Foto: Pubicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē, 16. un 17. jūlijā, Dobeles apkārtnē notiks "Mājas kafejnīcu dienas 2022". Nostaigāto kilometru skaits un dabā pavadītais laiks ļauj vēl labāk izbaudīt ēdiena smaržu un garšu, tādēļ Dobeles novada "Mājas kafejnīcu dienas 2022" koordinatore Evija Želve-Šlaudere piedāvā vairākus apskates objektus, kas ļaus iepazīt Dobeli un tuvumā esošās vietas. Savukārt pēc apskates vietu apmeklējuma varēs doties uz izvēlēto mājas kafejnīcu.

Pilis, seno amatu mājas un zemgaļu pilskalni Dobeles novadā

Mājas kafejnīcas būs atvērtas Tērvetē, Zebrenē, Zelmeņos, Krimūnu, Penkules un Vītiņu apkaimē, Īlē, Vecaucē un Auros, aptverot plašo un ar apskates vietām bagāto Zemgales novadu. Visas kafejnīcas var apskatīt šeit.

Dobeles Pils un ārstniecības augu dārzs

Iebraucot pilsētā, uzreiz var saskatīt Dobeles pili. Tās pārbūvētajā kapelas ēka ir apskatāma pastāvīgā ekspozīcija. Īpaši interesanta varētu būt vēsturiskā hercogienes Elizabetes Magdalēnas ārstniecības augu dārza apskate, jo viņa interesējusies par dziedniecību un farmāciju. Muzeja darbinieki ir izveidojuši ārstniecības augu dārzu, izmantojot saglabājušos tinktūru un ārstniecības līdzekļu gatavošanai izmantoto augu sarakstus.

Pastaigu takas aktīvai atpūtai

Dobeles pilsdrupu promenāde atrodas Bērzes labajā krastā, un gājēju celiņa galā ir neliels skatu laukums, no kura paveras jauka Bērzes upes ainava un trīs strūklakas. Savukārt labiekārtotā Bērzes upes kreisā krasta celiņi un koka laipas izved cauri purvainajam upes krastam, nonākot pie skatu platformas uz Dobeles pilsdrupām. Un kas zina – varbūt solis būs tik raits, ka takas aizvedīs līdz pat Ķestermežam.

Foto: Publicitātes foto

Ainaviskie dārzi un pilsētas parki

Pētera Upīša Dārzkopības muzejā un dārzā jūlijā notiek saldo ķiršu degustācijas. Dārzā darbojas arī veikaliņš, kurā var iegādāties sulas, gardumus, stādus un grāmatas.

Izrādās, ka dobelnieki labprāt uzņem savos krāšņi izlolotajos dārzos, piemēram, Klūgu ģimenes ainavu dārzs ir pelnīti atzīts par vienu no skaistākajiem Latvijā, un tā saimnieki ir gatavi dalīties ar pieredzi ainavas veidošanā. Arī Beņķu ģimene ir atvērusi savu dārzu krāsaino puķu stādījumu un daudzveidīgās skujeņu kolekcijas apskatei. Visos dārzos iepriekš ieteicams pieteikt un saskaņot savu ierašanos.

Dodies dziļāk Zemgalē

Ja Tērvetes pilskalns vai Tērvetes koka pils un Latvijas valsts mežu Dabas parks Tērvetē jau ir iepazīts, tad noteikti jādodas dziļāk Zemgalē un jāapskata neogotikas stilā celtā Vecauces pils, kā arī Lielauces muiža ar 57 hektāru plašo parku. Bet, ja lielāka vēlme ir praktiski darboties, tad iesakām iepazīties ar seno amatu mājām Dobelē un Aucē, kā arī dažādām praktiskajām darbnīcām, piemēram, maizes ceptuvi Tērvetē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!