Čehija ir ne vien apburošu dabas ainavu un skaistas arhitektūras valsts, bet arī daudzu kultūru, tautību un populāru cilvēku dzimtene. Līdz pat mūsdienām saglabājušās gan Franca Kafkas un Zigmunda Freida dzimtās vietas, gan skaistas sinagogas un veseli ebreju kvartāli, kas atgādina par bagāto Čehijas kultūru. Bet leģendu cienītājus Čehijas tūrisma aģentūra aicina iepazīties ar rabīnu Lēvu un noslēpumaino Golemu.

Kafkas un leģendārā Golema pēdas

Noslēpumainais ebreju kvartāls atrodas Prāgas vēsturiskajā centrā. Tas kļuvis par neatņemamu vecpilsētas sastāvdaļu, kur joprojām saglabājušies daudzi nozīmīgi ebreju pieminekļi. Viens no tiem ir Vecā Jaunā sinagoga. Tā ir vecākā saglabājusies sinagoga Eiropā, kas celta 13. gadsimta beigās. Leģenda vēsta, ka tās bēniņos paslēpts Golems, leģendāra ebreju būtne, ko rabīns Lēvs izveidoja no māla.

Arī pasaulslavenais rakstnieks Francs Kafka dzīvoja Prāgas ebreju rajonā. Viņa ģimenes māja, kuru var apmeklēt un uzzināt vairāk par viņa daiļradi un dzīvi, atrodas netālu no Vecpilsētas laukuma. Uz pastāvīgajām izstādēm aicina arī Maisela sinagoga, spāņu sinagoga, Pinkasa sinagoga un Klausa sinagoga.

Foto: Shutterstock
Franca Kafkas dzimtā māja

Freida dzimtā māja

Lai uzzinātu par Zigmunda Freida, psihoanalīzes tēva, saknēm, jādodas uz Pršiboras pilsētu Morāvijas ziemeļos. Viņš dzimis ebreju audumu pārdevēja ģimenē, un, lai gan tur pavadīja tikai pirmos trīs savas dzīves gadus, šī perioda pieredze ietekmēja visu viņa dzīvi. Šobrīd ir iespēja
aplūkot viņa ģimenes māju, kas tika rūpīgi iekārtota, lai atspoguļotu laiku, kad mazais Zigmunds mātes uzraudzībā mācījās staigāt un runāt.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zigmunda Freida mājas interjers

UNESCO pieminekļi un krāmu veikals

Sv. Prokopija bazilika un ebreju rajons Tršebīčas pilsētā (Visočinas reģionā) iekļauti UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Ebreju rajons Tršebīčā ir vienīgais, izņemot Jeruzalemi, kas atsevišķi iekļauts šajā sarakstā. Tršebīča kādreiz bija nozīmīgs Morāvijas ebreju kultūras centrs. Saglabājies unikālais ebreju rajons un bazilika liecina par ebreju un kristiešu draudzīgām attiecībām. Ebreju rajonā atrodas vairāk nekā 120 māju un bijušo ebreju iestāžu ēku: rātsnams, skola, rabināts un patversme. Vairāk par ebreju rajona vēsturi var uzzināt Aizmugures sinagogas izstādē. Noteikti jāapmeklē sinagoga – tās unikālais baroka interjers tiek uzskatīts par vecāko sinagogas dekorāciju Morāvijā.

Arī Seligmana Bauera māja ir ārkārtīgi interesanta. Pirmajā stāvā atrodas tipisks krāmu veikals, bet otrajā stāvā – autentiska, ne pārāk turīgas ebreju ģimenes starpkaru laika dzīvoklis. Mūsdienās Tršebīčas ebreju rajons ir neliela, gleznaina pilsētiņa ar daudzām kafejnīcām un viesu namiem.

Izmantotie informācijas avoti:

www.kafkamuseum.cz
www.visitczechrepublic.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!