Foto: Shutterstock

Šauļi atrodas apmēram vairāk nekā divu stundu brauciena attālumā no Rīgas – nešķiet daudz, lai pieredzētu un redzētu ko jaunu, vai ne? Un jaunumi Šauļos šogad ir! "Tūrisma Gids" viesojās Lietuvas vēstniecībā, lai uzzinātu par jaunumiem, ko piedāvā mūsu kaimiņi. Skaidrs, ka Šauļi ir viena no pilsētām, kurā šogad būs daudz interesanta, ko pieredzēt.

"Aušros" muzejam – 100

Muzejs "Aušros" šogad svin 100 gadadienu un tas ir nozīmīgs notikums Lietuvas kultūras pasaulē. Apaļās jubilejas ietvaros muzejs piedāvā vairākas jaunas izstādes, ekspozīcijas un eksponātus. Muzejā notiks tematiski pasākumi un aktivitātes, kas būs interesantas gan Šauļu iedzīvotājiem, gan visiem visa gada garumā.

Muzeja misija ir vākt, aizsargāt, pētīt un popularizēt Lietuvas mantojuma etnoloģiskās vērtības. Šīs misijas būtiskākie principi tika ievēroti pirms simts gadiem un ir saglabājušies līdz pat mūsdienām.

Vairāk par izstādēm un ekspozīcijām, ko redzēt muzejā šogad, lasi, klikšķinot šeit.

Jauns un unikāls baltu kultūras izziņas centrs "Baltu ceļš"

Šauļos atrodas pie mums vēl nebijis un unikāls baltu kultūras izziņas centrs "Baltu ceļš" – tas ir vienīgais šāda veida centrs Baltijas valstīs, kas jau iemantojis popularitāti un atpazīstamību, un to labprāt apmeklē gan skolēni, gan seniori, gan ģimenes un, protams, arī tūristi.

Centra mērķis ir veicināt ceļotgribēšanu un iepazīt baltu nemateriālo kultūru un dabu un tas inovatīvā, modernā un neparastā veidā piedāvā uzzināt par mūsu vēsturi.

"Baltu ceļš" mājaslapā norādīts, ka centra telpās pieejamas četras interaktīvas spēles. Uz biometriskajiem cilvēka datiem balstītajā spēlē "Baltu "profesija"" var redzēt, kā mēs izskatītos, ja būtu vērpēja, audēja, kareivja, zvejnieka vai kāda cita amata pārstāvis, un lejupielādēt šādu savu portretu, noskenējot QR kodu.

Cita izglītojošā spēle "Pazīsti baltu lietas" iepazīstina ar baltu cilšu saimniecībā lietotajiem priekšmetiem. Krītot dažādiem objektiem, jāidentificē, kuri pieder pie baltu perioda un tematikas, bet kuri – nē. "Aizceļo uz baltu ikdienu" spēles tehnoloģija ļauj tevi pārcelt uz unikālu paplašinātās realitātes vidi, kuru pats izvēlies.

Bet lielākā telpa atstāta spēlei instalācijai "Baltu dzīve". Tajā uz speciāli sagatavotas, skārienjutīgas plaknes atrodas projektori, kas sensori prezentē atsevišķu baltu cilšu savdabību, kā arī kopīgos baltu dzīvesveida aspektus. Tā ir ar skaņām, gaismām piepildīta telpa, kura, pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, unikālā veidā ļauj iepazīt seno baltu kultūru un dzīvi.

Svēto apustuļu Pētera un Pāvila katedrāles tornis

Daudzu Šauļu iedzīvotāju un pilsētas viesu sapnis ir apskatīt pilsētu kā uz delnas no augstākās iespējamās vietas pilsētā. Pētera un Pāvila katedrāle, kas durvis vēra pagājušajā gadā, nu piedāvā tādu iespēju – kāpt 70 metru augstumā, lai apskatītu pilsētu, cik tālu vien acis var saredzēt. Tiesa, kāpšana tornī ir tikai gida pavadībā.

Sv. apustuļu Pētera un Pāvila katedrāle ir spilgtākais pilsētas akcents un renesanses laikmeta arhitektūras piemineklis.

Alus darītava "Gubernija"


"Gubernija" ir vecākā alus rūpnīca Lietuvā, kas joprojām darbojas un piedāvā savu produkciju, un tās vecie alus darītavas pagrabi joprojām glabā neticamus noslēpumus – šeit tika slēptas grāmatas un glabāts nesasilis alus.

Šobrīd rūpnīcā ne tikai tiek ražots alus un kvass, bet notiek arī lieli pasākumi un tiek piedāvātas ekskursijas un alus degustēšana. Tūristu iecienītākais laiks, lai apmeklētu "Gubernijas" alus darītavu, ir aprīlis un maijs.

"Rūtas" šokolādes muzejs

Šauļi ir īsta paradīze saldumu cienītājiem, jo te atrodas viena no leģendārākajām šokolādes fabrikām Baltijas valstīs – "Rūtas". Arī "Rūtas" šokolādes fabrikai šis būs nozīmīgs gads, jo tiks atzīmēta 110 gadadiena.

Šokolādes fabrika aicina iepazīties ar tās vēsturi muzejā, piedalīties degustācijas, kā arī doties jaunākajā ekskursijā "Saldā saules pilsēta" un degustācijā "Randiņš ar šokolādi".

"Visit Šauļi" mājaslapā pastāstīts plašāk par muzejā esošajām ekspozīcijām – te var iepazīties ar fabrikas vēsturi, atklāt tūkstošgades ilgās šokolādes lietošanas noslēpumus un specifiku. Muzejā var uzzināt, kā šokolādi ražoja maiji un acteki un kā laika gaitā mainījās šokolādes lietošanas tradīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!