Lai arī ar Beļģiju lielākajai daļai cilvēku saistās Brisele vai Antverpene, arī Lēvena ir vieta, ko vērts apmeklēt. Turklāt tā atrodas vien 20 minūšu brauciena attālumā no Beļģijas galvaspilsētas. Ko tad apskatīt šajā senatnīgajā un tradīcijām bagātajā pilsētā?

Ceļojumu sanāca apvienot ar ciemošanos pie draudzenes, kura dzīvo Lēvenā, tāpēc arī izdevās apskatīt dažādas interesantas vietas – ne tikai tās tūristu iecienītākās, bet arī tādas, ko iemīļojuši vietējie iedzīvotāji.

Lidostas Lēvenā nav, taču aptuveni 20 minūšu attālumā atrodas Zaventemas lidosta Briselē un aptuveni stundas attālumā Šarleruā Briseles dienvidu lidosta (Aéroport de Charleroi Bruxelles-Sud). Uz Zaventemas lidostu no Rīgas lido nacionālā aviokompānija "airBaltic", savukārt zemo cenu aviosabiedrība "Ryanair" ved no Rīgas uz Šarleruā lidostu. Tālāk uz Lēvenu var braukt vai nu ar vilcienu, vai nomātu auto.

Pēc "Worldpopulationreview" datiem Lēvena ir astotā lielākā pilsēta Beļģijā pēc iedzīvotāju skaita. Pilsētas centru un galvenos objektus iespējams apskatīt vienas dienas laikā, tomēr arī ārpus pilsētas centra šeit būs ko darīt.

Lēvena tiek dēvēta par studentu pilsētu, šeit atrodas Lēvenas Katoļu universitāte. Tāpat arī daudzie bāri, kafejnīcas, kurās vakaros uzturas vietējie un apmaiņas studenti, liecina, ka šajā pilsētā rosība ir gan dienā, gan naktī.

Iespaidīgākā vieta Lēvenā, manuprāt, ir vecpilsēta, kuras centrā atrodas baznīcas un rātsnams – tas izskatās krāšņi gan rītos, gan arī vakaros, kad tas ir apgaismots.

Gotikas stila rātsnama celtniecība ilgusi 30 gadus, mūsdienās šeit atrodas pilsētas administratīvās iestādes. Katru darba dienu pulksten 15 šeit notiek ekskursijas gida pavadībā (maksa ir četrus eiro), kā arī katru trešo mēneša sestdienu no pulksten 10 līdz 17 bezmaksas iespējams apskatīt rātsnama pagrabus. Plašāka informācija par biļetēm pieejama šeit.

Vēl ļoti skaistas un greznas ir baznīcas, kas atrodas turpat vecpilsētā vai netālu no tās, piemēram, Svētā Pētera baznīca, kuru virs ieejas rotā grezns pulkstenis un tornis, savukārt baznīcas austrumu puse veido pusapļa formu.

Nereti sestdienās vecpilsētā izveidoti tirdziņi, arī šoreiz, kad tika apmeklēta Lēvena, šeit bija tirdziņš, kurā varēja iegādāties dažādus žāvētus augļus, riekstus, protams, slavenās beļģu vafeles, siera izstrādājumus, sēnes, kā arī dažādāko krāsu tulpes un citas puķes. Kamēr pie mums vēl ir ziema, tikmēr Lēvenas tirdziņš radīja īstu pavasara izjūtu.

Tiem, kuri pēc pastaigas būs izsalkuši, izvēlēties vietu, kur ēst būs gana viegli, tajā pašā laikā varbūt pat grūti, jo izvēle ir ļoti plaša – sākot ar restorāniem un kafejnīcām, kurās var nobaudīt tradicionālos ēdienus, līdz dažāda veida suši, meksikāņu un citu valstu virtuvēm, protams, nobaudot to kopā ar kādu tradicionālo dzērienu, piemēram, beļģu alu, kuru var iegādāties ne tikai kafejnīcās vai bāros, bet arī, piemēram, "McDonald" ātrās apkalpošanas restorānā. Vietu, kur paēst, nebūs atrast grūti, jo vecpilsētā ir ieliņas, kurās visā to garumā viens pēc otra ir kāds restorāns vai kafejnīca.

Šeit atrodas arī kompānijas "Anheuser-Busch InBev" galvenais birojs. Uzņēmumā tiek ražoti dažādi dzērieni, piemēram, alus – viens no iecienītākajiem ir "Stella Artois", kura reklāma attēlota dažādās vietās pilsētā, galvenokārt bāros.

Lēvenas centrs noteikti ir galvenā apskates vieta, ja ieplānots ceļojums uz šo pilsētu. Tiem, kuri pārvietojas ar mašīnu, iepriekš būtu kārtīgi jāapskata vietas, kur novietot automašīnu, jo, novietojot to neatļautā vietā, var nākties samaksāt naudas sodu, kas ir diezgan liels – var nākties maksāt pat vairāk nekā 50 eiro. Ja ir vēlme automašīnu atstāt pēc iespējas tuvāk centram, vajadzētu sekot līdzi norādījumiem par vietām, kur novietot savu automašīnu bez maksas vai iegādāties atļauju.

Lēvenā, tāpat kā visā Beļģijā un tās kaimiņvalstīs, iecienīta un ērta ir pārvietošanās ar velosipēdiem. Šī iemesla dēļ izveidoti speciāli celiņi, pa kuriem var pārvietoties ar riteni, tāpat ļoti bieži var manīt vecākus, kuri speciālās velopiekabēs ved bērnus.

Ja vecpilsēta apskatīta, ieteiktu doties arī mazliet ārpus tās – šeit ir daudz, dažādi parki – tos iecienījuši galvenokārt vietējie iedzīvotāji, bet interesanti būs arī tūristiem. Aptuveni 10 minūšu attālumā no Lēvenas centra atrodas parks "Kessel-Lo", kur iespējams apskatīt gan dažādus zvēriņus, piemēram, ēzelīti, kaziņas, ūdensputnus, bet bērniem izveidots rotaļu laukumiņš, pastaigu takas.

Tāpat Lēvenā atrodas botāniskais dārzs – šeit visskaistāk noteikti būs pavasarī un vasarā, tomēr jau februāra sākumā ziedēja krokusi un sniegpulkstenītes. Lēvenā ir arī peldbaseins, kurā izveidotas saunas, džakuzi un ūdens atrakcijas bērniem.

Tā kā Lēvenā atrodas dzelzceļa stacija, no šīs pilsētas ar vilcienu iespējams doties arī, piemēram, uz Parīzi vai pavisam netālu esošo Briseli. Par to, ko tur apskatīt, lasiet šeit.

Vairāk par to, ko vēl redzēt un darīt Lēvenā, var uzzināt tās tūrisma informācijas centra mājaslapā: www.visitleuven.be

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!