Foto: Shutterstock

Dziļi džungļos Angkorā, Kambodžā, atrodams senais templis "Ta Prohm", kas celts 12. gadsimtā un vilina ziņkārīgākos.


Sākotnēji iespaidīgo templi sauca par "Rajavihara", kas tulkojumā nozīmē Ķēniņa klosteris. Kā minēts "World Atlas", templis tika izmantots kā mācību un budistu pulcēšanās vieta. Pats templis ir arhitektūras brīnumdarbs un liek apbrīnā noelsties ik uz stūra. Īpaši aizraujoša var būt sienu gleznojumu izpēte, kur iespējams saskatīt dažādus stāstus un aizdomāties par sendienām.

"Ta Prohm" gadu gaitā pārvērties par interesantu vietu, jo savdabīgu "odziņu" šim senajam templim piešķir augi un koki, kas ieskāvuši ēkas. Ja dažviet gar sienām savijušies skaisti augi, tad citviet namus "apskāvuši" iespaidīgi koki, kuru saknes izpletušās visapkārt. Tiek lēsts, ka lielie koki tur auguši kopš 15. gadsimta. Tieši tas, kā raksta "World Atlas", bijis arī laiks, kad templis tika pamests novārtā un palēnām pārvērtās īstenā džungļu oāzē. Kā skaidrots "Atlas Obscura", otrreiz atklāts tas tika 20. gadsimta sākumā.

Foto: Shutterstock

Te gan jāpiemin, ka nav labuma bez ļaunuma jeb skaistuma bez posta. Lai arī pēdējos gados daudz darīts, lai vēsturiskā ēka saglabātos pēc iespējas labāk, daudzviet koku smagās saknes neglābjami nodarījušas kaitējumu ēkas balstiem.

Templis ir iecienītākā apskates vieta apkārtnē, kura īpaši populāra kļuva pēc filmas "Lara Croft: Tomb Raider" iznākšanas uz lielajiem ekrāniem. Kopš 1992. gada templis iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Vērts piebilst, ka Kambodžā atrodas arī iespaidīgais "Angkor Wat" templis. Ko apskatīt tur, atradīsi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!