Foto: DELFI

Neraugoties uz plašo tirdziņu piedāvājumu, kur iegādāt dažādus labumus un jaukas dāvanas, kā arī iespējām doties tuvāk pie dabas, šajās brīvdienās netrūkst arī dažādu interesantu pasākumu, kur var noķert svētku sajūtu. Kur doties? "Tūrisma Gids" izcēlis dažas interesantas idejas Otrās adventes pavadīšanai.

Ziemassvētku egļu ceļš

Šogad festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš" atzīmē savu 10 gadu jubileju un joprojām ir vienīgais Ziemassvētku tematikai veltītais urbānās mākslas un vides dizaina festivāls Eiropā. Kopš festivāla sākuma kopumā radīti vairāk nekā 200 oriģināli mākslas un vides dizaina darbi. Vairāki festivāla objekti ir eksponēti Latvijas kaimiņvalstu galvaspilsētās − Tallinā un Viļņā. Tas ir pamanīts un novērtēts arī Vācijas, Itālijas, Japānas, Krievijas un citu valstu medijos, atzīstot to par vienu no savdabīgākajiem, apskates vērtiem pasākumiem Eiropā. Festivāls ir atspoguļots retrospektīvās fotogrāfiju izstādēs "Rīgas egles stāsts", kas bijušas apskatāmas Briselē (Beļģija) un Pori (Somija).

Foto: DELFI

Festivāla jubilejas gadā lielākoties vides objekti būs apskatāmi Kronvalda parkā. Ikviens interesents no 6. decembra līdz 12. janvārim tiek aicināts sekot festivāla ceļvedim un doties pastaigās, īpaši vakara stundās, kad ieslēdzas pilsētas apgaismojums.

Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt un piedāvātos objektus iepazīt laikā, kad ielās iedegas spuldzes, palīdzēs īpaši sagatavota karte, kas pieejama gan šeit, gan tūrisma informācijas centros. Plašāk lasi te.

Ziemas gaismas dārzs LU Botāniskajā dārzā

Foto: Publicitātes attēli


Ar saukli "Krāsaina pastaiga maģiskā pasakā" Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 6. decembra līdz 5. janvārim tiks atvērts Ziemas gaismas dārzs – teju 20 Latvijas gaismu mākslinieki pārvērtīs LU Botānisko dārzu par maģisku gaismas pasauli.

Decembra tumšajās stundās Ziemas gaismas dārzā gan zināmākie, gan pieredzējušie, gan jaunie gaismu mākslinieki no visas Latvijas veidos gaismas instalācijas, izgaismos dārza ainavas un radīs pasakainu ziemas vidi nebijušām vakara pastaigām visu vecumu apmeklētājiem. Mazākie gaismas dārza apmeklētāji varēs spēlēties ar gaismas stariem, pārīšiem būs iespēja pabūt divatā romantiskā noskaņā, foto mirkļu mednieki varēs uzņemt unikālas bildes – gan miera, gan piedzīvojumu meklētājus gaismas dārzā sagaidīs neparastas sajūtas.

"Ziemas gaismas dārzs" būs pieejams skatītājiem Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Kandavas ielā 2, Rīgā, katru vakaru no pulksten 17 līdz pulksten 22. Plašāk lasi te.

Rūķu namiņš un bezmaksas slidotavas atklāšana Daugavpilī

Foto: Daugavpils pilsētas dome

Sestdien, 7. decembrī, Daugavpils centrā, Vienības laukumā, ikviens tiek aicināts uz pilsētas galvenās svētku egles iedegšanas, Rūķu namiņa un slidotavas atklāšanas pasākumu.

Pasākums sāksies pulksten 16.30 ar Daugavpils teātra aktieru teatralizētu uzvedumu "Ziemas Olimpiskās spēles mežā", savukārt pulksten 17 tiks iedegta galvenā pilsētas svētku egle un darbu uzsāks slidotava. Šajā dienā durvis vērs arī Rūķu namiņš un blakus esošās darbnīcas, kas apmeklētājus pārsteigs ar jaunumiem.

Rūķu namiņš darbosies no šī gada 7. decembra līdz 2020. gada 7. janvārim. Tā darbības laikā būs iespēja vērot nama rūķīšus, kas nolēmuši pievērsties sporta aktivitātēm, tikties ar pasaku tēliem un Salavecīti.

Ziemassvētku vecīšu skrējiens

Foto: LETA

Svētdien, 8. decembrī, Rīgā norisināsies jau par tradīciju kļuvušais Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens "Santa Fun Run". Šogad pasākuma mērķis ir palīdzēt bērniem Latvijas slimnīcās ātrāk izveseļoties.

"Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens kļuvis par jauku tradīciju daudziem cilvēkiem Latvijā. Tas ir pozitīvām emocijām piepildīts pasākums, kurā piedalās simtiem jautru dalībnieku – gan ģimenes, gan atraktīvas uzņēmumu komandas un kolektīvi, kā arī individuāli dalībnieki," norāda labdarības pasākuma rīkotāju – Rīgas Starptautiskā "Rotari" kluba – pārstāvis Māris Iecelnieks.

Skrējienā, kas notiks jau 12. reizi, var piedalīties ikviens, iegādājoties biļetes, no kurām ienākumi tiks ziedoti dakteriem klauniem jeb biedrībai "Dr.Klauns". Ziemassvētku vecīšu tērpi jau iekļauti biļešu cenā, savukārt Ģimenes biļešu cenā iekļauti divi kostīmu komplekti pieaugušajiem un divi kostīmu komplekti bērniem.

Pasākumam starts tiks dots pulksten 11.30, bet pulcēšanās Doma laukumā sāksies jau pulksten 10.30. Plašāka informācija šeit.

Ģimeniska paciemošanās pie aitiņām Ogrē

Foto: Voldemārs Stāvusis

Gluži tāpat kā pērn, arī šajā gadā Ogre ir savaldzinājusi ikvienu tās viesi. Mirdzošas lampiņas, mūzikas skaņas pie pilsētas galvenās egles un fantastiska atmosfēra, kas caurstrāvo Ogres vēsturisko centru, noteikti neliek vilties.

Lai ienestu Ziemassvētku noskaņu un gaismu gada tumšākajā mēnesī, pašvaldība 2018. gadā īstenoja jaunu pieeju, ietērpjot pilsētu siltu gaismu rotā. Pilsētas iedzīvotāji un viesi to ļoti atzinīgi novērtēja. Jau pagājušajā gadā Ogres pilsētas centrā un pilsētas ielās koki tika dekorēti ar gaismas virtenēm, aptinot tās ap koku stumbriem. Šogad kā galvenā tendence ir izvirzīta gaismas nešana uz augšu, ar apgaismojuma virtenēm dekorējot gan koku stumbrus, gan zarus, gaismai tiecoties uz koka lapotni un galotni, pastāstīja Ogres tūrisma informācijas centra pārstāvji.

Ziemassvētku gaidīšanas laikā skvērā iepretim Ogres novada pašvaldības ēkai, Brīvības ielā 33, ierīkota Betlēmes jeb Kristus dzimšanas ainiņa, kur adventes svētdienās būs iespēja paciemoties pie dzīvām aitiņām un ganiņiem, kuri šeit būs sastopami 8., 15. un 22. decembrī no pulksten 13 līdz 19. Plašāk lasi te.

Rūķupes atklāšana

Foto: Publicitātes attēli


Ziemupes jūrmalā, Pāvilostas novadā, 8. decembrī norisināsies Rūķupes atklāšana. Ziemassvētki Rūķupē ir lieliska vieta, kur atcerēties svētku patieso nozīmi un ļauties sirsnīgai kopā būšanai. Ciemos gaidīs ne tikai Ziemassvētku vecītis un Rūķi, bet arī ponijs Kriksis un trusēni Hips un Hops, kuri priecāsies par kādu veselīgu našķi – burkāniņu, kāpostiņu, ābolīti vai sakaltušu maizes riku. Būs iespēja izzināt Rūķupes vēsturi mītiskajā Rūķu takā, iemācīties ko jaunu un interesantu rūķotavās, kur savas prasmes rādīs un mācīs dažādi rūķi. Varēs baudīt garšīgās un veselīgās Tējas rūķa zāļu tējas un rūķenes Kadiķogas smaržīgās piparkūkas, ļauties sarunām ar Ziemassvētku vecīti, aplūkot Lielo vēstuļu skapi, ierakstīt savu vislabāko šī gada darbu Lielisko darbu grāmatā, apciemot jūru un vēl daudz ko citu.

Rūķupes atklāšanas pasākums norisināsies 8. decembrī no pulksten 13, kad pie rūķiem ciemosies sens draugs – Aļaskas malamuts Mesis ar saviem draugiem no biedrības "Canis Group Liepāja". Šīs biedrības mērķis ir palīdzēt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tāpēc šie suņi ir nokārtojuši terapijas suņa eksāmenus un kļuvuši par suņiem-kanisterapeitiem. Savukārt pulksten 16 Ziemupes tautas nama ēkā norisināsies lustīgi muzikālais rūķu vakars, kurā brīvā atmosfērā Ziemassvētku vecītis ar savu attālo radinieku rūķi Stīdziņu aicinās uz kopīgu sadziedāšanos. Programmā dažādas populāras ziemas noskaņu dziesmas.

Ziemassvētku vecītis un rūķi ciemos gaidīs līdz pat decembra beigām. Darba dienās un vakaros ciemos gaidīti kolektīvi, grupas un pulciņi, savukārt sestdienas, svētdienas un svētku dienas atvēlētas ģimenēm un draugu kompānijām. Pieteikšanās ciemos un sīkāka informācija, zvanot rūķim Plānotājam (29400470).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!