Foto: Publicitātes attēli
7. jūnija vakarā Latvijā apmeklētājus jau sesto reizi gaidīs ap 150 baznīcu, aicinot tuvāk un personīgāk iepazīt dievnamu glabāto skaistumu. Baznīcu nakts notiks ne vairs no Liepājas līdz Viļakai, kā iepriekšējos gadus, bet gan no Dublinas līdz Viļakai, jo piedalīsies arī Īrijas latviešu Sv. Pētera luterāņu draudze Dublinā.

Baznīcu nakts Latvijā notiek kopš 2014. gada. Tās ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms vairāk nekā 10 gadiem notika pirmais šāda tipa notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā, bet kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā, pastāstīja "Baznīcu nakts" pārstāvis Jurģis Klotiņš.

Baznīcu naktī notiks daudzveidīgi koncerti, radoši rotaļīgas nodarbes bērniem, diskusijas un būs baudāmi arī dažādi garšīgi labumi. Plašāk ar programmu un baznīcām, kas piedalās šajā pasākumā, iepazīsties šeit.

Foto: Ekrānuzņēmums

Piemēram, Iecavas luterāņu baznīcā un Saldus Romas katoļu baznīcā notiks Vasarsvētku festivāli. Iecavā muzicēs mūzikas skolas audzēkņi, bet Saldū Liepājas simfoniskais orķestris, un tur festivāls turpināsies līdz pat Vasarsvētku dienai 9. jūnijam. Koncerti notiks arī citās Kurzemes baznīcās. Īles luterāņu baznīcā koris "Balsis" kopā ar Inesi Zanderi turpinās Īles luterāņu baznīcas atjaunošanas iniciatīvu, bet Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē muzicēs Sigita Jevgļevska un ģitārists Māris Kupčs. Rīgā garīgās mūzikas koncerti skanēs ne tikai centrā, kur Anglikāņu baznīcā Rīgas Projektu koris dziedās komponista Džeimsa Makmilana mūziku, bet arī apkaimju dievnamos. Zemessardzes koris "Stars" muzicēs Sv. Antona Romas katoļu baznīcā Ķengaragā, bet Mārtiņa baznīcā Āgenskalnā dziedās Emīla Dārziņa jauk-tais koris. Rīgas apkārtnē muzikālā programma aicinās doties uz koncertiem Baltezera, Ķekavas, Piņķu un Baldones luterāņu baznīcās. Baldonē muzicēs koris "Tempus" un Rīgas Doma kora skolas topošie mūziklu dziedātāji.

Baznīcu naktī visi ceļi ved nevis uz Rīgu, bet drīzāk uz Latvijas laukiem. Daudzi dievnami būs atvērti gar Latvijas likteņupes Daugavas ceļu. Ikšķiles luterāņu baznīcā būs iespēja dzirdēt stāstījumu par ikšķiliešiem, kuri piedalījušies Brīvības cīņās. Ogrē būs atvērtas četras baznīcas, bet Skrīveru Romas katoļu baznīcā "Skaņu ainavā" vērties aicinās Sanita Sprūža (kokle), Madara Behmane (flauta) un Ruta Kaprāne (ērģeles).

Sēlijas ceļā Sunākstes baznīca īpaši gaidīs ģimenes ar bērniem. Notiks Viesītes bērnu mūzikas skolas koncerts, izjādes ar zirgiem mācītājmuižas parkā un mielošanās ar vietējiem labumiem. Svētbrīdī pieminēs Latvijas brīvības aizstāvjus no Sunākstes draudzes, un būs ziedu nolikšana pie Lāčplēša ordeņa kavaliera R. Okmaņa kapavietas. Viesus gaidīs arī baznīcas Secē, Neretā, Ērberģē, Saukā un Eglainē. Savukārt Valles baznīcā muzicēs Skaistkalnes pūtēju orķestris.

Uz Vidzemi viens no Baznīcu nakts ceļiem būs Gaujas ceļš. Vangažu luterāņu baznīcā varēs klausīties priekšlasījumu par Brāļu draudzi – latviešu tautas kristīgo ceļu un to, kā Latvijā top Sv. Jēkaba ceļš, bet kinonaktī noskatīties autobiogrāfisko filmu "Kalps" par arhibīskapa Jāņa Vanaga kalpojumu.

Latgalē Daugavpilī Mārtiņa luterāņu katedrālē un Svētā Pētera Ķēdēs Romas katoļu baznīcā Baznīcu nakts būs īpaši draudzīga bērniem, jo būs, piemēram, "Zaļās ganības" baznīcas dārzā. Mārtiņa katedrālē varēs arī uzkāpt dievnama tornī un redzēt Daugavpils baznīckalnu no augšas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!