Rusne ir neliela apdzīvota vieta pierobežā netālu no Šilutes un Kuršu kāpas Lietuvā. Tā atrodas uz Rusnes salas, ko ieskauj Kuršu joma, Skirvīte, Atmata, un Nemunas delta. Ik gadu, kad Nemunas upe iziet no krastiem, šī vieta tiek nošķirta no ārpasaules, jo ūdens pārņem arī ceļu Rusne-Šilute.

Arī šogad, atnākot pavasarim, plūdi nākuši līdzi. Vēl pagājušajā nedēļā Rusnes ciema iedzīvotāji pulcējušies pie Lietuvas Seima, lūdzot paaugstināt ceļus, lai viņu dzīve ik pavasari neapstātos un būtu arī lielākas iespējas nodarboties ar lauksaimniecību un biznesu bez tik liela riska, raksta "DELFI.lt". Runa ir par aptuveni 400 metrus garu ceļa posmu, kas šķērso Nemunas deltu.

Ik gadu šajā vietā ir plūdi un daudzi turp dodas arī vērot neparastos skatus, kad visu apkārtni sedz ūdens. Netālu viena no galvenajām Lietuvas upēm – Nemuna – ietek Kuršu jomā, un tieši pie Rusnes sadalās. Daļa Rusnes atrodas pie Duņezera (Dumble) ezera, un tās ir zemākās (zem jūras līmeņa) vietas Lietuvā. Šeit atrodas Nemunas deltas reģionālais parks, kas izceļas ar dabas, kultūras un ekoloģiskajām bagātībām. To 2009. gadā atzina par labāko Lietuvas galamērķi.

Nemunas Deltas reģionālais parks atrodas Nemunas upes deltā ar tās pamatatzariem – Atmatu un Skirvīti, to apņem Rusnes sala. Nemunas upē ir arī daudzu zivju sugu migrācijas ceļu. Applūdinātās pļavas, purvi un krūmi ir nozīmīgas vietas daudzu putnu sugu (arī izmirstošo) ligzdošanai. Ventes ragā darbojas Ornitoliģiskā putnu apgredzenošanas stacija.

Neaizmirstamus iespaidus reģionālais parks sagādā palu laikā, kad applūst deltas pļavu teritorijas.

Nemunas delta ir bagāta ar kultūru, kā arī arhitektūras mantojuma pieminekļiem – Ventes raga bāka un ornitoloģijas stacija, etnogrāfiskais zvejas dārzs Rusnā, Minges etnogrāfiskais ciems u.c. Tiek piekoptas senās zvejas tradīcijas, un tikai šeit var nogaršot pēc senām receptēm pagatavotus zivju ēdienus. Tūristu ērtībām parkā ir ierīkoti velosipēdu maršruti, takas, skatu torņi, informācijas stendi un gaidāmo pasākumu saraksti.

Iepretim Rusnei, otrā Kuršu jomas krastā atrodas Nida un Kuršu kāpa, bet salas rietumos iet Lietuvas un Krievijas robeža (Kaļiņingradas apgabals).

Piedāvājam ielūkoties "DELFI.lt" veitotajā fotoreportāžā no šīs vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!