Foto: Shutterstock
Nevar noliegt, ka Berlīni kā ceļojumu galamērķi ļaudis no Latvijas izvēlas salīdzinoši bieži – pilsēta neatrodas tālu, tajā ir bagātīga vēsture, aktīva naktsdzīve, daudzveidīgi kulinārijas piedāvājumi un apskates objekti. Kad tā apskatīta līdz pēdējai vīlei, laiks vērst skatienu plašāk, jo ārpus Vācijas galvaspilsētas atrodas interesanti un skaisti galamērķi.

Kad esi devies ārzemju ceļojumā, tad arī mērot 100 kilometrus līdz kādai skaistai vietai vairs nešķiet tik daudz. Kā nekā – skaista galamērķa vārdā tomēr var piecelties agrāk, lai paspētu to apskatīt visā krāšņumā! Taču Berlīnes pievārtē ir ne tikai skaistas pilsētas, bet arī spocīgas vietas, piemēram, Bēlicas militārā slimnīca, Berlīnes 1936. gada vasaras olimpisko spēļu ciemats un Toifelsbergas tornis. Plašāk par šīm un vēl citām vietās, kas liks uzmesties zosādai, uzzini šeit, bet te lasāmi ieteikumi tiem, kuri Berlīnē viesojas pirmo reizi.

Potsdama

Foto: Shutterstock

Šī slavenā pilsēta atrodas vien 35 kilometru attālumā no Berlīnes, kas nozīmē, ka tajā ātri vien iespējams nokļūt ar starppilsētu transportu. Pēc Berlīnes burzmas un trokšņiem Potsdama daudziem varētu šķist neparasti mierpilna, kuras lielākie dārgumi ir pilis un parki.

Viena no galvenajām apskates vietām Potsdamā ir Sansusī parks. Sansusī pils, kas ir galvenā kompleksa celtne, būvēta 1747. gadā. Tās pakājē ražīgi augļus dod vīna lauki, un tiem te atrasta vieta, lai uzsvērtu cilvēka un dabas savstarpējo harmoniju. Tā celta kā atpūtas un izklaižu vieta – pils nosaukums tulkojumā nozīmē "bez rūpēm". Gadsimtiem ejot, komplekss audzis un attīstījies, tāpēc tagad tajā iespējams apskatīt trīs pilis, jauko tējas namiņu, Oranžēriju, kas drīzāk atgādina pili, siltumnīcas, Miera baznīcu, Romiešu pirtis un dārzu.

Potsdamā ir arī Cecīlienhofas pils, kur notika slavenā Potsdamas konference un vēl pēc Otrā pasaules kara mita bijušā Vācijas ķeizara ģimene. Netālu atrodas arī Bābelsbergas filmu parks, kurā kopš 20. gadsimta sākuma top Vācijas kino šedevri. Ievērības cienīga ir arī vecpilsēta un tās iespaidīgā arhitektūra.

Leipciga

Foto: Shutterstock

So pilsētu, kuru ieskauj vēsturisks šarms, noteikti var saukt par vienu no Vācijas skaistākajām pilsētām. Ja vēlēsies to sasniegt no Berlīnes ar autobusu, ceļā jāpavada būs aptuveni divas stundas, taču laiku iespējams limitēt, izvēloties vilcienu. Leipciga jau kopš viduslaikiem bijusi nozīmīga tirdzniecības pilsēta, taču Vācijas pagājušā gadsimta vēsturē tai ir īpaša nozīmē – kā vēsta "The Telegraph", tieši šajā Austrumvācijas pilsētā aizsākās protesti pret valdošo komunisma iekārtu.

Vēl Leipcigu var saukt arī par vienu no kultūras centiem, jo šeit dzīvojuši tādi slaveni cilvēki kā Fēlikss Mendelsons, Roberts Šūmanis, Johans Sebastians Bahs, kā arī vācu dižākais dzejnieks Johans Volfgangs Gēte un filozofiskās domas meistars Frīdrihs Nīče.

Runājot par apskates objektiem, vērts doties uz Svētā Tomasa un Svētā Nikolaja baznīcām, novērtēt oriģinālās partitūras un uzzināt komponista noslēpumus Baha muzejā, apskatīt iespaidīgās dzelzceļa stacijas arkas, apmeklēt vienu no vecākajiem Botāniskajiem dārziem Vācijā un citas apskatīt citas vietas.

Tropiskais atrakciju parks pie Brandas ciema

Foto: Publicitātes foto

Kamēr Latviju pārņēmusi ziema un aukstums, ceļotāji steidz meklēt vietas, kurās kaut uz pāris stundām izbaudīt siltumu. Lai gan Vācija parasti nav pirmā vieta, kura ienāk prātā, domājot par eksotiskiem galamērķiem, tajā atrodama vieta, kura liks aizmirst, kā tas ir – staigāt mētelī, kad degunā "kož" sals. "Aerium" jeb tropisko salu brīvdienu kūrorts atrodas 35 minūšu brauciena attālumā Šonefeldes lidostas, un tas jau vairākus gadus uzņem ūdens atrakciju cienītājus.

Tropisko sajūtu oāzē var staigāt gan pa smilšu pludmalēm, gan peldēties pie ūdenskrituma, gulēt zem palmām, iet pirtīs un braukāt pa slidkalniņiem. Un labā ziņa – mājās obligāti nav jābrauc, jo tas atvērts 24 stundas diennaktī un dod iespēju interesentiem arī pārnakšņot teltīs, bungalo tipa mājiņās vai viesnīcai līdzīgos numuriņos. Visu gadu šajā tropu paradīzē ir 25 – 28 grādus silts.

Papildu informācija atrodama šeit.

Drēzdene

Foto: Shutterstock

Drēzdenes liktenis gadu gaitā ir bijis dažādu notikumu apvīts, bet visvairāk tā tikusi ietekmēta pagājušā gadsimta vidū, kad kara laikā tika uzsākta divas diennaktis ilga Drēzdenes bombardēšana. Pilsēta, kuru vēsturiski cilvēki atceras arī kā "Florenci pie Elbas" savas iespaidīgās arhitektūras kolekcijas dēļ, laika gaitā atguvusi savu spožumu kļuvusi par elegantu baroka stila vietu. Tā atrodas aptuveni divu stundu attālumā no Berlīnes.

Apskates vietu šeit arī it nemaz netrūkt – zināmāko vidū minama Svētās Dievmātes baznīca (Frauenkirche), Zempera opera, Cvingers un citi. Drēzdene ir arī mājvieta vienam no senākajiem tirdziņiem Eiropā - "Striezelmarkt" tiek rīkots kopš 1434. gada.

Netālu no Drēzdenes atrodas arī Bastiona tilts, kas uzcelts starp klintīm. Pašlaik redzamais akmens tilts izbūvēts 1852. gadā, un šī ir viena no ainaviskākajām Vācijas vietām. Vairāk lasi šeit.

Gerlica

Foto: Shutterstock

Šis varētu būt viens no tālākajiem dienas izbraucieniem, ja sākuma punkts noteikts Berlīnes centrā, taču miera meklētājiem tas būs lielisks galamērķis. Trīs stundu attālumā (iespējams nokļūt ar vilcienu, kas kursē bieži), pie pašas robežas atrodas Gerlica (Görlitz) – pilsēta, kurā Holivudas filmu skati savienojas ar interesantiem vēstures stāstiem un vecpilsētai raksturīgu arhitektūru. Ceļvedis "Lonely Planet" to nodēvējis par Eiropas arhitektūras stilu enciklopēdiju, kurā iespējams skatīt būves, sākot no renesanses laika līdz pat 19. gadsimta šedevriem.

  • Gerlica atrodas pie Vācijas robežas ar daudzkārt nenovērtēto Poliju. Ko redzēt šajā zemē, lasi šeit.

Tā kā tūristi šo vietu nav ārkārtīgi iecienījuši, tajā var izbēgt no milzu pūļiem, vērot gleznainos skatus, taču ārkārtīgi daudz atrakciju gan te nebūs. Vieta lieliski piemērota tiem, kurus interesē apskatīt senas mājas, pastaigāt pa šaurām, bruģētām ieliņām, nobaudīt kādu gardu dzērienu mazās kafejnīcās un pastaigāt gar promenādi.

Ja esi nolēmis, ka Vācija varētu būt tava nākamā ceļojuma galamērķis, šajā rakstā apkopoti interesanti ceļojumu stāsti un noderīgi maršruti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!