
Dabīgā ierauga maize – maize ar dvēseli
Maize kā pamatvērtība vienmēr ir bijusi ierakstīta latvieša atmiņā – kopā ar bērnības piedzīvojumiem un nedarbiem, kaut kur atmiņu stūrītī katram no mums palikusi tikko ceptas maizes smarža.
Vai tas būtu mammas ceptais gaisīgais maizes klaips, svaiga rupjmaize no piemājas veikaliņa – maizes smarža vieš patīkamas izjūtas un atmiņas. Tā pastāsta maizes dvēseli un raksturu – mīksta, no augstvērtīgām izejvielām cepta baltmaize, vai rupjmaize, kas apvieno zemes un graudu spēku. "Fazer" maiznīcā maizes cepšanas meistari ir notvēruši maizes procesa tapšanas burvību, lai nogādātu to līdz katram, kas prot novērtēt tās vērtību un kārdinošo aromātu un garšu.
Ieraugs – maizes dvēseles pamatā
Ieraugs ir maizes dvēsele un pamatu pamats, tā audzēšana ir laikietilpīga un prasa lielu pacietību. Dabīgi raudzēta maize bez ierauga nemaz nav iedomājama, jo tas mīklā aizsāk pašu svarīgāko – dabīgu rūgšanas procesu. Ieraugu rudzu maizei "Fazer" maiznīcā audzē no rudzu miltiem un ūdens, maigi dēvējot to par ierauga “māmiņu”. Ieraugu rūpīgi kopj vismaz 7-10 dienas, piebarojot ar miltiem un ūdeni, līdz tas atdzīvojas un sāk veidot burbulīšus.
Rudzu maizes cepšanas maģija
Lai izceptu īstu, dabīgi raudzētu rudzu maizi, ir nepieciešams plaucējums. To iegūst, plaucējot miltus karstā ūdenī, kam pievieno iesalu. Saldais plaucējums sekmēs mīklas tālāku rūgšanu, būtiski ietekmējot arī maizes garšu.
Plaucējumu pievieno ieraugam un iejauc pārējās mīklas sastāvdaļās. Kad mīkla uzrūgst, to var dalīt porcijās, pārkaisīt ar ķimenēm un likt krāsnī uz akmens klona cepties. Svaigi ceptai maizei jāļauj pāris dienas atpūsties, jo tikai tad to var sagriezt glītās šķēlēs.
Kviešu maizes sastāvdaļu burvība
Lai ieraugs izdotos, sāktu veidot burbulīšus un spētu vēlāk pacelt mīklu, "Fazer" maizes cepšanas meistari to audzē īpašā telpā, izmantojot tikai dabīgas izejvielas – miltus, ūdeni un pienskābes baktērijas. Pacietīgi gaidot 12 stundas, līdz ieraugs ir gatavs, "Fazer" maiznīcā notiek īpašais maizes rūgšanas process.
Iegūto ieraugu pievieno miltiem, rudzu graudiem sīrupā un citām izejvielām. Mīklai rūgstot, veidojas burbulīši, un tie piešķir "Fazer" Dabīgā ierauga maizei raksturīgo atvērto un gaisīgo struktūru.
Pēc tam, kad mīkla ir ierūgusi, to sadala porcijās koka veidnēs. Kad mīkla rūgstot iegūst klaipa formu, liekam krāsnī uz akmens klona cepties, līdz maize ar gardo garoziņu top gatava un kraukšķīga, lai dotos pie īsteniem maizes gardēžiem.
No dabīgā ierauga cepta maize var būtiski papildināt veselīgu un sabalansētu uzturu. Tā palīdz līdzsvarot organisma mikrofloru un ir vieglāk sagremojama, bet ilgais fermentācijas process uzlabo miltos esošo barības vielu pieejamību.