Foto: Vida Press
Kentas piekrastē, ko apskalo Lamanša ūdeņi, atrodama neparasta vieta, kur izskatās gluži kā kādas apokaliptiskas filmas uzņemšanas laukumā. To mēdz dēvēt par britu vienīgo tuksnesi. Fotogrāfs Roberts Valkers pamesto ainavu iemūžinājis melnbaltās fotogrāfijās, kas apkārtnei liek izskatīties spokainākai un apokaliptiskākai.

Šī neparastā vieta atrodas Kentas grāfistes piekrastē, Dandžinisā (Dungeness). Tur ir arī dabas parks, lai šo kāpu zonu aizsargātu. Šo smilšaino un pamesto vietu mēdz dēvēt arī par Lielbritānijas vienīgo tuksnesi, lai arī tā ir tikai neliela pussala ar smilšu kāpām.

Mančestrā dzīvojošais fotogrāfs attēlu sēriju, kur iemūžināta šī Lamanša piekrastes daļa, nosaucis par "Piekto kontinentu". Fotogrāfijās redzama spokaina zemes strēle ar vientuļām mājām un pamestiem objektiem, kas drīzāk atgādina mežonīgo rietumu prērijas.

Foto: Vida Press

Tuksnesis aizņem aptuveni piecus kilometrus garu zemes gabalu gar Lamanša krastu. Tas atzīts par unikālu dabas veidojumu un ieguvis speciālas zinātnisku interešu zonas apzīmējumu, turklāt jau gadiem piesaista mākslinieku un fotogrāfu uzmanību. Tuksnesīgā ainava, kas vienā pusē robežojas ar industriālu zonu, bet otrā – ar ūdens klajumu, rada sirreālu sajūtu, tomēr esot Lielbritānijā.

"Dandžinsisa bija vieta, par ko jau kādu laiku zināju, bet tikai tad, kad Margeitā atvērās jaunā Turner galerija un es nolēmu apskatīt Dandžinsisu, pa īstam sāku saprast, cik šī vieta ir maģiska," Vida Press saka Roberts. Pirmo reizi viņš uz britu nelielo tuksnesīti devies 2011. gadā, bet pēc tam atgriezies vēl vairākas reizes.

Tuksnesīgajā ainavā var redzēt arī divas atomstacijas, kas kopainu padara vēl apokaliptiskāku un līdzīgāku zinātniskās fantastikas filmās redzētajai. Tāpat fotogrāfijās redzamas zvejnieku būdas un dzelzceļa vagoni.

Šajā apvidū kursē arī mazs tvaika vilcieniņš, kas savieno Dandžinisu ar Hitu (Hythe). Dzelzceļa līnija, kas atklāta jau 1928. gadā, vēl joprojām darbojas, izklaidējot tūristus un vadājot bērnus uz skolu.

Interesants apskates objekts ir arī piekrastē esošie akustiskie spoguļi, kas patiesībā ir lieli betona veidojumi, kas domāti aizsardzībai – proti, lai uztvertu lidmašīnu radītās vibrācijas. Šos objektus mēdz dēvēt arī par klausāmajām ausīm un tie celti 1928. un 1930. gadā.

Šī piekraste ir populāra makšķerēšanas vieta. Piekrastē ir arī vairākas bākas, kas piesaista ceļotājus. Populārākā no tām ir 41 metru augsta, melnbalta un, uzkāpjot pa tās 169 pakāpieniem, paveras skaists skats uz apkārtni.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no: Theromneymarsh.net/dungeness, Dungenesslighthouse.com, Theguardian.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!