Foto: Publicitātes foto
Kāds SEB ekonomistu prognozēs ir šis gads Latvijas, Baltijas un pasaules ekonomikā? Kādas attīstības perspektīvas un iespējamie scenāriji gaidāmi vēl līdz šī gada beigām?

Pievienojieties tiešsaistes pasākumam 6. septembrī pulksten 10.00, kurā par jaunākā ekonomikas apskata "Nordic Outlook" atziņām un prognozēm plašāk stāstīs SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis. Sarunā viņam pievienosies SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars ar savu redzējumu par aktuālajām norisēm biznesā.

Kā secināts SEB bankas jaunākajā pasaules un Baltijas ekonomikas apskatā "Nordic Outlook", pēdējo mēnešu notikumi ir uzlabojuši ekonomikas perspektīvas – mīkstinot Covid-19 ierobežojumus, atveseļošanās otrajā ceturksnī Eiropā bija spēcīgāka nekā gaidīts. Arī situācija darba tirgū daudzviet ir uzlabojusies negaidīti strauji. Līdz 2022. gada beigām ekonomikas lielā mērā būs atgriezušās pie pirmspandēmijas jaudu noslodzes, savukārt prognozes 2023. gadam ir nosvērtas, ar nelielām izmaiņām darba tirgū un IKP pieaugumu tuvu ilgtermiņa tendencei.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis: "Esam nonākuši stabilākā prognozēšanas vidē un šogad sagaidām pasaules IKP pieaugumu par 5,9%, savukārt 2022. gadā – par 4,4%. Ekonomikas atgriezīsies pie savas pirmspandēmijas tendences ātrāk nekā gaidīts. Esam palielinājuši savu 2021. gada IKP prognozi eirozonai līdz 4,6% un 4,3% 2022. gadā. Lielākās Eiropas ekonomikas joprojām uzrāda ievērojamas atšķirības, lai gan tās ir nedaudz samazinājušās. Ziemeļvalstu un Baltijas ekonomiku noturība ir skaidri redzama. ASV patēriņš palēninās un pirktspēju mazina stimulējošo pasākumu atcelšana un augsta inflācija. Tādējādi esam samazinājuši ASV IKP prognozi līdz 6% šogad un 4,2% nākamgad. Nedaudz zemākas IKP prognozes ir arī attiecībā uz jaunattīstības valstu pieaugumu, galvenokārt Ķīnai un Indijai, kur jaunie Covid-19 viļņi izraisa jaunus ierobežojumus."

Par visu plašāk tiešsaistes pasākumā 6. septembrī pulksten 10.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!