Foto: Shutterstock
Ne tikai skaista daba un atpūta dabiskā vidē, bet arī jauna atrakcija – Beskidu kalnu alus taka gaida tūristus, kas apmeklē Beskidu kalnus Čehijā. Maršruts savieno trīspadsmit mazas un lielas alus darītavas, kas atrodas visā Beskidi-Valahija reģionā.

Beskidu kalni atrodas uz Polijas un Čehijas robežas, iestiepjoties abās valstīs. Arī šeit, tāpat kā visur Čehijā, ir senas alus darīšanas tradīcijas un ik gadu tajās tiek saražots vairāk nekā 10 miljoni hektolitru alus. Šajā valstī ir arī lielākais alus patēriņš pasaulē uz vienu cilvēku, kas ir 148,6 litri. Tādēļ nav brīnums, ka tieši Čehijā tapusi alus degustāciju taka, kurā apvienojušās alus darītavas.

Alus takā var degustēt un baudīt ap 80 alus šķirnes, kā arī iepazīt alus vēsturi, ražošanas procesu un nomēģināt reģionālās gastronomijas delikateses, kas tiek servētas kopā ar alu.

Gatavojoties ceļojumam, vērts izpētīt arī alus rokasgrāmatu, ko Beskidu tūrisma informācijas centrs publicējis 2016. gadā. Maršruts pastāvīgi paplašinās, jo alus dzeršanas kultūra Čehijā ir ļoti attīstīta un katru gadu tiek atvērtas jaunas mazās alus darītavas. Pašlaik līdz ar slaveno alus darītavu Nošovicē, iespējams apmeklēt, piemēram, alus darītavas Kopršivnicē, Kozlovices pašvaldībā, Frīdekmīstekā, Hukvaldijas ciemā vai Vušní Lhotijas pašvaldībā. Par vietējā alus kvalitāti liecina daudzās balvas, ko saņēmušas visas šīs darītavas, skaidro Čehijas valsts tūrisma aģentūra "CzechTourism".

Beskidu kalnu alus taka kļūst aizvien populārāka starp tūristiem. Pie visiecienītākajiem apmeklētāju maršrutiem pieder, piemēram, ekskursija uz Prašivá kalna virsotni, kopā ar vizīti alus darītavā "Kohútka", izbrauciens uz gleznaino Štramberku vai Rožnovu pie Radhoštja, kur var izbaudīt alus peldi, vai uz Lusá hora kalnu, ko var apstāt pa ceļam uz alus darītavu Ostravices ciemā, un nobaudīt alus un siera delikateses, kas tiek ražotas tieši šeit.

Vairāk informācijas: www.beskydyportal.cz

Jāatgādina gan, ka alus dzeršana lielos daudzumos ir kaitīga veselībai.

Par ceļojumu iespējām Čehijā lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!