Dodoties ceļojumā, meklējam jaunas izjūtas un ko tādu, ko nevaram atrast mājās. Dabas skati un bagātības parasti viena no iecienītākajām apskates tēmām, un, ja vēl cilvēks parūpējies, lai to baudīšanai būtu uzcelti īpaši interesanti objekti, tūristu interese ir garantēta. Lūk, tilti un takas, kas ainavās iekļaujas lieliski un tikai paspilgtina piedzīvojumu, ko sagaidām no ceļojuma!

Skatu tilts, kas karājas uz viena staba


Langkavi (Langkawi) trošu tilts 2004. gadā atklāts Malaizijā, Mačinčanga (Machinchang) kalnā. Te var nokļūt no gaisa trošu vagoniņa stacijas kalna galā. Šis tilts domāts brīnišķīgu skatu vērošanai, jo tas karājas virs vairāk nekā 100 metru dziļas aizas brīnumskaistu kalnu ielokā. Arī tā konstrukcija ir neparasta – tilts balstās uz 82 metrus augsta pīlāra, no kura gala uz vairākiem punktiem tiltā novilktas troses, un tieši šīs konstrukcijas dēļ ir tas unikāls visā pasaulē. Kā vēsta tiltam veltītā mājaslapa Panoramalangkawi.com, vienlaicīgi uz tā var atrasties līdz 250 cilvēkiem. Trošu tilts izveidots, lai atklātu apmeklētājiem labāko skatu uz kalniem un ieleju, nevis aizvestu no viena punkta uz citu.

Gaisa tilts jeb "Sky Bridge" ir 125 metrus garš un to ierindo pasaulē garāko trošu tiltu sarakstā. Interesanti, ka, tā kā tilts atrodas augstu kalnos, kam nemaz tik viegli nevar piekļūt, visas tā būvniecībai nepieciešamās detaļas tur nogādātas ar helikopteru.

Tilta apmeklējums ir par maksu – pieaugušajiem tas izmaksās 5 Malaizijas ringitus jeb aptuveni 1,10 eiro, bet bērniem – 3 ringitus jeb 0,66 eiro.

Pasaules otrais garākais gājēju tilts

Foto: Publicitātes foto

405 metrus garais "Highline179" tilts virs koku galotnēm Alpos atklāts 2014. gada 22. novembrī Austrijas pilsētā Roitē (Reutte). Tas savieno divas pilis – Klaudijas fortu vienā kalna galā un Ērenbergas (Ehrenberg) pilsdrupas otrā.

Ideja par šāda tilta būvniecību radusies arhitektam Armīnam Valham (Armin Walch) jau 1998. gadā, bet tolaik tika plānots tikai 250 metrus garš tilts, tomēr ar laiku idejas mērogs pieaudzis, un jau 2008. gadā radusies doma uzbūvēt garāko tiltu Alpos - 312 metrus garu trošu ceļu, liecina informācija oficiālajā mājaslapā.

Tomēr, kā saka, apetīte aug ēdot, un jau 2012. gadā kļuvis skaidrs, ka plāni vēlreiz tiks mainīti un, piesaistot privātu investoru, izdosies uzbūvēt 405 metrus garu, 114,6 metrus augstu un 1,2 metrus platu, iespaidīgu trošu tiltu, ko ierakstīt Ginesa rekordu grāmatā kā pasaules garāko trošu tiltu gājējiem. Tilta būvniecība izmaksājusi gandrīz divus miljonus eiro, raksta Spiegel.de.

Uz šī tilta vienlaikus var atrasties pat 500 cilvēki. Tiem, kas vēlēsies šķērsot ieplaku un izbaudīt fantastisko skatu uz kalniem, nāksies šķirties no astoņiem eiro pieaugušajiem vai pieciem eiro bērniem. Tilts atvērts katru dienu no pulksten 8 līdz 22.

Tomēr garākā tilta gods šim Alpu milzim gan nebija ilgs, jo Ķīnā 2016. gadā atklāts vēl iespaidīgāks tilts. Par tā celtniecību lasiet šeit.

Ikoniskais Kārļa tilts

Akmens tilts (Karlův most) ved pār Vltavas upi, savienojot vecpilsētu ar Malá Strana rajonu. No tā paveras brīnišķīgs skats uz Prāgas pili.

Leģenda vēsta, ka tilta būvniecībā ir izmantots olas dzeltenums, lai tas būtu īpaši stiprs un izturīgs. Šis tilts ir paredzēts gājējiem, huntas ir viens no populārākajiem Zelta Prāgas apskates objektiem.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tilts un pati pilsēta ir vietas, kas Eiropā noteikti jāizbauda, īpaši naktī, ejot tam pāri un tālāk dodoties vai nu uz vecpilsētu vienā galā, vai pili un Bītlu sienu – otrā.

Vairāk par Prāgu lasiet šeit.

Hadžu tilts - māja

Hadžu tilts Isfahānā, Irānā. 1650. gadā būvētais gājēju tilts ir 133 metrus garš un veidots no 23 arkām.

Tilta centrā atrodas telpa, kura sākotnēji tika izmantota kā valdnieka atpūtas telpa. Hadžu ne vien savieno divus krastus, bet arī pilda dambja funkcijas. Slūžas, kas atrodas tilta zemākajā daļā, regulē ūdens līmeni Zajanderudas upē.

Lietuviešu gaisa taka

Foto: Publicitātes foto

Lietuvā atklāts unikāls tūrisma objekts - pastaigu taka virs koku galotnēm Anīkščos (Anykščiai), ko jau paguvuši apskatīt arī daudzi latviešu ceļotāji. Taka ir 300 metrus gara un 21 metru augsta. Apmeklētājiem ir pieejams arī 36 metrus augsts skatu tornis, kas aprīkots ar liftu. Dodoties šādā pastaigā, cilvēki var ne tikai baudīt brīnišķīgu skatu, bet arī izjust meža un dabas sniegto mieru. Pastaigu ceļš sākas pie Puntukas akmens, kas ir otrais lielākais Lietuvā, vedot augšup uz skatu laukumu un tālāk aizvijoties starp koku galotnēm.

Anīkšči ir kūrortpilsēta, kas atrodas aptuveni 60 kilometru attālumā no Paņevežas Viļņas virzienā. To mēdz dēvēt arī par vienu no Lietuvas vecākajām kultūras pilsētām un tur ir vēl daudzi citi interesanti apskates objekti, tostarp Eņģeļu muzejs, neparasta mākslinieku darbnīca, kurā gleznotājs krāsas gatavojis no saberztiem vietējiem akmeņiem, kas bijis ļoti laikietilpīgs process, bet rezultāts ir pat ļoti skaists, kā arī daudzi citi.

Vairāk lasiet šeit.

Bavāriešu brīnumceļš

Foto: Publicitātes foto

Bavārijas mežos 2009. gadā tika atklāts un pirms diviem gadiem pilnveidots interesants dabas tūrisma objekts – pastaigu taka virs koku galotnēm jeb Baumwipfelpfad un ovālas formas milzu koka skatu tornis – spirālveida tilts. Tas atrodas Vācijā, Noišonavā, un kļuvis par ļoti populāru apskates objektu.

Pastaigu ceļš vijas astoņu līdz 25 metru augstumā starp koku galotnēm, skaistā, cilvēku neskartā mežā. Tas ļauj palūkoties uz gleznaino apkārtni no unikālas perspektīvas. Jāpiemin, ka pastaigu ceļš atrodas Bavārijas Meža nacionālajā parkā, kas ir Eiropas lielākais aizsargājamais mežs.

Kopējais pārgājienu ceļa garums ir 1,3 kilometri, ļaujot ielūkoties tur, kur parasti cilvēki netiek. Šī taka sākas vai noslēdzas interesantā arhitektūras objektā – 44 metrus augstā koka skatu tornī, kas paver fantastisku skatu pat pāri Vācijas robežām, jo atrodas pavisam netālu no Vācijas un Čehijas robežas. Visapkārt redzami krāšņi meži, bet tālumā arī Bavārijas Alpi un tiem raksturīgā ainava.

Tā kā šī interesantā taka atrodas nacionālajā parkā, tur var vērot arī daudz dzīvnieku, kas ļoti patīk bērniem. Šī pašlaik ir garākā šāda veida pastaigu taka pasaulē.

Tornis ir aprīkots arī ar liftu, tādēļ šis objekts ir brīvi pieejams arī vecākiem ar maziem bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Pieaugušajiem ieejas biļete Koku takā maksā deviņus eiro, bērniem – septiņus.

Līdzīgs objekts atrodas arī Čehijā, netālu no Austrijas robežas. Tas ir vēl viens ceļš virs koku galotnēm – "Lipno Treetop Walkway".

Čehijas jaunais ceļš debesīs

Ja jau runājam par gaisa ceļiem, tad nevar nepieminēt Čehijā nesen atklāto, jauno pastaigu ceļu "Sky walk" (Debesu ceļš jeb Debesu pastaiga - angliski), kas unikāls ne vien Čehijā, bet visā Eiropā. Ejot pa šo ceļu, paveras skats uz Morāvas upi un kalnu ieleju no putna lidojuma. Jaunais tūrisma objekts atrodas 1116 metru augstumā virs jūras līmeņa pašā kalna virsotnē, pastāstīja Čehijas tūrisma aģentūrā "Czechtourizm".

"Dolni Morava Sky Walk" ir līkloču ceļš jeb tilts, kas atklāts 2015. gada 5. decembrī un dod tā apmeklētājiem iespēju "pabāzt degunu mākoņos".

No iztālēm jaunais Čehijas tūrisma objekts atgādina vecmodīgus amerikāņu kalniņus, tomēr tilts, kas atrodas Krālicki Sņežnīka (Králický Sněžník) kalna virsotnē, ir moderns arhitektūras paraugs, kas ļauj tā apmeklētājiem no iespaidīga augstuma nolūkoties uz Morāvas upi un Krokonošes kalniem.

Arhitektu biroja "Fránek Architects" veidotais koka un metāla gaisa ceļš labi iekļaujas apkārtējā vidē, turklāt tas ir piemērots arī cilvēku ratiņkrēslos un jauno vecāku vajadzībām, jo ir veidots kā lēzena laipa.

Foto: Publicitātes foto

Tomēr neiedomājieties, ka šī ir pastaiga tikai vecmāmiņām - būve kalna galotnē ir 18 stāvu mājas augstumā, bet tās augšā nostiepts drošības tīkls, kas karājas "tukšumā". Drosminieki tajā var atlaisties un lūkoties debesīs vai tieši otrādi - dziļi lejā.

Ja ar to vēl ir par maz, no augšas var laisties arī trakulīgā braucienā pa 100 metrus garu slidkalniņu - metāla cauruli ar logiem, sasniedzot iespaidīgu ātrumu.

"Sky walk" atvērts apmeklētājiem katru dienu no pulksten 10 līdz 16. Visērtāk tur nokļūt ar kalna pacēlāju, pie kura stacijas iespējams iegādāties arī ieejas biļetes uz "Sky walk". Biļetes cena pieaugušajiem (iekļauta arī pacēlāja biļetes cena abos virzienos) ir 290 čehu kronas jeb nepilni 11 eiro, bet bērniem 190 kronas jeb septiņi eiro. Par braukšanu no slidkalniņa jāmaksā atsevišķi. Visas cenas un informācija par "Sky walk" pieejama šeit.

"Sky walk" izstaigājams visos gadalaikos - pašlaik, kad kalnos sasnidzis dziļš sniegs, skats no tā paveras gluži kā pasaku grāmatas lapaspusēs.

Vairāk informācijas Dolní Morava sporta un atpūtas kūrorta mājaslapā.

Mozus tilts Nīderlandē

Foto: Publicitātes foto

Šis unikālais tilts Nīderlandē radīts, lai izraisītu asociācijas ar Bībeles tēlu Mozu, kas pašķīra ūdeni, lai savai tautai palīdzētu šķērsot Sarkano jūru. Brīnišķīgais tilts jau kļuvis par vienu no Holandes simboliem, kā arī saņēmis neskaitāmas arhitektūras balvas.

Mozus tilts domāts gājējiem, kas gluži kā ar pravieša palīdzību, var nokļūtu 17. gadsimta holandiešu Derūvera fortā (Fort de Roovere), netālu no Halsterenas. To radījis arhitektu birojs "RO&AD architecten" no atjaunojamiem materiāliem, bet koks apstrādāts ar īpašiem, dabai draudzīgiem aizsarglīdzekļiem. Tādējādi šis inženiertehniskais brīnums tapis pilnīgā saskaņā ar dabu un nerada kaitējumu videi. No attāluma tas praktiski nav redzams, tādēļ neizjauc arī vēsturisko ainavu.

Jāsaka gan, ka pret dabas spēkiem arī šis brīnums ne vienmēr ir izturīgs, un, ja ūdens līmenis dramatiski ceļas, kā tas Holandē nereti ziemā gadās, tas mēdz applūst - tilts un forts atrodas īpaši zemā vietā, kur ir neskaitāmi kanāli, tomēr plūdi te nav retums.

Taka, kas atgādina čūsku

Protams, var jau doties pastaigā pa vienkāršu meža taku, bet kāpēc gan to darīt, ja var staigāt pa koku galotnēm? Šis brīnišķīgais pastaigu ceļš atrodas Keiptaunā, Dienvidāfrikā, un ļauj ikvienam nokļūt putnu un pērtiķu pasaulē, bez apgrūtinošās rāpšanās kokā.

Patīkami ir arī tas, ka tik augstu nav sastopamas indīgās čūskas, ko nevar teikt par ierastajām Āfrikas meža takām. Tomēr tieši čūskas skelets ir tas, kas iedvesmojis ceļa veidotājus būvēt to tādu, kā redzam pašlaik, teikts parka mājaslapā.

Pastaigu ceļš atrodas 12 metrus virs zemes un ir 130 metrus garš. Tam ir vairāki skatu laukumi, kur tūristi un atpūtnieki var izbaudīt brīnišķīgo skatu un koku lapotņu daudzveidību. Pastaigu ceļš veidots no metāla un koka, kā tilts caur dendrāriju. Tas atrodas skaistā dabas parkā – Kirštenbošas botāniskajā dārzā.

Par došanos pastaigā starp koku galotnēm nav jāmaksā papildus – jāiegādājas vien ieejas biļete botāniskajā dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!