Foto: Shutterstock
Pase ir dokuments, kas ļauj ceļot uz ārvalstīm un apskatīt vietas, ko vienmēr esam vēlējušies redzēt. Tomēr, kā jau bieži lidostā vai uz robežas redzēts, šis dokuments dažādās valstīs pēc izskata atšķiras. Tā kā šis ir katra cilvēka svarīgākais dokuments, interesants ir jautājums, kā izvēlēta tā krāsa un estētika.

Nesen visas pasaules atzinību izpelnījās, piemēram, Norvēģijas jaunās pases dizains, par ko varat lasīt šeit. Tāpat ik gadu tiek noteikts spēcīgāko pasu indekss. Šī gada rezultāti atrodami šeit.

Arī Latvijas pilsoņa pasei ir īpašs dizains, kas atspoguļojot valsts identitāti. Vairāk šeit.

Foto: AFI

Kā vēsta "Thejakartapost", atsaucoties uz Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (International Civil Aviation Organization), valstu izvēle pasu krāsai ir visai ierobežota – izrādās, tās drīkst būt tikai sarkanas, zaļas, zilas vai melnas, bet krāsas toni var izvēlēties pati valsts.

Sarkana

Visām Eiropas Savienības valstīm ir sarkanas pases, tāpat arī tām valstīm, kas cer pievienoties ES – Turcijai, Maķedonijai un Albānijai, kas nesen mainījusi savas pases toni.

Kā atzīmējis Hrants Boghošians, finanšu un banku sektora uzņēmuma "Arton Group" viceprezidents, kas izstrādā arī starptautisko pasu indeksu, šāda dokumenta krāsa var liecināt arī par komunisma tradīcijām valstī, jo arī, piemēram, Ķīnai ir sarkanas pases.

Tāpat arī Krievijai pase ir sarkana. Arī Andu valstīm – Bolīvijai, Kolumbijai, Peru un Ekvadorai ir sarkanas pases. Tāpat slavena ar savu spilgti sarkano krāsu ir Šveices pase, kas atspoguļo valsts karoga toni.

Sarkanā ir izplatītākā pases krāsa pasaulē.

Zaļa

Zaļā krāsa visbiežāk liecinot par dominējošo reliģiju valstī, jo šādas pases pārsvarā esot musulmaņu valstīm, raksta "Thejakartapost". Zaļā esot islāma krāsa. Šādas pases ir, piemēram, Saūda Arābijai, Pakistānai, Bangladešai, Indonēzijai un citām islāma valstīm.

Tāpat zaļā krāsā ir pases valstīm, kas ietilpst Rietumāfrikas Ekonomiskajā Savienībā, šādi parādot piederību aliansei, tostarp Nigērijai un Senegālai.

Zilas

Parasti zilas pases ir Karību savienības (Caribbean Community (CARICOM)) valstīm, raksta "Business Insider" – šī ir tipiska pases krāsa, tā saucamajai, "Jaunajai pasaulei". Tāpat arī Brazīlijai, Argentīnai, Venecuēlai.

Foto: Shutterstock

Arī ASV savu pilsoņu pases krāsai izvēlējusies zilo, jo tā ir atsauce uz valsts karogu. Tikai 1976. gadā nolemts pieturēties pie tumši zilās krāsas, bet pirmais ASV ceļošanas dokuments bijis sarkans, savukārt 1930. gados Amerikas pase bijusi zaļa.

Melna

Melnā krāsa pasēm ir visretākā. To pilsoņu galvenajam dokumentam izmanto tikai 10 valstis. Piemēram, Jaunzēlandes pases ir melnas, jo tā ir valsts nacionālā krāsa.

Kā norāde uz saiknēm ar Āfriku, tādām valstīm kā Čadai, Kongo Demokrātiskajai Republikai, Zimbabvei, Botsvānai, Malai, Trinidadai un Tobago arī ir melnas pases.

Tāpat pases melnā krāsā var būt ASV diplomātiem, kas nodrošina, ka lidostu personāls viņus nepārmeklē, neaizkavē vai nearestē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!