Foto: DELFI/Saulius Žiūra/Tiit Blaat/Delfi.ee
Ziemassvētku atmosfēra sajūtama visā pasaulē. Un arī Baltijas galvaspilsētas nav izņēmums, jo ik uz soļa izvijušās mirdzošas lampiņu virtenes, bet svētku tirdziņos sākusies patīkama kņada. Protams, stalti izslējušās arī centrālās svētku egles, kas ik gadu pārsteidz ar ko jaunu.

Katru gadu portāls "Delfi" aicina lasītājus aplūkot visas trīs Baltijas galvaspilsētu eglītes un nobalsot par sev tīkamāko. Pērn "Delfi" lasītāju simpātijas ieguva mūsu pašu zaļojošā skaistule Rīgā, bet kura eglīte iekaros sirdis šogad?

Vai par skaistāko eglīti tiks atzīta meža karaliene Rīgā? Lampiņu virtenēm un sarkanajiem akcentiem rotātā egle Tallinā? Vai stilizētais Ziemassvētku simbols egles veidolā Viļņā?

Rīgā

Foto: DELFI

Pirmajā decembrī ar svinīgu pasākumu tika iedegta viena no Rīgas galvenajām eglēm, kas atrodas Doma laukumā. Tā izdekorēta ar spožām lampiņām, bet kā akcents egles galotnē uztupis gailis. Galvenās svētku egles, tostarp pie Akmens tilta un Rātslaukumā, ir 15 metrus augstas un to vecums sasniedz 30 līdz 35 gadus.
Apkārt eglei notiek rosība arī svētku tirdziņā. Rīdzinieki un pilsētas viesi tur var iegādāties īpaši svētku laikam darinātus tautas lietišķās mākslas izstrādājumus, ierastos ziemas sezonas cienastus un dāvanas. Plašāk lasi te.

Viļņā

Foto: Saulius Žiūra

Šajā gadā eglīte, kura meklējama pie Viļņas katedrāles, atgādina dāmas figūriņu no šaha 14.-15. gadsimtā, kuru arheologi atrada 2007. gadā, "Tūrisma Gidam" pastāstīja "Go Vilnius" pārstāvji. Pati eglīte rotāta ar interesantu rakstu, kā arī izgreznota ar vareni daudz lampiņām, kuru virtenes sniedzas no eglītes galotnes. 27 metrus garā metāla konstrukcija, kurai ir apmēram seši tūkstoši zaru, ir īpaši izstrādāta, lai kalpotu gadiem, turklāt arī egļu zari iegūti no kokiem meža apkopes laikā. Respektīvi, ne koki, ne zari netika nocirsti tikai tādēļ, lai būtu skaista Ziemassvētku rota.
Ne mazāk apburošs ir arī Ziemassvētku tirdziņš, kas ierīkots ap eglīti (vēl viens svētku tirdziņš atrodas arī Rātslaukumā). Tirdziņi ir atvērti no 30. novembra līdz 7. janvārim. Plašāk lasi te.

Tallinā

Foto: Tiit Blaat/Delfi.ee

Tallina ik gadu priecē ar zaļojošu un kuplu eglīti, kas skaisti izrotāta. Arī šajā gadā zaļo meža skaistuli papildina lampiņu virtenes un tematiski svētku rotājumi, ļaujot šo Ziemassvētku simbolu pamanīt jau no attāluma.
Eglīti ieskauj arī fantastisks tirdziņš, kas interesentus priecēs līdz 7. janvārim. Tur iespējams nopirkt dažādus gardumus, iegādāties amatnieku darinājumus, kā arī vienkārši izbaudīt fantastisko atmosfēru. Ziemassvētku tirdziņā nedēļas nogalēs ir arī izklaides programma, uzstājoties dziedātājiem un citiem māksliniekiem. Tāpat sastopams arī Ziemassvētku vecītis. Ik svētdienu iespējams doties arī izzinošā ekskursijā, kuras laikā tiek pastāstīts par Tallinas rašanos un to, kā kādreiz tur svinēja Ziemassvētkus, skaidrots "Delfi.ee". Vērts piebilst, ka pagājušajā gadā Tallinas Ziemassvētku tirdziņš tika atzīts par labāko visā Eiropā. Plašāk lasi te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!