē SIAL, kas norisinājās Parīzē, dzirkstvīns tika iekļauts SIAL Innovation sarakstā un novērtēts kā viens no inovatīvākajiem dzērieniem. Līdzīgi divus gadus iepriekš pasaules Slow Food izstādē Turīnā šo dzērienu kā vienu no 8 pārsteigumiem savam sižetam izvēlējās slavenā britu pavāra Džeimija Olivera kanāla "DrinkTube" producenti. Šogad tas ir ticis pasniegts gan valsts prezidenta pieņemšanā, gan Latvijas vēstniecībās, reklamējot mūsu valsti, gan kāzās, gan vienkārši saviesīgos pasākumos draugu lokā.

Visās valodās vārds "vīns" ir vīriešu dzimtē. Bet neskatoties uz to, ka vīnā ir ielikta daudz maskulīnā, vīrišķā enerģija, bez sievietes vīrieši vīnu nespētu darīt. Vīnu taču rada, lai to pasniedzot mīļotajai vakarā, ieraudzītu viņas acu mirdzumu, jo tas ir dzēriens, kas veicina dzīves svinēšanas sajūtu. Un Abavas komanda savā darītavā rada svētkus. Taču svētki ne vienmēr ir birstošiem konfeti, salūtu un orķestri. Svētki var būt dažādi. Varbūt tu vienkārši esi atgriezies mājās pēc grūtas un garas darba dienas, uzvilcis čības un atlaidies dīvānā. Arī tā ir svētku sajūta!

Lai arī daudz mazāk kā alus, vīns parādās arī latviešu – visbiežāk ar apzīmējumu "salds kā medutiņš" un dzēriens, ko meita piesola puisim, ja viņš viņai izdarīs to vai šo. Tā kā visiem tiem, kas uzskata, ka vīns Latvijā ir pavisam jauns ienācējs, te ir pretarguments. Mēs taču esam savdabīga un īpaša nācija – īsti dabas bērni. Un nekas jau gadsimtos nav mainījies! Un vīns, iespējams, ir tā saules un svētku deva, kura liek mūsos mutuļot asinīm un jūtām. Barkāni to pieredz ikdienā, uzņemot viesus vīnotavā. Lai cik sasaistīti viesi gadās, visbiežāk jau pēc otrās vīna glāzes, latvieši atraisās, kļūst smaidīgi, atvērti un emocionāli.

Barkāni novērojums par vīnu izvēli Latvijā ļauj apgalvot, ka vairums pircēju dod priekšroku pussaldiem vai deserta vīniem. Šiem baudītājiem Abavas vīndari ir radījuši vairākus dzērienus – Ābolu pussaldo vīnu, Upeņu saldo vīnu, kā arī īpašu ziemas dzērienu – Abavas karstvīnu, kurā ābolu un upeņu vīnu bāzi papildina lieliska garšvielu izlase – unikāla recepte, kura tapa sadarbībā ar vienu no Latvijas vadošajiem vīnziņiem – Jāni Kaļķi.

Abavas vīna darītava ir īpaša arī ar saviem stiprajiem dzērieniem, jeb brandvīniem. Lai arī Latvijā ir plašas "pašdzīto" dzērienu tradīcijas, līdz restorānu kvalitātes produktam to ir izdevies novest retajam. Abavas brandvīni top ar dubultās destilācijas no augstvērtīgiem augļiem un ogām – avenēm, plūmēm, upenēm, aronijām un protams āboliem. Latvijas āboli pārsvarā ir skābāki par dienvidos audzēti un tas palīdz veidot aromātiskākus dzērienus. Īpašs stiprais ābolu dzēriens ir Pommo. Ierosme tam ir radusies no tradicionāli Normandijā, Francijā darīta dzēriena. Tas top sajaucot stipro ābolu brandvīnu ar sulu no sasalušiem āboliem un vienu gadu noturot franču ozolkoka mucā. Rezultāts ir viegls (20% ALC tilp.) aperitīvs ko var pasniegt gan pie sieru izlases, gan gardas ābolkūkas.

Abavas dzērieni ir lieliska izvēlē svētku dāvanām gan draugiem un tuviniekiem, gan uzņēmuma sadarbības partneriem. Šogad tos ir iespējams iegādāties arī īpašos dāvanu komplektos, kurus ir var papildināt ar konditorijā "Bezē" ar darinātiem saldumiem. Izvēle ir plaša un tāpat uzņēmumam ir liela pieredze īpašu personalizētu dāvanu sagatavošanā.

Lai mums visiem lieliski svētki ar Latvijas garšu!

Vairāk informācijas par svētku piedāvājumu un iespējām personalizēt dāvanu komplektus saņemsiet, nosūtot pieprasījumu uz info@abavas.lv vai zvanot pa tālruni 29433223. Seko līdzi ABAVAS vīna darītavas jaunumiem arī "Facebook": www.facebook.com/abavas.vinadaritava

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme, tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!