Foto: Publicitātes attēls
Tāpat kā degvīns "Moskovskaya'', arī kokteilis ''skrūve'' jeb degvīns ar ledu un apelsīnu sulu ir absolūta bāru klasika. Visi zina, kas tas ir, teju ikviens ir dzēris, bet – vai zini, kā tā radās? Vai prot pareizi pagatavot pats? Lasi, ko stāsta pieredzējušais "Balzambāra" bārmenis Pēteris Repečko!

Skrūve ir visvienkāršākais alkoholiskais kokteilis, jo tajā ir tikai trīs sastāvdaļas – ledus, degvīns un apelsīnu sula, kas pašlaik piedzīvo savu ''atmodu''. Strādājot bārā, Pēteris Repečko novērojis klientu vēlmi atgriezties pie klasiskām vērtībām, pazīstamiem kokteiļiem. Pirms gada vai diviem bāru modē izteikti bija jaukt kopā daudz dažādus alkoholiskos kokteiļus ar eksotiskām sulām, sīrupiem, biteriem, eksotiskiem dekoriem – cilvēki bija izslāpuši pēc visa jaunā, nebaudītā, neizjustā. Taču nu vērojams ''nogurums'' no svešā, nezināmā, apjukums no dažādajām smaržām un garšām, lielās izvēles – notiek atgriešanās pie pārbaudītām vērtībām.

Divas "skrūves" rašanās versijas

Attiecībā uz skrūves vēsturi pastāv divas dažādas versijas jeb leģendas, stāsta Pēteris Repečko. Saskaņā ar vienu no tām, skrūves pirmsākumi ir aptuveni 1850. gadi Amerikas Savienotajās Valstīs. Kāds degvīna zīmola vēstnesis, lai popularizētu savu degvīnu, Holivudas bulvārī to piedāvāja garāmgājējiem degustēt, sajauktu ar apelsīnu sulu un ledu. Viņš šo kokteili pasniedza kā jaunu, nebijušu veidu, kā baudīt līdz tam laikam tikai ''tīrajā'' dzerto degvīnu.

Otra skrūves izcelšanās versija stāsta par dzēriena nosaukuma rašanos. 19. un 20. gadsimta mijā ogļračiem ASV bija paradums – pēc garas, nogurdinošas darba dienas putekļainās, melnās ogļu raktuvēs visiem kopā apsēsties, remdēt slāpes un atvilkt elpu, sajaucot kopā degvīnu ar apelsīnu sulu, pirms dzeršanas šo kokteili samaisot ar turpat rokas stiepiena attālumā esošu instrumentu - skrūvgriezi.

Runājot par degvīnu kā kokteiļu pamatu, bārmenis neiesaka neprofesionālim mājas apstākļos mēģināt jaukt degvīnu ar citu alkoholu. Ja gribas nobaudīt oriģinālu kokteili, sajust jaunas garšas, labāk doties uz kādu no bāriem, kur dzērienu būs pagatavojis profesionāls bārmenis. Pēteris Repečko stāsta, ka vecpuišu ballītēs ļauj savā bāra topošajam līgavainim izmēģināt uzjaukt pašam savu kokteili, taču rezultāts gandrīz vienmēr ir nedzerams kokteilis. Bārmenis piebilst – tāpat kā zobu labošana, arī laba kokteiļa sajaukšana ir darbs, kas ir jāuztic sava aroda meistaram.

Taču ''Skrūve'' reiz ir tas kokteilis, ko mājas apstākļos var pagatavot ikviens! Kas jāņem vērā? Bārmenis dalās padomos.

Kokteiļa pamatu veido degvīns. Kādu izvēlēties? Pēteris Repečko iesaka izvēlēties jebkuru no populārajiem, cenas ziņā vidējas klases degvīniem (sākot no 12€ par 0.7 l pudeli). Nevajadzētu izvēlēties neko pārāk lētu, lai izvairītos no riska rezultātā iegūt nebaudāmu dzērienu, kā arī nav nepieciešams ļoti dārgs degvīns, kas drīzāk ir paredzēts baudīšanai nejaukts. Kokteilim būs nepieciešama arī laba apelsīnu sula, svaigi spiesta – nav nepieciešama. Tāpat labam kokteilim vajag iepriekš sagatavot gana daudz ledus.

Kā pagatavot ideālo "Skrūvi" mājas apstākļos pašam?

Foto: Publicitātes attēls

Skrūves pagatavošanai nepieciešams:

  • Viena 250-300ml glāze
  • Ledus
  • Degvīns
  • Kvalitatīva apelsīnu sula
  • Apelsīna šķēlītes dekorēšanai
Foto: Publicitātes attēls

Ņem glāzi, pieber pilnu ar ledu. Daudz ledus nepieciešams, lai kokteilis ilgi saglabātos auksts un ledus kustu lēnāk. Daži ledus gabaliņi, sajaukumā ar degvīnu un sulu, ātri izkūst un dzēriens kļūst ūdeņains, negaršīgs. Tāpēc nevajag baidīties izmantot daudz ledus, atgādina bārmenis.

Foto: Publicitātes attēls

Ledum pāri lej degvīnu. Kā noteikt pareizās proporcijas? Sievietēm ieteicamā degvīna proporcija degvīnam pret sulu ir 1:4, bet vīriešiem – 1:3. Bārmenis neiesaka cilvēkam, kas ar kokteiļu jaukšanu nav uz ''tu'', mēģināt liet degvīnu, mērot ''uz aci'', bet gan ņemt talkā mērinstrumentus. Ja mājās nav mērglāzes, var izmantot ''šotu'' glāzes – vienas šādas glāzes tilpums ir aptuveni 50g. Tātad viena daļa degvīna ir viena pilna ''šota'' glāze.

Foto: Publicitātes attēls

Kad ir ieliets degvīns – sajauc to ar sulu. To var liet tik daudz, cik stipru kokteili vēlas, bet ieteicams pieturēties pie iepriekšminētās proporcijas – 1:4 vai 1:3.

Foto: Publicitātes attēls

Dzērienu dekorē ar apelsīna šķēli, kas piedos dzērienam papildus svaigu garšu. Baudiet īstu "Skrūvi''!

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!